5 cărți care mi-au stârnit dorul de ducă

Au unele cărți așa un dar de a mă face să visez cu ochii deschiși la locurile în care se întâmplă acțiunea, încât aș fi în stare să mă urc în cel mai apropiat mijloc de transport capabil să mă ducă acolo. În lipsa lui, mă mulțumesc să mă teleportez cu ochii minții și să-mi imaginez cum ar fi să fiu acolo. Și asta indiferent de genul cărții, roman de dragoste, thriller, memorialistică, roman polițist, însemnări de călătorie (normal!), chiar ficțiunea istorică. Important e să aibă acel ceva care să-mi stârnească dorul de ducă.

1. Al optulea păcat de Philipp Vandenberg

Al optulea păcat este un thriller care are ca punct central al întâmplărilor giulgiul de la Torino. O carte cu un ritm alert, cu multă acțiune, dar și care te face să-ți pui multe întrebări. O carte despre intrigi, manipulare, trafic de influență și crimă.

La prima vedere e departe de o carte de călătorii. Totuși, drumurile personajelor duc la Roma, la Vatican, la Munchen și chiar într-un burg izolat german. Și cum să nu vrei să vizitezi (sau să revizitezi) Roma, atât de frumos evocată? Cât despre burgul german, interesant loc, deși cam înfricoșător. Doar e vorba de un thriller, nu?

2. Inferno de Dan Brown

Profesorul Robert Langdon, personajul principal al lui Dan Brown, are obiceiul să ajungă în tot felul de locuri interesante din lume, unde are parte de tot felul de aventuri. În Inferno, el ajunge în trei dintre orașele foarte vizitate ale lumii: Florența, Veneția și Istanbul. La Florența îmi doresc demult să ajung, încă n-am reușit, iar romanul lui Dan Brown n-a făcut decât să-mi confirme că e musai de văzut. Cât despre Veneția și Istanbul, sunt două orașe pe care le-am văzut, dar despre care nu m-aș putea sătura să tot citesc. Și de poveștile cărora nu m-aș putea plictisi vreodată.

3. Nuferi negri de Michel Bussi

Titlu romanului e unul care m-a intrigat de la bun început. Nuferi albi, galbeni sau chiar roz. Dar, nuferi negri? Trebuie că e ceva interesant aici. Și chiar e. Un mystery foarte reușit, care te duce în satul Gyverny, unde Claude Monet a pictat nuferi timp de 30 de ani. O atmosferă idilică, ușor romantică, un loc în care nu te-ai aștepta să se comită crime. Și totuși… Cu siguranță, n-o să mai pot privi vreun tablou de Monet fără să-mi aduc aminte de cartea asta. Cât despre Giverny … nu degeaba a ajuns un veritabil loc de pelerinaj a iubitorilor artei impresioniste.

4. Șapte ani în Provence de Ioan T. Morar

Cartea Șapte în Provence își duce cititorul într-o agreabilă călătorie în sudul Franței, având ca ghid un român stabilit de ceva vreme acolo. Cartea e colecție de texte publicate anterior în presă, asta făcând din ea o minunată tapiserie cu vinuri, măslini, castele, lavandă, filme și personaje interesante, mai mult sau mai puțin cunoscute. Printre ele: Picasso, Verlaine, Rimbaud, Sophia Loren, Hemingway, etc. O călătorie pe care vreau s-o refac cât de curând.

Dacă ar fi să reproșez ceva cuiva, ar fi materialele de proastă calitate pe care le-a folosit editura la tipărirea cărții. Zău că e o carte care merită o soartă mai bună, nu să se dezintegreze de la prima lectură.

5. Moarte pe Nil de Agatha Christie

Last but not least, vorba partenerului strategic, am lăst o carte care mie mi-a plăcut foarte mult și a cărei acțiune se întâmplă într-un loc în care am visat din copilărie să ajun. E drept, că, în ultimul timp, sub influența relatărilor de la fața locului, dorința s-a mai estompat puțin. Cu atât mai agreabilă o călătorie literară, din intimitatea casei, și unde mai pui că îl ai ca partener de călătorie pe Hercule Poirot, aflat în croazieră pe Nil. Și unde e Poirot, musai să fie și (cel puțin o crimă).

Ție ce cărți ți-au stârnit dorul de ducă?

2 gânduri despre „5 cărți care mi-au stârnit dorul de ducă

 1. Să menționez câteva:

  Ionel Pop, ”Întâlniri cu animale”
  Niculae Baticu, ”Amintirile unui alpinist”
  Vladimir Arseniev, ”Prin taigaua Extremului Orient”
  Stefan Zweig, ”Magellan”

  În primele două e vorba mai ales despre țara noastră, dar cât de departe e…

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.