Ce-am citit în 2019

2019 n-a fost un an în care să citesc prea mult, nici măcar obiectivul pe care mi l-am propus pe Goodreads n-a fost atins. Adevărul e că nu consider cititul un fel de competiție, nici măcar cu propria persoană și nu mi-am propus niciodată vreun maraton literar, așa cum văd că se poartă pe la alte case. Întotdeauna am citit fie de plăcere, fie din motive profesionale. Prin urmare, numărul mai mic de cărți citite decât cel pe care mi l-am propus, mai mult din joacă, nu e ceva care să mă deranjeze.

Mai puțin plăcut a fost că, spre sfârșitul anului, nu știu cum se face, dar am ales tot cărți nesatisfăcătoare (din punctul meu de vedere, evident). Parcă-mi descoperisem un talent ascuns până atunci să aleg tot cărți pe care să le abandonez apoi, mai devreme sau mai târziu. Fiindcă, de foarte multă vreme, nu termin o carte doar de dragul de a bifa încă una în lista cărților citite. Timpul e prea scurt și prea prețios ca să-mi permit să fac asta. Ultima pe listă, Un an la Oxford de Julia Whelan, o carte destul de lăudată, dar care mie nu mi-a plăcut prea mult.

Ce cărți am citit

Se pare că nu m-am concentrat pe un gen literar anume – nici nu obișnuiesc să fac asta, de fapt – așa că paleta a fost relativ diversificată, de la romane polițiste la ficțiune istorică, și de la cărți romantice (puține, e drept) la non-ficțiune.

Nici una dintre cărțile citite nu a fost vreo revelație, așa că n-aș putea să spun că vreuna care m-a impresionat în mod deosebit, deși de la unele am avut mari așteptări. De exemplu, Muza de Jessie Burton. Sau Fiica ceasornicarului de Kate Morton. Două cărți care mi-au plăcut, dar nu s-au ridicat la nivelul aștepărilor mele. Poate prea mari, ce să zic?

Călătorii literare

Măcar din punctul de vedere al locurilor prin care m-au plimbat cărțile pe care le-am citit în 2019, pot să mă declar satisfăcută. Au fostmulte și împrăștiate prin toată lumea: Anglia, China, Egipt, Elveția, Franța, Germania, India, Irak, Italia, Olanda, Siria, Spania, SUA, Suedia, Turcia, România.  O călătorie satisfăcătoare, raportată la numărul cărților citite.

Ce-mi propun pentru 2020

În primul rând, să citesc mai puțin. Și doar acele cărți care-mi aduc bucurie. Adică să fiu și mai restrictivă decât am fost până acum în privința lecturilor mele.

Apoi, să văd mai multe filme și seriale. Deja fac asta de ceva vreme, Netflix-ul fiind un excelent consumator de timp, în ultima vreme. În sensul bun al expresiei :).

Nu în ultimul rând, îmi proun să fac mai multă mișcare și să petrec mai mult timp în aer liber.

Sper ca lecturile lui douăzecidouăzeci să fie mai bune decât cele ale anului tocmai încheiat! Deși începutul nu e prea promițător, Toscana, tur-retur de Asa Hellberg. Aproape la jumătatea cărții și încă n-am ajuns în Toscana! Ați citit-o?

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.