Zaanse Schans – satul olandez cu mori și căsuțe de poveste

Dacă vrei să evadezi câteva ore din aglomerația Amsterdamului – care, apropo, mi se pare un oraș superb, dar extrem de obositor, cu toți bicicliștii ăia care apar parcă de nicăieri –  lucrul cel mai bun pe care îl poți face e să urci în tren și să mergi să vizitezi Zaanse Schans, rusticul și idilicul sătuc cu mori din apropiere. Așa am crezut eu când am urcat în tren în Centraal Station și așa ar fi fost dacă ideea asta minunată mi-ar fi venit doar mie, nu și altor sute de oameni. Care, într-o sâmbătă dimineață. n-au avut și ei altceva mai bun de făcut decât s-o ia la picior spre satul cu mori. Vorba vine la picior, că erau care cu trenul, care cu autobusul, care cu autocarele, care cu bicicletele. Nu-i vorbă, de circulat se circulă ușor în Olanda, au un transport în comun foarte bine pus la punct. Cât despre bicicliști … paradisul lor!

Dar odată ajunși acolo – după o călătorie cu trenul de 20 de minute și o plimbare pe jos de 15 minute -, am uitat și de aglomerație și de toate limbile pământului care se auzeau în jur (da, inclusiv limba română 🙂 și am savurat atmosfera de poveste a locului.

Ce este Zaanse Schans?

Un mare muzeu în aer liber, un fel de muzeu al satului olandez, atât de frumos și de realist amenajat, încât s-a întâmplat de câteva ori să ne întrebăm dacă locuiește în unele dintre căsuțe. Iar unele dintre ele se pare că sunt chiar locuite. Nu știu ce să zic despre asta, n-am văzut picior de localnic (sau care să aducă a localnic) pe acolo. Probabil stau toți ascunși în casă până scapă de invazia turiștilor.

E adevărat, e un loc turistic, o „bombă turistică”, cum le denumește, nu prea măgulitor, Andra, fata mea cea mică, dar merită să mergi să-l vezi. Dacă n-ar fi intrarea gratuită, aș zice că merită toți banii. E adevărat, la unele căsuțe trebuie să plătești intrarea, dar poți foarte bine și fără să intri acolo, sunt multe altele foarte interesante la care intrarea e gratuită.

Ce poți vedea în Zaanse Schans?

Căsuțe făcute parcă din turtă dulce

Odată ce ai trecut podul peste râul Zaan, aterizezi direct într-un tărâm de poveste, un loc cu căsuțe verzi din lemn, desprinse parcă din povestea cu Hansel și Gretel. În cele mai multe dintre ele sunt amenajate mini-expoziții, cu tot felul de lucruri: ceasuri, ciocolată, hârtie artizanală, biscuiți tradiționali, porțelan olandez (chipurile de Delft) și multe altele.

Strămoșul magazinelor Albert Heijn

Într-una dintre căsuțe este amenajată o replică a primului magazin Albert Heijn, lanțul local de supermarket-uri, care împânzește Olanda.

Foarte simpatic micul magazin și la fel și cele două doamne care făceau pe gazdele. Ca peste tot în Olanda, poți să faci poze sau să filmezi până te plictisești, inclusiv pe gazde. Asta m-a făcut să-mi aduc aminte și să mă distrez din nou de cerbicia cu care-și apără comercianții români care spațiul privat, care tehnologia comercială, care secretul sortimentul comercial (??). Poate nu știați, dar există și o lege care nu te lasă să pozezi într-un magazin, fiindcă e, chipurile, spațiu privat. Oare olandezii n-au și ei privatele lor?

Revenind la micul magazin Albert Heijn,  a fost preferatul meu dintre toate mini-expozițiile din Zaanse Schans (defecțiune profesională, cred).

Mori de vânt

Morile de vânt sunt un simbol al Olandei, la economia căreia au avut o contribuție considerabilă în urmă cu 3-400 de ani. Prima dată le vezi chiar de pe podul care traversează râul, înainte să ajungi în sat.

Nu toate morile au fost construite în Zaanse Schans, câteva dintre ele au fost aduse din multe zone. Ce mi s-a părut interesant e că funcționează și în prezent, fiind folosite pentru fabricarea uleiului, a pigmenților sau pentru prelucrarea lemnului. În cele mai multe trebuie să plătești ca să intri, dar am găsit una cu acces gratuit chiar aproape de ieșirea din sat.

Brânză, multă brânză!

Olanda nu e doar paradisul bicicliștilor ci și al pasionaților de brânză, printre care mă număr și eu. Una dintre activitățile mele preferate în Olanda – după căscatul gurii la casele de canal – este degustarea brânzei în toate magazinele care-mi ies în cale. Zeci de sortimente de brânză (tip cașcaval, cum îi zicem noi) abia așteaptă să-ți delecteze papilele gustative.

Este și în Zaanse Schans un asemenea loc pentru delectarea pofticioșilor: un magazin-minimuzeu Henri Willig, un lanț de magazine cu care te întâlnești la tot pasul în Amsterdam.

Și cum ai putea să pleci de acolo fără să le duci și celor de acasă măcar o mică mostră de cașcaval? Așa se face că pe aleile satului pot fi văzuși mulți, foarte mulți, mândri purtători ai plăsuțelor – sau plăsoaielor, după buget – cu sigla Henri Willig pe ele. Pe care le primești gratis, nu trebuie să dai 1 leu pe ele, ca la noi la C&A (scuzați, dar nu m-am putut abține!).

O colecție uriașă de saboți de lemn

Alt simbol al Olandei, poate și mai și decțt morile de vânt, saboții, n-aveau cum să lipsească dintr-un muzeu etnografic care se respectă. La Zaanse Schans poți vedea o colecție uriașă de saboți de lemn, unii spun că e cea mai mare din Olanda. Probabil, dar cine stă să-i numere? Și, dacă ești norocos, poți asista și la o demonstrație de producere a saboților tradiționali. Deși când am ajuns noi acolo, tocmai era una în desfășurare, n-am putut vedea mare lucru dun cauza audienței mult prea numeroase și … îmbulzite. V-am spus că e o bombă turistică, nu?

Tot felul de saboți poți vedea acolo, de la cei mai simpli la cei elaborat decorați, de la saboți pentru umblat pe gheață la saboți pentru cai, de la saboți cu toc la saboți uriași, și imaginația producătorilor e foarte bogată.

Și asta nu e tot. Mai poți vedea Bakery Museum, unde poți degusta tradiționalele și apreciatele (dar nu de mine) stroopwafels, poți admira celebra ceramică de Delft (te poți mulțumi doar cu admiratul, fiindcă unele obiecte au prețuri astronomice), poți degusta o băutură tradițională olandeză sau poți aprecia munca altor meșteșugari locali.

Cât despre suveniruri … le găsești și în Amsterdam, la prețuri mai decente.

Pentru mine, Zaanse Schans a fost nu doar o vizită agreabilă într-un sat tipic olandez, ci și o lecție de marketing instructivă, care arată cui vrea să vadă cum poți să faci bani (mulți) pe seama turiștilor, exploatând inteligent o atracție altfel gratuită. N-ar strica să învețe ceva din asta și mai-marii muzeelor din România. Care, prea mulți dintre ei, se mulțumesc să stea cu mâna întinsă la bugetul de stat.

2 gânduri despre „Zaanse Schans – satul olandez cu mori și căsuțe de poveste

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.