10 cărți a căror acțiune se întâmplă pe o insulă

Ideea unei liste de cărți a căror acțiune să se întâmple pe o insulă mi-a venit după ce am văzut că cineva a căutat chestia asta pe Internet și a aterizat pe blogul meu. Și pentru că întotdeauna e preferabil să te adaptezi la cerințele publicului cititor, mi-am zis, de ce nu? Și uite ce-a ieșit.

1. Zorba Grecul de Nikos Kazantzakis

E lectura perfectă pentru o vacanță în Creta,insula cea mare a grecilor. O carte despre preietenie, despre mare, muzică, dragoste și, mai ales, despre viață. O carte de citit încet, propoziție cu propoziție, cu pauze lungi, ca să poți savura pe-ndelete aromele Cretei, să-i asculți sunetele și să-i admiri culorile. Zorba Grecul a fost perceput în multe feluri de cititorii săi, de-a lungul timpului. Pentru mine a fost, în primul rând, un roman senzorial. Pe care l-am și savurat ca atare.

2. Cartea de la San Michele de Axel Munthe

Cartea este o autobiografie romanțată a doctorului suedez Munthe, pe care pașii tinereții l-au dus, la un moment dat, pe insula Capri, de care s-a îndrăgostit iremediabil (dar cine n-ar face-o?) și pe care și-a construit o casă.

Este o carte despre devotament și dăruire, despre lupta permanentă a medicului cu moartea, despre un vis împlinit, dar și despre teme ceva mai sensibile: hipnoza, consumul de droguri, sexualitate, eutanasiere. O carte cu o puternică încărcătură emoțională, dar din care nu lipsesc nici accentele amuzante (puține, e drept).

3. O insulă prea mică de Andrea Levy

Pentru că Jamaica devenise, dintr- dată, o insulă prea mică pentru el, un fost soldat din Royal Air Force decide să înceapă o viață nouă pe o altă insulă, în Anglia, căreia toți jamaicanii îi spuneau Patria-Mamă. Doar că aceasta se dovedește mai puțin frumoasă decât și-o amintea și pare că dintr- dată s-a micșorat îngrijorător de mult. Citind cartea, am ajuns cumva la concluzia că Brexitul era cumva previzibil, cu multe decenii în urmă.

4. Soția plantatorului de ceai de Dinah Jefferies

O tânără englezoaică se căsătorește cu un plantator de ceai din Ceylon (Sri Lanka de azi) și sosește în noua sa patrie plină de speranțe. Atmosfera este luxuriantă, exotică, plină de culori, sunete și miresme, perfectă pentru o dragoste romantică. Numai că lucrurile capătă o turnură dramatică la un moment dat, iar elementele gotice, foarte bine integrate, își fac apariția.

Un roman care intră ușor în tiparele romanului clasic, dar cu o scriitură destinată în mod clar cititorului contemporan.

5. În țara norului alb de Sarah Lark

Este povestea primilor coloniști britanici care, al mijlocul secolului al XIX-lea, pleacă la capătul lumii să-și facă o viață nouă. Capătul lumii este Noua Zeelandă, căruia, cu tandrețe, i se spunea Țara norului alb. E genul acela de carte de care. odată ce te-ai apucat, n-o mai poți lăsa din mână, în ciuda dimensiunii sale deloc de neglijat. Și mai e doar primul volum dintr-o trilogie, o minunată saga de familie. Povestea continuă.

6. Cântecul maorilor de Sarah Lark

A doua carte din trilogie continuă povestea cu o nouă generație și cu noi aventuri. Galeria de personaje se îmbogățește cu un personaj interesant – Kura-maro-tini, o fată pe jumătate maori -, cu unul plictisitor – blând, calm, enervant de împăciuitor -, dar și cu unul care m-a scos din sărite – un individ brutal, lipsit de scrupule, care-și terorizează soția. N-ai cum să te plictisești în compania lor.

7. Strigătul păsării kiwi de Sarah Lark

Ultima carte din trilogie mi-a plăcut la fel ed mult ca celelalte, poate și datorită poveștilor despre cultura maori, mai dezvoltate decât în celelalte. E drept că universul personajelor cărții s-a mai deschis puțin, au părăsit uneori insula pentru a călători prin lume, dar sufletul lor rămâne tot în Noua Zeelandă.

8. Insemnări de pe o insulă mică de Bill Bryson

Bill Bryson, care m-a cucerit încă de la prima carte a lui pe care am citit-o. povestește, cu umorul lui caracteristic, prin ce peripeții a trecut cu prilejul unei călătorii de-a lungul și de-a latul unei insule mici care se dă mare, inclusiv în denumire (cin’ să fie oare?). Bill Bryson e un călător care se transformă într-un ghid care te însoțește într-o agreabilă călătorie imaginară.

Singura carte de non-ficțiune din listă e una plină de haz, sarcasm și o fină autoironie. Pentru că n-ar trebui să ne luăm niciodată prea în serios.

9. Evantaiul lui Yasumi de Jocelyne Godard

Insula pe care se petrece acțiunea romanului e una mai îndepărtată de spațiul nostru geografic și cultural, Japonia, așa că e posibil ca romanul să nu fie pe placul multora. După cum sunt unii fascinați de culturile mai exotice, așa că pentru ei/ele e o lectură tocmai potrivită. Sunt lucruri interesante de aflat, despre casele de ceai, despre moda vestimentară din anul 1000, când se întâmplă toată povestea, despre ritualurile și tradițiile japoneze și, de ce nu, despre grădinile japoneze. Și, nu în ultimul rând, despre condiția femeii japoneze la vremea respectivă.

10. Zece negri mititei de Agatha Christie

După modelul „cei din urmă vor fi cei dintâi”, am lăsat la urmă preferata mea, Zece negri mititei, probabil cel mai bun roman scris de Agatha Christie, într-un top al meu, personal și, evident, maxim subiectiv. Și culmea, e un roman fără Hercule Poirot, probabil personajul meu preferat ever. În afară de Scarlett O’Hara, evident.

Insula izolată pe care se întâmplă nu mai puțin de zece crime se numește Insula Negrilor și se află în apropiere de Devon. Un domn necunoscut, cu un nume misterios, U.N.Owen (unknown?) atrage, sub diverse pretexte, zece persoane pe insulă. Problema e că, odată ajunși acolo, încep să moară rând pe rând.

O carte care-ți pune foarte serios micile celule cenușii,vorba micului detectiv belgian, la contribuție.

Poți citi mai multe despre fiecare carte pe pagina dedicată cărților sau dacă dai click pe titlul cărții.

Tu ce lecturi cu acțiunea pe o insulă ne recomanzi?

7 gânduri despre „10 cărți a căror acțiune se întâmplă pe o insulă

 1. D.p.d.v. geografic, orice se întâmplă în Anglia, de exemplu, se întâmplă pe o insulă. Dar e o insulă prea mare, cu lanțuri de munți, lacuri, câmpii, râuri, peșteri, mine, păduri, ogoare, cam tot ce găsești pe continent.

  O insulă ”adevărată”, în opinia mea, este una în care dacă te urci pe o înălțime poți vedea cu ochii tăi marea în toate părțile; o insulă nu neapărat pustie, dar în care să ai acel sentiment al izolării de restul pământurilor.

  Dintre cărțile a căror acțiune se petrece pe o insulă și nu sunt ultra-cunoscute aș recomanda ”Familia mea și alte animale”, de Gerald Durrell.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Da, toate cărțile cu Anglia sunt, practic, pe o insulă. Nu prea mare, dacă ar fi să ne luăm după cele două titluri din listă 😅. Demult tot vreau să citesc cartea recomandată, dar deocamdată nu s-a ivit în drumul meu. E pe o insulă grecească parcă, nu?

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.