Toscana, tur-retur de Asa Hellberg – o călătorie cam trasă de păr

Despre autoare:

Asa Hellberg (n.1962) este scriitoare suedeză. A practicat mai multe meserii – vânzătoare, stewardesă, șefă de producție – dobândind astfel o experiență care a ajutat-o la scrierea romanelor care au consacrat-o.

A debutat cu Femeia lui Casanova, după care a publicat seria Promisiune de lux și Marele secret, A doua șansă, Toscana, tur-retur și Lumea e mică.

Despre carte:

Toscana, tur-retur de Assa Helberg a apărut la Editura Baroque Books&Art, în anul 2019.

Prezentarea cărții:

AVENTURĂ ȘI ROMANTISM GURMAND PENTRU ORICE VÂRSTĂ

Sara. Jurnalistă și supraviețuitoare a unui divorț.

Jessica. Scriitoare de romane de dragoste și iubitoare de pantofi cu toc. Cât mai înalt.

Toscana. Soare, plaje nesfârșite, Vespa, castele, pivnițe de vinuri, albastru-mediteranean, umor și autoironie, multă iubire, o pană de benzină și un mesaj cât se poate de simplu: oricând poți să fii din nou fericit, dar numai după ce ți-ai rezolvat conturile cu trecutul. (©Elefant)

Nu-i așa că textul pare desprins dintr-un pliant turistic, condimentat cu promisiunea unei lecturi de vacanță? Așa am început să citesc eu cartea, cu speranța unei lecturi lejere, de vară – cu atât mai bine cu cât ne aflăm în plină iarnă! – plină de arome italiene și peripeții amuzante.

Ce s-a ales din promisa călătorie prin Toscana

În primul rând, a durat ceva (peste 100 de pagini) până când personajele au ajuns la locul faptei, adică la enigmaticul castel din Toscana.

Toscana – o vizită prea scurtă (după ce că a durat cam mult până să ajungem în Toscana, nici n-am zăbovit prea mult pe acolo).

Soare, plaje nesfârșite – tocmai când credeam că n-o să mai am parte de ele, și-au făcut timid apariția spre sfârșit, tocmai în Grecia, în insula Rhodos.

Vespa – drept să spun, de motociclete am avut parte din plin, dar nu cred că erau Vespa – n-ai cum să vii cu o Vespa din Suedia până în Italia, chiar dacă o urci pe tren în Germania (zic și eu, ca tot românul priceput la toate alea :)).

Castele – de fapt e unul singur, un castel proprietate a doi frați (Eros și Carlotta), descendenți ai unei familii nobiliare, dar cu un comportament nu prea nobil, ca să zic așa.

Pivnițe de vinuri – un castel toscan care se respectă n-are cum să n-aibă în dotare și o pivniță de vinuri – pivniță în care-mi pusesem mare speranță să aducă un plus de dramatism poveștii.

Albastru-mediteranean – și pe ăsta l-am căutat bine, dar nu era – ioc, cum ar zice turcii

Umor și autoironie – astea au salvat multe din scene, unele cam trase de păr, altele de neînțeles.

Multă iubire – da, dacă să faci, timp de treizeci și ceva de ani, sex din când în când (la interval de ani) se numește iubire.

O pană de benzină – asta, da, de o pană de benzină la motocicletă am avut parte, mai bine zis Sara a avut parte.

Un mesaj simplu: oricând poți să fii din nou fericit, dar numai după ce ți-ai rezolvat conturile cu trecutul – pare o carte de dezvoltare personală, dacă te iei după chestia asta.

Și cu „Aventură și romantism gurmand la orice vârstă” cum rămâne? Da, dacă poate fi numită aventură o raită prin pivnițele unui castel toscan, raită care s-a fâsâit ca o sticlă de șampanie deschisă săptămâna trecută. Da, dacă romantism se numește să ai chef de sex, fără să schimbi niciun cuvânt, cu unul care te-a abuzat în adolescență șice pe care nu l-ai mai văzut de 34 de ani. Și da. trebuie să fii gurmand să te pregătești pentru o cină la care ți se promit opt feluri de mâncare italiană (un gurmand cu pofta-n cui, totuși, fiindcă n-am aflat nimic despre ele). Cât despre vârstă? Da, e o lectură pentru orice vârstă, tinerii pot face glume pe seama personajelor de vârsta părinților lor, iar cititorii de vârsta personajelor, pot regăsi unele trăiri cotidiene. Dacă au suficient umor și autoironie.

Evaluarea mea: 3/5 stele pe Goodreads.

Cartea poate fi comandată AICI sau AICI.

Lectură plăcută! 

Publicitate

7 gânduri despre „Toscana, tur-retur de Asa Hellberg – o călătorie cam trasă de păr

  1. „A practicat mai multe meserii _ vânzătoare, steardesă, șefă de producție – dobândind o experiență care a ajutat-o la scrierea romanelor care au consacrat-o” Aici m-a pufnit rasul. :)))

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.