Strania călătorie a domnului Daldry de Marc Levy – recenzie

Despre autor:

Marc Levy (n.1961) este unul dintre cei mai citiți scriitori francezi contemporani. Am scris mai multe despre autor aici.

Despre carte:

Mi-a luat ceva timp până am fost atrasă în poveste. Am început prin a crede că nu e decât o altă poveste romantică nu prea grozavă și am sfârșit prin a-mi schimba total părerea nu prea grozavă pe care o aveam despre scrierile domnului Levy.

Începutul mi s-a părut destul de plat și aproape plictisitor, cu Alice, o parfumieră din Londra anului 1950, care duce a o viață nu prea împlinită, împărțită între munca de care era pasionată și timpul liber petrecut cu cu prietenii de cursă lungă pe care-i avea. Și împreună cu care a mers într-o zi de iarnă la Brighton, unde o ghicitoare i-a prezis că va face o lungă călătorie în care va cunoaște șase persoane, care o duce la bărbatul vieții ei. Și care de altfel tocmai trecuse prin spatele lui Alice.

Nu după mult timp, se ivește și ocazia să călătorească departe, tocmai la Istanbul, la propunerea proaspăt cunoscutului vecin de palier, Ethan Daldry, un pictor burlac, pasionat de intersecții. Daldry este nu doar inițiatorul călătoriei, dar și finanțatorul și însoțitorul lui Alice în Turcia.

Drept să spun, Alice, deși nu mai era deloc foarte tânără, s-a comportat ca o adolescentă care urcă fără griji în mașina primului venit. Mai rău, pleacă împreună cu el – și pe banii lui – tocmai în Turcia! Noroc că Daldry s-a dovedit doar un personaj ușor excentric și nu avea alte apucături! Și că totul se întâmpla în alte vremuri, nu în cele pe care le trăim noi, în care să pleci în străinătate cu un individ aproape necunoscut nu e ceva prea recomandabil. Deși multe, prea multe, tinere naive o fac.

Călătoria în Turcia, deși s-a dorit una în căutarea destinului, s-a transformat una în căutarea trecutului, o călătorie în care Alice află lucruri surprinzătoare despre trecutul ei. Cât despre bărbatul pe care îl căuta, îl găsește până la urmă – era clar asta încă de la început – dar asta nici mai pare atât de important.

Un personaj amuzant

Can, autointitulatul „cel mai bun ghid din Istanbul”, vorbește o engleză care te face să râzi aproape la fiecare frază pe care o rostește. Cu atât mai amuzant cu cât, la un moment dat, îi mărturisește lui Alice că face intenționat greșeli ca să-l enerveze pe Daldry.

„- O să pun pe cineva să vă poarte niște permise la hotel.

– Și, cum sunt cel mai bun interpret din oraș, sunt inchiziționat pentru ceremonie.

– Nu țin să vă inoportunez.Văd prea bine că vă dereglez. Duceți-vă să vă restaurați, eu am obiceiul iernilor din Istanbul.”

Plusuri

– Cel mai mult mi-a plăcut că e o carte olfactivă. Aproape fiecare pagină e impregnată de parfum.

„Și urmăream mirosurile orelor ce treceau, așa cum alții sunt impresionați văzând schimbările de culori din cursul zilei. Distingeam zeci de note: ale ploii șiroind pe frunze și amestecâdu-se cu mușchiul copacilor, pentru a se răspândi de îndată ce soarele exalta mirosul pădurii; ale ierburilor uscate de arșița verii și ale paielor adunate prin hambarele în care ne ascundeam; chiar și ale mormanului de bălegar în care m-ai împins tu …  și ale liliacului pe care mi l-ai dăruit când am împlinit șaisprezece ani.”

– Mi-a mai plăcut stilul epistolar la care apelează autorul la un moment dat, o inserție inspirată care rupe cumva firul care riscă să devină monoton al poveștii.

– Locurile în care se desfășoară acțiunea, Londra cea mereu umedă și încețoșată, și Istanbul, colorat și plin de viață, sunt atât de bine descrise, încât simți că ești acolo.

– Cartea e un amestec reușit de romance, ficțiune istorică, mister și jurnal de călătorie, toate condimentate cu puțin umor.

Minusuri

– Aproape până la sfârșit am crezut că Alice e mult mai tânără decât s-a dovedit a fi, de fapt. Întregul ei comportament denotă nesiguranță, credulitate și o anumită lejeritate, specifice, de obicei, unei alte vârste.

– Ethan Daldry mi s-a părut un personaj ușor egoist și manipulator, căruia nu-i păsa preamult de ce gândeau sau doreau alții.

– Povestea are un final care mi s-a părut ușor forțat, ca și cum Levy ar fi vrut s-o termine mai repede. Nu, nu mi-a plăcut sfârșitul mă așteptam la altceva, deși, pentru cei care au citit cartea, asta ar putea să pară surprinzător.

Recomandări

În ansamblu, o călătorie literară plăcută, o lectură ușoară, pe care o recomand  cititorilor de literatură romantică și celor pasionați de Istanbul. Dacă ai fost deja acolo, o să-ți trezească amintiri plăcute (mie așa mi s- întâmplat), iar dacă n-ai fost încă, pot să pun pariu că o să fii ispitit să vezi aievea orașul acela misterios.

Evaluarea mea:

  • Subiect            – o călătorie inițiatică la Istanbul
  • Scriitură          – lejeră, ușor de parcurs, cu o inserție epistolară interesantă
  • Redactare        – bună
  • Traducere        – bună
  • Copertă            – nu m-a impresionat prea tare
  • Goodreads      4/5 stele.

Cartea poate fi comadată AICI sau AICI.

Lectură plăcută!

3 gânduri despre „Strania călătorie a domnului Daldry de Marc Levy – recenzie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.