8 călătorii literare cu trenul

Dintre toate mijloacele de transport, trenul pare să-i fi inspirat pe scriitori mai mult decât au făcut-o altele. Așa se face  că el apare în multe romane, de la un simplu mijloc de transport către o anumită destinație, mai apropiată sau mai îndepărtată, până la sfârșitul dramatic al unui personaj (Anna Karenina, de exemplu).

Trenul, fie el unul luxos sau, dimpotrivă, sărăcios, pare să fie locul unde se întâmplă lucruri interesante, parcă mai mullt dramatice (inclusiv crime comise cu sânge rece) decât amuzante.

Dar, să nu mai lungim vorba și să ne îmbarcăm în tren. Uite aici câteva itinerarii literare de neratat:

1. Crima din Orient Express de Agatha Christie

„Imediat după miezul nopții, o puternică furtună de zăpadă oprește brusc faimosul Orient Express. Luxosul tren are surprinzător de mulți pasageri pentru această perioadă a anului. Insă dimineața, unul dintre călători nu-și mai face apariția – un american este găsit mort în compartiment, înjunghiat de douăsprezece ori, cu ușa compartimentului încuiată pe dinăuntru… In încercarea de a dezlega misterul, Hercule Poirot găsește tot felul de indicii false, menite să-l abată de la descoperirea criminalului. Deznodământul dramatic va aduce însă nu una, ci două soluții ale crimei – ambele, la fel de acceptabile.” (©Libris)

2. Ultimul tren spre Istanbul de Ayșe Kulin

„Selva, fiica unui conducător otoman, pleacă la Paris să înceapă o nouă viață cu Rafael, soțul ei, fiul arătos al unui medic evreu. Numai că Franța e invadată de naziști.
In timp, cei doi îndrăgostiți aflați în exil descoperă că nimic – nici războiul, nici politica și nici măcar religia – nu poate desface legăturile de familie. Impreună străbat un continent măcinat de conflicte, suspiciuni și violente. In căutarea libertății, riscă tot.

De la Ankara la Paris, Cairo și Berlin, Ultimul tren spre Istanbul este o cuceritoare poveste de dragoste și o lecție despre cum să-ti urmezi propriul drum.”  (©Libris)

 

 

3. Trenul din Paddington de Agatha Christie

„Pe șinele ce leagă Londra de orașele din apropiere două trenuri merg, pentru câteva secunde, în paralel. Intr-unul se află o doamnă în vârstă, abia trezită din moțăială; în celălalt se află un bărbat înalt, brunet, bine făcut, care sugrumă o femeie. Șocată, doamna în vârstă raportează imediat crima la poliție, dar toată lumea o ia drept acel gen de bătrână care, dornică de atenție, scornește povești incredibile. Există însă cineva care nu-i pune nici o clipă relatarea la îndoială. Este prietena ei, Miss Marple. Din fotoliul său, aceasta dirijează investigațiile către un conac englezesc rupt direct din istorie, neatins de modernitate, unde, într-un hambar nefolosit, se află un cadavru într-un sarcofag.” (©Libris)

4. Trenul orfanilor de Christina Baker Kline

Cartea a fost  publicată și cu titlul Fetița din trenul orfanilor.

„Intre anii 1854 și 1929, așa-numitele „trenuri ale orfanilor“ străbăteau în mod regulat distanța dintre orașele de pe Coasta de Est și ținuturile din Midwest, ducând mii de copii abandonați, a căror soartă avea să depindă doar de noroc. Urmau să fie adoptați de o familie iubitoare sau aveau să îndure o copilărie plină de lipsuri?

De origine irlandeză, Vivian Daly a fost un astfel de copil, trimis cu trenul de la New York City către un viitor nesigur. Mai târziu, Vivian se întoarce în est și duce o viață liniștită. Dar în podul casei sale, ascunse în valize, se află vestigiile unui trecut dureros.

Atunci când, ca să scape de casa de corecție, adolescenta Molly Ayer se angajează s-o ajute pe Vivian să facă ordine în pod, se dovedește că cele două femei nu sunt atât de diferite pe cât par.

Trenul orfanilor este o poveste zguduitoare despre schimbare și curaj, despre noi începuturi și prietenii dintre cele mai neașteptate.” (©Libris)

5. Misterul trenului albastru de Agatha Christie

„Când luxosul tren albastru sosește la Nisa, însoțitorul de tren încearcă să o trezească pe Ruth Kettering din somnul ei profund. Insă acest lucru nu se va mai întampla niciodată – o lovitură puternică a ucis-o pe moștenitoarea unei averi uriașe. Mai mult, prețioasele și faimoasele ei rubine au dispărut. Poirot nu are alt punct de plecare decât zvonul că un bărbat misterios a fost zărit în apropierea compartimentului, și bănuielile cad asupra soțului înstrăinat al lui Ruth, Derek Kettering, cel care ar fi avut cel mai mult de câștigat din decesul soției lui. Totuși, Poirot nu este prea convins de această variantă, căci viața lui Ruth are prea multe secrete mortale, care încep să iasă la iveală rând pe rând…” (©Libris)

6. Fata din tren de Paula Hakins

„Rachel merge în fiecare dimineață cu același tren. Știe că va aștepta la același semnal defect, timp în care va urmări ritualul de dimineață al unui cuplu ce locuiește într-o casă de lângă calea ferată. I-a botezat „Jess și Jason“ și viața lor i se pare perfectă. Până când într-o zi vede ceva ce o șochează. Totul se schimbă și Rachel are șansa de a lua parte la viețile pe care le-a observat doar de pe margine.

Precum trenul care o poartă pe Rachel în fiecare zi, povestea șerpuiește printre viețile anoste din suburbiile Londrei, iar cititorii o vor urmări cu sufletul la gură. – The Boston Globe.” (©Libris)

7. Femeia din Orient Express  de Lindsay Jayne Ashford

„Agatha Christie într-o călătorie plină de secrete și mistere.

Dezorientată din cauza unei căsnicii nefericite, Agatha Christie se deghizează și urcă în Orient Express. Dar, spre deosebire de Hercule Poirot, faimosul ei detectiv, ea nu poate dezlega misterele călătoriei.

Trenul își urmează drumul, pasagerii prind contur, trecutul îi însoțește neîncetat. Și mai ales pasagerele au ceva de ascuns. Prizoniere în nefericirea lor, toate femeile cunoscute în Orient Express își păzesc strașnic secretele. Însă, pe măsură ce trenul care se îndreaptă spre Orientul Mijlociu merge tot mai încet, viețile lor paralele ajung să se intersecteze tot mai mult.

Roman în care literatura de atmosferă se întâlnește cu suspansul și mizează pe complexitate emoțională, Femeia din Orient Express pune sub lupă legăturile dintre femei, forța suferinței și puterea secretelor.” (©Libris)

8. Sub stelele tăcute de Laura McVeigh 

„Ce faci atunci când pierzi tot ce iubești? Cum supraviețuiești atunci când ești nevoit să o iei de la capăt? Sub stelele tăcute spune povestea unei familii de refugiați din Afganistan, nevoită să își părăsească viața fericită din Kabul de teama talibanilor și să se îndrepte spre un necunoscut plin de pericole, înfruntând efectele dezastruoase ale războiului și ale dezrădăcinării. Relatarea amară a Afsanei, fiica de 15 ani a familiei, se derulează în timpul călătoriei lor cu trenul pe calea ferată transsiberiană, pe măsură ce traversează Rusia și se îndreaptă spre un viitor nesigur. Cu ajutorul lui Napoleon, controlorul de bilete și îngrijitorul samovarului, al romanului celui mai îndrăgit de ea, Anna Karenina, al imaginației și al familiei ei, Afsana scrie povestea vieții lor, dar și a călătoriei lor eroice.” (©Libris)

Tu ce călătorii literare cu trenul ne recomanzi? Poate una ceva mai amuzantă decât cele de mai sus?

Foto: libris.ro

Publicitate

2 gânduri despre „8 călătorii literare cu trenul

  1. ALEPH
    Ca de obicei, Paulo Coelho ne invită la o plimbare neconvențională pentru descoperirea sinelui:
    „Fiecare trebuie să iasă din zona de confort din când în când. Spiritualitatea nu înseamnă doar rugăciune și meditație. Trebuie să acționezi. Aleph înseamnă ACUM. Momentul prezent, care cuprinde toate consecințele trecute și viitoare.”

    ZULEIHA DESCHIDE OCHII
    Guzel Iahina spune o poveste în alb și negru, plină de scânteieri la fiecare pagină.
    „Poteca pe care urca era lungă, şi ea mergea încet, păşind cu luare-aminte – îşi făcea curaj. Nu ştia ce se petrece. Ba da, ştia. Ştia ce se petrece. E greu să ascunzi ceva faţă de tine însuţi…”

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.