G de Daniel Sánchez Pardos – un experiment de marketing

Despre autor:

Daniel Sánchez Pardos (n.1979, Barcelona) este un scriitor spaniol, absolvent al Universității din Barcelona, unde a studiat literatura hispanică și a Universității Pompeu Fabra, unde a urmat cursuri post-univesitare de traducere literară.

Este autor de povestiri și romane și a obținut mai multe premii literare.

Despre carte:

Romanul lui Daniel Sanchez Pardos are un nume, G, menit să intrige cititorul și să-l facă curios și dornic să afle ce se ascunde între paginile lui. Dacă la asta adăugăm „promisiunile” de pe copertă, Gaudi, Barcelona și o conspirație care ascunde un pericol de moarte, nu ne putem gândi decât la o lectură foarte interesantă. Din punctul meu de vedere, nu e însă decât un bun exercițiu de marketing, în care se dovedește încă o dată (de parcă mai era nevoie!) că ambalajul și o reclamă bine țintită fac uneori mai mult (din punct de vedere al vânzărilor) decât o carte bine scrisă.

Altfel, o carte cu un subiect interesant, care readuce la viață Barcelona celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea, cu istoria sa tumultoasă și care face un exercițiu de imaginație privind posibile întâmplări din tinerețea arhitectului Antoni Gaudi.

În general bine scrisă, dar se pierde în prea multe detalii, așa încât cred că ar fi fost o carte bună dacă, în loc de peste 500 de pagini, s-ar fi limitat la maxim 200.

În ce privește personajele, unele sunt interesante, altele mai puțin, în categoria a doua încadrându-se chiar Gaudi însuși, despre care îmi place să cred că avea, totuși, un alt tip de personalitate.

Spre sfârșit, lucrurile devin mai interesante, iar asta salvează cumva lectura și resuscitează în oarecare măsură interesul cititorului. Și tot spre sfârșit vine și fraza care descrie, involuntar, cel mai bine romanul G:

„Că totul nu fusese decât un delir straniu, o fantezie ciudată, o istorisire cârpită cu petice dintr-o carte proastă citită într-o altă viață.”

Evaluarea mea:

  • Subiect            – un exercițiu de imaginație despre tânărul Gaudi
  • Scriitură          – cursivă, ușor de citit
  • Redactare       – foarte bună
  • Traducere       – foarte bună
  • Copertă           – foarte frumoasă
  • Goodreads        2/5 stele.

Cartea este disponibilă pe elefant.ro sau pe libris.ro.

Lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.