Noi de David Nicholls – jurnalul unei călătorii

Despre autor:

David Nicholls (n.1966, Eastleigh) este un scriitor englez, despre care nu știam nimic atunci când am început să citesc romanul Noi. A urmat cursurile unui colegiu din localitatea natală, apoi ale Universității din Bristol și ale Central School of Speech and Drama din Londra, una dintre cele mai renumite școli de dramaturgie din Europa. A fost actor de teatru și a apărut pe scenă cu pseudonimul David Holdaway. Nu a fost prea mulțumit de prestația sa ca actor și credea că-i lipsesc nu doar talentul și carisma, dar și abilitățile de bază necesare.

Scrie romane și scenarii de film și televiziune. Este căsătorit și are doi copii.

Despre carte:

Naratorul poveștii este Douglas Petersen, un biochimist de vârstă mijlocie, a cărui căsnicie cu Connie pare să se destrame odată cu plecarea fiului lor, Albie la universitate. Mi s-a părut interesantă structura romanului, cu cele două planuri temporale, trecutul și prezentul, alternate cu abilitate, astfel încât cititorul nu este lăsat să se plictisească nici măcar o pagină.

Noi – portretul unei căsnicii în derivă

Poate o căsnicie în care cei doi soți sunt foarte diferiți unul de celălat să reziste? La început, între Connie și Douglas a fost o neașteptată atracție. Ea, o tânără artistă excentrică, atrasă de viața de noapte din Londra, o femeie căruia îi plăceau petrecerile, alcoolul, uneori chiar drogurile ușoare. La polul opus el, biochimist, om de știință pragmatic, realist, riguros și serios.

Spre surprinderea tuturor, în primul rând a lor înșiși, Connie și Douglas se căsătoresc și viața lor pare să intre pe un făgaș relativ normal până în ziua, douăzeci și ceva de ani mai târziu, Connie decide să-l părăsească pe Douglas după ce fiul lor va pleca la universitate. Cu toate cunoștințele lui Douglas despre biologie – știința vieții – el nu părea să știe prea viață, așa încât n-a realizat cât de tare s-au înstrăinat soția și fiul său de el până în ceasul al doisprezecelea.

Foarte șocat, Douglas încearcă să găsească explicații pentru situația în care au ajuns și, mai ales, încearcă cu disperare să-și salveze familia. Pentru că nu doar cu soția sa pare să aibă probleme, ci și cu fiul său, Albie, poreclit Bezea (cum să-ți poreclești fiul adolescent Bezea?), un tânăr cu temperamentul și pasiunile mamei sale. Douglas pare să fi eșuat atât ca soț, cât și părinte și, odată ce a realizat asta, el pare hotărât să schimbe lucrurile și speră că mult așteptata și plănuita vacanță în trei prin Europa va fi soluția pentru problemele lor familiale. Va reuși el să-și salveze familia la finalul Marelui Tur?

Veneția – Basilica San Marco (deasupra intrării în bazilică pot fi văzuți cei patru cai)

Noi – jurnalul unei versiuni moderne a Marelui Tur

Mama, tata și fiul pleacă în vacanță, în ceea ce au denumit Marele Tur, un fel de reeditare a călătoriilor pe care le făceau, în secolul al XVIII-lea, tinerii aristocrați prin Europa. Rând pe rând, Franța, Olanda, Italia, Spania și, în treacăt, Belgia, Germania și Austria sunt martorele frământărilor lui Douglas și a încercărilor sale de a salva ce se mai putea salva.

Locurile prin care trec Petersenii îi prilejuiesc lui Douglas tandre rememorări ale momentelor petrecute acolo împreună cu Connie în tinerețe. „Vocea” lui Douglas e plină tandrețe, dar și adesea de umor, așa încât te trezești cumva captiv în poveste și vrei să afli cât mai repede ce s-a întâmplat mai departe.

În mintea lui Douglas, Marele Tur se va transforma în Marea Vindecare, în care soția sa se va îndrăgosti din nou de el, iar fiul său își va da seama ce tată grozav are. Numai că socoteala de acasă nu se potrivește întotdeauna cu cea din târg.

Amsterdam
Amsterdam

Noi – o carte de călătorie altfel

Din toată povestea, cel mai mult mi-a plăcut jurnalul de călătorie. Astfel, am revăzut cu mare plăcere locuri pe care le-am vizitat deja (Amsterdam, Verona, Veneția) și am călătorit cu gândul unde încă n-am reușit să ajung (Paris, Florența, Sienna, Barcelona). O călătorie tragicomică, dacă pot zice așa, fiindcă pe parcursul ei se întâmplă evenimente mai puțin plăcute plăcute, dar Douglas nu-și pierde simțul umorului atunci când povestește despre ele. Deși n-a fost nimic amuzant în felul în care lui Douglas i-au intrat în ochi sosul de ardei la o cină pariziană și nici în mușcăturile de meduze din Barcelona, totul e atât de amuzant povestit încât m-am trezit că râd de una singură.

Călătoria prin Europa e lungă și anevoioasă, dar Douglas o parcurge hotărât să învingă, în cele din urmă. De la camera sexi de hotel din Amsterdam până la celula de închisoare din Sienna sau la salon de spital din Barcelona, el trece prin multe încercări, cărora le face față cu stoicism.

Adevărata călătorie este, însă, cea pe care o face, timp de 25 de ani, tânărul îndrăgostit devenit soțul de vârstă mijlocie disperat să-și salveze familia.

Două scene amuzante

Cartea e plină de scene amuzante, așa cum am spus deja, simțul umorului și imaginația nu-i lipsește autorului și, deci, nici naratorului. Dintre ele, cele mai pline de haz au fost răzbunarea bicicletelor din Amsterdam pe un Douglas care le era ostil și atacul meduzelor de la Barceloneta asupra unui Douglas care purta un slip de baie de culoarea pielii și cu două-trei numere mai mic.

Ce mi-a plăcut:

  • Alternanța trecut-prezent prilejuită de locurile în care călătoresc protagoniștii
  • Simțul umorului și al autoironiei de care dă dovadă personajul principal, începând chiar de la primele pagini, în care își face un fel de autoportret și  terminând cu momentul în care a avut un accident teribil pe o plajă din apropiere de Barcelona
  • Personajele sunt atât de realiste încât există posibilitatea să ne regăsim și noi, pe alocuri, în unul sau în altul dintre ele.

Recomandare:

Un roman ingenios, amuzant, minunat! Citește, nu vei regreta, îți promit! Iar dacă da, întoarce-te aici și spune-ne de ce nu ți-a plăcut.

Evaluarea mea:

  • Subiect            – o călătorie prin Europa în căutarea fericirii pierdute
  • Scriitură          – cursivă, plăcută, amuzantă
  • Redactare       – foarte bună
  • Traducere       – foarte bună
  • Copertă            – reușită
  • Goodreads      5/5 stele.

Cartea poate fi comandată AICI sau AICI.

Lectură plăcută!

2 gânduri despre „Noi de David Nicholls – jurnalul unei călătorii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.