Tabloul de Agatha Christie – recenzie

Despre autoare:

Agatha Christie este cea mai populară scriitoare de romane detectivistice din toate timpurile și cel mai bine vândut scriitor din lume până în prezent. Am scris mai multe despre Agatha Christie aici.

Despre carte:

Orice autor rezonabil de thrillere începe acțiunea romanului cu un cadavru, poate chiar mai multe, doar Lady Agatha a fost în stare să pornească de la un tablou aparent banal, cu o casă pe malul unui canal, dăruit de o doamnă rezidentă la o casă de oaspeți pentru persoanele în vârstă unei alte doamne, întâmplător mătușa lui Tommy Beresford. Și tot întâmplător, Tuppence este măcinată de strania impresie că a mai văzut casa din tablou undeva. Doar că nu-și putea aduce aminte deloc unde o văzuse.

După moartea celor două doamne. tabloul ajunge în casa soților Beresford și devine punctul de plecare într-o aventură plină de suspans. Și populată de personaje unele ciudate, altele excentrice, dar care, cele mai multe nu sunt ce par a fi. După cum nici mormântul unui copil nu e ce pare a fi, după cum nici păpușa căzută din horn nu mai e doar o jucărie.

Atmosfera devine tot mai sumbră pe măsură ce trece timpul, deși, practic, nu există niciun cadavru, doar dispariția misterioasă a unei doamne în vârstă de la Sunny Ridge. Plus povești cu copii omorâți nu se știe de cine și de ce.

Recunosc că, deși e o lectură cursivă, mi-a luat destul de mult timp s-o citesc, e singura carte de Agatha Christie cu care „m-am luptat” s-o citesc. A fost însă o luptă plăcută.

Mi-au plăcut:

  • Tommy și Tuppence, peste care au trecut anii, dar au rămas același cuplu simpatic, la fel de devotați unul altuia și cu același ascuțit spirit de observație (mai ales ea :)).
  • Finalul, un mare șoc pentru mine, m-a luat complet prin surprindere, nu m-aș fi gândit la asta nici în ruptul capului. Cu atât mai bine pentru plăcerea lecturii!

Nu mi-a plăcut:

  • La sfârșit parcă se produce o mică bulibășeală și am avut senzația că unele lucruri au rămas nerezolvate și unele întrebări fără răspunsuri.

Deși seria Tommy și Tuppence nu e printre preferatele mele când vine vorba de cărțile Agathei Christie, totuși am găsit Tabloul o lectură agreabilă, bună pentru un sfârșit de săptămână ploios, care te ține în casă.

Vorbe de duh

– Mă gândeam…

– De-aici apar toate necazurile în viață. De la gândit.

(Tommy de vorbă cu servitorul lui, Albert)

Ca să știți de unde vi se trage!

Recomandare:

  • Dacă n-ai citit încă nimic de Agatha Christie, poate că Tabloul nu e cea mai bună alegere, sunt alte romane mai potrivite ca introducere în universul Agathei Christie. Tabloul merită lecturat de un cititor obișnuit deja cu stilul autoarei.

Evaluarea mea:

  • Subiect            – un roman polițist în care cadavrul era să apară la sfârșit
  • Scriitură          – cursivă, plăcută, cam înfricoșătoare pe alocuri
  • Redactare       – bună
  • Traducere       – foarte bună
  • Copertă            – foarte reușită
  • Goodreads      4/5 stele.

Cartea poate fi comandată AICI sau AICI.

Lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.