Zile de Crăciun de Jeanette Winterson – o carte neașteptată

Despre autoare:

Jeanette Winterson (n.1959, Manchester) este o scriitoare britanică. Este, de asemenea, profesor de scriere creativă la Universitatea din Manchester. A fost crescută de o familie de evangheliști penticostali, iar la 15 ani a plecat de acasă. A lucrat ca vânzătoare de înghețată, îngijitaore la un ospiciu, asistentă la o firmă de pompe funebre. A studiat literatura engleză la Colegiul St. Catherine din Oxford.

Prima ei carte a fost publicată în 1985, iar, de atunci, cărțile ei s-au vândut în 18 țări. A câștigat mai multe premii literare.

Locuiește în Cotswolds, Marea Britanie.

Despre carte:

Dacă ar fi să aleg un singur cuvânt ca să descriu cartea asta, acesta ar fi: NEAȘTEPTATĂ. Zile de Crăciun e o colecție de 12 povestiri și 12 rețete de Crăciun, așa încât m-am așteptat la povești, mai mult sau mai puțin siropoase, însoțite de rețete ale unor preparate mai mult sau mai puțin cunoscute. Ei bine, povestirile nu sunt deloc siropoase, iar rețetele sunt însoțite de secvențe de viață, unele chiar neașteptate.

Povestirile, unele cu tentă autobiografică, sunt foarte diferite între ele și se adresează unor categorii diverse de cititori, așa încât nu te aștepta să-ți placă toate (la fel de mult). Cât privește rețetele, unele mai simple, altele mai elaborate, au darul să te facă să-ți dorești să te transformi într-un soi de masterchef. E drept că la mine dorința asta a ținut doar până am terminat de citit cartea, dar cred că e o performanță și asta. Mi-a plăcut că nu sunt niște simple rețete, fiecare fiind practic o invitație în viața autoarei și fiecare invocând întâmplări sau persoane din intimitatea ei.

Este o carte care respectă, într-o oarecare măsură, corectitudinea politică atât de solicitată în prezent. Poate că, dacă ar fi avut și câteva personaje de culoare, ar fi fost și mai apreciată de anumite categorii de cititori. Printre care nu mă nu mă număr, cu siguranță.

Partea mea preferată din carte e cea de la început, în care sunt descrise ritualuri, tradiții și obiceiuri specifice Crăciunul, cu unele referiri istorice interesante.

Despre Crăciun:

Toată lumea putea să vadă banda de confetti. Era și mai înspăimântătoare decât cea care nu înceta niciodată să calculeze deficitul național. Pe asta scria MAI SUNT 27 DE ZILE PÂNĂ LA CRĂCIUN.

La fel de bine ar fi putut să scrie 27 DE ZILE PÂNĂ LA JUDECATA DE APOI. Frenezia era aceeași – graba de a cumpăra cât de multe lucruri poți, pe care nu le vrei și pe care nu ți le poți permite. Lucruri atât de puțin dorite, că erau oferite ca daruri – acel cuvânt ciudat, semnificând dezamăgire pe care o poți ține în mâini.

Adesea mă întreb ce ne face să alergăm mereu în căutarea cadoului perfect și să cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie și pe care, de cele mai multe ori abia ni le permitem? Oare are cineva un răspuns la întrebarea asta?

Și mâncare. De ce, în perioada asta a anului, devine esențial să-ți faci rezerve de covrigei cu glazură de ciocolată? De ce are lumea brusc nevoie să se îndoape?

Mâncare. Pare să fie plăcerea noastră cea mai mare, cel puțin a arădenilor, dacă mă uit la Târgul de iarnă și care pare, de la an la an, o tarabă tot mai mare din care se revarsă cantități pantagruelice de mâncare și băutură și de la care au dispărut aproape cu desăvârșire orice alte obiecte specifice sezonului.

Recomandare:

Cartea, apărută în condiții grafice excelente, poate fi un frumos cadou de Crăciun pentru un cititor pasionat, dar nu numai. N-ai cum să greșești, fiindcă are câte puțin din toate și poate fi o companie excelentă pentru după-amiază de Crăciun.

Cartea poate fi comandată AICI sau AICI.

Lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.