Înainte de ploi de Dinah Jefferies – o poveste siropoasă cu pretenții de roman fascinant

inainte-de-ploi

Despre autoare:

Dinah Jefferies (n.1948, Malaysia) este o scriitoare britanică despre care am scris aici.

Despre carte:

India este o destinație exotică și îndepărtată, la care mulți au acces mai degrabă prin intermediul cărților decât printr-o călătorie adevărată. Iar poveștile indiene, cu maharajahi, palate opulente, arome ispititoare și festivaluri extravagante sunt cu atât mai fascinante.

India
Humayun’s Tomb, Delhi

Cred că și Inainte de ploi s-a vrut o asemenea poveste fascinantă – care ne este, de fapt, promisă pe coperta a patra a cărții – dar, pentru mine, a sfârșit prin a fi o poveste siropoasă de dragoste, pe fundalul unei Indii exotice, dar nu atât de interesantă cum mă așteptam.

Poate că așteptările mele au fost prea mari. așteptări stimulate de romanul Soția plantatorului de ceai, primul roman de Dinah Jefferies pe care l-am citit, o poveste a cărei acțiune are loc în Ceylon și care este un adevărat roman de atmosferă.

„Jefferies descrie emoții complexe cu o sensibilitate deosebită, combinată cu peisaje fierbinți și o eroină de forță.”

Culturefly.co.uk

Asta mi s-a promis, asta am așteptat. Ce-am primit în realitate?

Emoții complexe, sensibilitate deosebită?

Acțiunea romanului are loc în 1930, într-o perioadă în care India lupta să scape de tot ceea ce ocupația britanică a adus în țara lor, o țară cu sute de mici regate conduse de rajahi și cu teritorii încă sub stăpânire britanică. India este o țară dominată încă de vechile obiceiuri care, chiar dacă interzise de britanici, se mai practicau încă, pe ici pe colo. Unul dintre ele este controversata ardere pe rug a femeilor, odată devenite văduve.

Te-ai aștepta ca asemenea încărcătură istorică să genereze niște emoții, dar, în afară de o palidă încercare de complot și vagi tentative de spionaj (mult spus spionaj!), povestea e lipsită de elemente demne să stimuleze vreo emoție.

Cât despre povestea de dragoste, nici ea nu trezește cine știe ce emoții, ea se naște greoi, încet, iar când cei doi ajung, în sfârșit, împreună, totul devine destul de plictisitor.

India
Palatul Vânturilor, Jaipur

Peisaje fierbinți?

India e o țară a contrastelor, o țară în care coexistă în același spațiu geografic, bogăție și opulență în palatele princiare și sărăcie lucie, în imediata lor apropiere, unde oamenii își duc viața de pe o zi pe alta. În paranteză fie spus, am înțeles de la cei care au vizitat India, că, la aproape 100 de ani distanță, lucrurile nu s-au schimbat prea mult.

Incursiunile Elizei Fraser prin palat și în afara lui sunt lipsite de forța care ar fi trebuit să mă facă să-mi imaginez că sunt acolo, că mă plimb prin odăile zenanei (un fel de harem indian) sau că iau parte la festivalul Holi.

Cât despre cultura gastronomică indiană, referirile la ea lipsesc cu desăvârșie, spre marea mea dezamăgire, recunosc. Sunt pomenite în treacăt câteva condimente și asta a fost tot.

India
Humayun’s Tomb, Delhi

Eroină de forță?

Asta cu eroina de forță e o glumă foarte bună, din punctul meu de vedere.  Eu aș trimite-o direct în galeria personajelor plictisitoare. Eliza Fraser, o tânără britanică, se întoarce în India (unde și-a petrecut copilăria) la 29 de ani și trăiește o puțin credibilă (și foarte siropoasă) poveste de dragoste cu Jay, fratele mai mic al rajahului din Rajputana (nici el un personaj mai bine conturat).

În afară de naivitate, Eliza mai dă dovadă și de o lipsă de cunoștințe despe cultura indiană la care nu te-ai aștepta, având în vedere că și-a petrecut copilăria acolo și era o tânără educată. Dacă ar fi să o caracterizez cumva pe Eliza aș zice că e un fel de drama queen.

India
City Palace, Udaipur

3 concluzii foarte subiective despre roman

Înainte de ploi e o lectură ușoară, cu toate astea mi-a luat incredibil de mult timp s-o duc la bun sfârșit. Apropo de sfârșit, mi-ar fi plăcut să vină cu câteva pagini mai devreme, poate că asta i-ar fi dat mai multă credibilitate.

Înainte de ploi e un roman care ar fi putut fi mult mai bun dacă autoarea ar fi muncit puțin mai mult la el, inclusiv la documentare.

Înainte de ploi e o călătorie literară în India, la sfârșitul căreia n-aș putea spune „am fost acolo”.

Evaluarea mea

  • Subiect        – o poveste de dragoste între o tânără britanică și un prinț indian
  • Scriitură         plictisitoare, fără verva pe care o merită subiectul
  • Redactare        bună
  • Traducere      – foarte bună
  • Copertă           – prezentabilă
  • Goodreads      3/5 stele

În mod normal, n-aș recomanda cartea nimănui, dar sunt sigură că sunt cititori cărora ar putea să le placă, așa că, dacă crezi că te-ai putea număra printre ei, poți găsi cartea aici sau aici.

Lectură plăcută!

Foto credit: Andra Dănilă din călătoria ei în India

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.