Petrecerea de Halloween de Agatha Christie

Despre autoare:

Agatha Christie (1890 – 1976) este cea maipopulară scriitoare de romane polițiste și cel mai bine vândut scriitor din toate timpurile. Fără legătură cu asta, este și scriitoarea mea preferată, cu toate șansele să rămână așa pentru totdeauna. Motiv pentru care îți recomand să citești cărțile ei. Am scris mai multe despre Agatha Christie aici.

Despre carte:

Dacă nu ești neapărat fan al genului horror și îți dorești un Halloween ceva mai blând, atunci Petrecerea de Halloween este alegerea cea mai bună pe care o poți face. O să petreci câteva ore plăcute și nu exagerat de înfricoșătoare în compania lui Hercule Poirot și a Ariadnei Oliver, un fel de (auto)caricatură a Agathei Christie. Ba s-ar putea să descoperi că te-ai și amuzat puțin, în ciuda faptului că ai parte de câteva crime. Unele în prezent, altele în trecut. Cred că asta mi-a plăcut cel mai mult, modul în care autoarea îmbină prezentul cu trecutul, pentru că, nu-i așa?, rădăcinile răului prezent se găsesc întotdeauna în trecut.

Așa se face că abilul Poirot, rugat de prietena sa, Ariadne Oliver, să investigheze uciderea unei fete de 13 ani la o petrecere de Halloween, pare să fie tot mai preocupat de fapte întâmplate în trecut și mai puțin de împrejurările concrete în care fusese omorâtă tânăra și (mult prea guraliva) Joyce. Se zice că despre morți numai de bine, dar toți păreau să fie de acord că Joyce fusese o fată mult prea lăudăroasă și, de-a dreptul, mincinoasă. Până la urmă se pare că asta i-a adus și moartea. Morala întâmplării: să ne gândim mai bine ce cuvinte scoatem pe gură, fiindcă nu se știe niciodată cine ne ascultă.

Citește și: Răul sub soare de Agatha Christie

Petrecerea de Halloween este un foarte bun roman de atmosferă, plin de o doză zdravănă de mister și personaje mai mult sau mai puțin simpatice dar este și o poveste despre obsesii, vicii și, cumva neașteptat, pasiune sexuală.

Povestea începe cu o petrecere de Halloween pentru adolescenți, la care una dintre invitate, o fată care tocmai se lăudase că fusese martoră la o crimă, sfârșește înecată cu capul în găleata cu mere utilizată mai devreme pentru un joc.

Chemat de doamna Oliver, Poirot începe să investigheze cazul și chiar dezleagă misterul, în ciuda unora, nu puțini, care-l credeau un bătrân senil. Asta m-a amuzat foarte tare și m-a făcut să mă întreb câți ani se presupune că avea Poirot la momentul acela?

Își făcu o părere despre vizitator. Un bărbat mai în vârstă, străin, îmbrăcat foarte spilcuit, încălțat cu pantofi de lac care îi erau – ghici domnul Fullerton dintr-o privire – prea strâmți. Semne vagi de durere îi apăreau deja a colțurile ochilor. Un dandy, un filfizon, un străin recomandat, dintre toți oamenii, de către inspectorul Henry Raglan de la Divizia de Investigații Criminalistice și, de asemenea, de comisarul Spence (pensionar) de la Scotland Yard.

Sau…

– Omul ăsta e un fel de măscărici, spuse omul legii. Nu credeți că e un pic scrântit? Oricum se ține bine la vârsta lui. Nu știu dacă te poți baza pe facultățile mintale ale unui om de această vârstă.

Recomandarea mea:

Dacă n-ai citit încă nimic de Agatha Christie (cumva surprinzător pentru mine :)) poate că Petrecerea de Halloween nu e cea mai bună alegere. Îți recomand, în schimb, să începi cu Zece negri mititei.

Evaluarea mea:

  • Subiect            – Hercule Poirot investighează crime
  • Scriitură          – plăcută, cursivă, tipică autoarei
  • Redactare       – foarte bună
  • Traducere       – foarte bună
  • Copertă            – se putea mai bine
  • Goodreads        5/5 stele.

Lectură plăcută!

Un gând despre „Petrecerea de Halloween de Agatha Christie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.