Pastila de vorbă: A FI sau A NU FI? O întrebare la care unii nu au găsit răspuns

A fi sau a nu fi? Asta e o întrebare veche de când lumea. Și făcută celebră de marele Will, care a pus-o în gura unuia dintre bine cunoscutele sale personaje.

Păcat că mulți au uitat să-și pună întrebarea asta, mai ales când trebuie să scrie A FI sau A NU FI. Altfel nu se explică inflația de i-uri și prea frecventa – și prea zgârâietoarea de retină – apariție a formei greșite A FII. Sau A NU FII după caz.

Printre uituci se numără, din păcate, și unii influenceri. Care simt nevoia să-și dea cu părerea despre tot ce mișcă, părând că se pricep la toate. Ce contează că sunt eu blogger de travel sau de beauty, musai să zic ceva despre Brexit, sau despre Greta și schimbările de climă, că altfel ce influencer-ul vieții mai sunt?

Pâcat că, luați de val, uită să se întrebe cum se scrie corect: A FI cu un singur i sau A NU FII cu doi de i. Păcat, fiindcă se duce pe apa sâmbetei toată argumentația de influencer cu ștaif, când dai, la un moment dat, de o expresie de genul: „a nu fii în stare…”

Chiar nu-mi dau seama de ce conjugarea verbului A FI pune atâtea probleme, mie mi se pare una dintre cele mai ușoare. În afară de asta, dacă zici cu voce tare, cum ne-a învățat profu’ de română prin clasa a cincea, A FI sau A NU FI, o să auzi că nu e cazul să faci risipă de i-uri. Deh, o regulă de școală comunistâ, nu se mai poartă azi!

Pe scurt:

A FI sau A NU FI capabil să scrii corect în limba română? Asta-i întrebarea pe care ar trebui să și-o pună unii influenceri (și nu numai).

Și un sfat, ca încheiere: influencer sau nu, niciodată SĂ NU FII (cu doi de i!!) neglijent cu felul în care scrii!

4 gânduri despre „Pastila de vorbă: A FI sau A NU FI? O întrebare la care unii nu au găsit răspuns

  1. Intentia articolului este atat de buna, pacat ca este anulata de faptul ca si textul de fata are atatea greseli, ufff! Nu voi intelege niciodata de ce voi, bloggerii, va apucati sa dati lectii de gramatica daca nu va pricepeti, daca nu aveti cunostinte temeinice de profil. Din pacate pentru voi, gramatica este un domeniu unde diletantismul iese la iveala atat de usor. Textele acestea se intorc impotriva voastra. Adica influencerul pe care tocmai l-ai atacat – oricine ar fi el – atat de usor te poate demola exact pe textul de fata. Pacat!

    Apreciază

  2. Mie mi-a pus mereu bețe în roate acest verb. Nu la infinitiv, evident, dar la imperativ negativ l-am scris de foarte multe ori greșit. Noroc că nu sunt influencer și că încă îi doresc să învăț și să evoluez, astfel mă corectez mereu, deoarece greșeli se mai strecoară și în textele mele, din păcate! Și le corectez, cică! Și, totuși, am impresia că stăpânesc cât de cât limba română, cu toate acestea, uneori fac erori…
    Bine explicat, acum chiar nu am să uit 🙂
    Un weekend minunat, Dorina!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.