Trenul din Paddington de Agatha Christie – recenzie

trenul-din-paddington

Despre autoare:

Agatha Christie (1890-1976), poreclită „regina romanului polițist”, este cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor. A scris romane, povestiri și piese de teatru polițiste. Am scris mai multe despre Agatha Christie aici.

Despre carte:

Doamna McGillicuddy (ce nume amuzant, nu-i așa?) face o rundă de cumpărături de crăciun la Londra, după care ia trenul din gara Paddington pentru a-i face o vizită vechii sale prietene, Miss Jane Marple. În timpul călătoriei, însă, s-a întâmplat să vadă cum un bărbat sugruma o femeie într-un tren care a trecut în viteză pe lângă cel în care se afla doamna McGillicuddy.

Ce a văzut doamna McGillicuddy?

Miss Marple decide că trebuie să afle asta și nici faptul că nu s-a putut descoperi în ce tren s-ar fi produs ipotetica crimă, nici lipsa cadavrului și nici măcar starea ei fizică nu prea bună n-au descurajat-o pe Miss Marple, hotărâtă să afle cine era criminalul. Fiindcă, spre deosebire de alții, nu avea nicio îndoială că a fost o crimă reală și nu doar rodul imaginației prea bogate a unei doamne în vârstă. Așa încât o angajează pe Lucy Eyelesbarrow (alt nume amuzant!) să descopere unde era cadavrul.

Ce a văzut doamna McGillicuddy în călătoria ei cu trenul este nu doar o dilemă pe care bătrâna doamnă vrea s-o elucideze ci și primul titlu pe care l-a avut romanul Trenul din Paddington sau de Paddington în alte ediții. Foarte tare, m-a făcut să-mi imaginez cum ar fi să întreb într-o anume librărie de o carte cu titlul ăsta?

Lucy se angajează menajeră la Rutherford Hall, familiei Crackenthorpe, descoperă rapid cadavrul și, mai mult decât atât, se transformă în „ochii și urechile” bătrânei doamne, pe care o ține la curent cu întâmplările de la conac.

Atmosfera de la conac mi-a adus aminte de romanul Casa strâmbă: O casă cândva impunătoare, dar devenită cam părăginită, un pater familias arțăgos și enervant și o familie cam ciudată.

Printre personajele (locuitori și vizitatori) care populează Rutherford Hall – nu foarte numeroase, ca în alte romane -, se numără și câteva cu care am empatizat, dar, din păcate, unul dintre ele s-a dovedit a fi chiar criminalul. Nu cred că mi s-a întâmplat până acum :).

Miss Marple și pictura

Miss Marple apare în carte, dar cu greu ar putea fi considerată personaj principal ca în alte cărți din seria dedicată ei, atâta timp cât mare parte dintre „sarcinile” impuse de descoperirea criminalului sunt delegate altor persoane. Aparițiile ei episodice în Trenul din Paddington nu te pot determina să devii fan Marple (asta dacă nu ești deja), iar mie mi-a adus aminte de ce preferatul meu e micul belgian cu capul în formă de ou. Totuși, să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, fără mintea ageră a lui Miss Marple, probabil că ucigașul ar fi scăpat nepedepsit.

Miss Marple nu are doar o minte ageră, ci și puncte de vedere pe care nu se sfiește să le exprime atunci când e cazul (și nu doar atunci).

„- Pictorilor le sunt tare dragi insulele, nu-i așa? spuse Miss Marple. Chopin – a stat în Mallorca, sau nu? Dar el a fost muzician. La Gauguin mă gândeam. O viață tristă – irosită, aș zice. Eu, una, nu m-am dat niciodată în vânt după tablouri cu băștinașe și, cu toate că știu că e foarte admirat, nu mi-a plăcut niciodată acea sinistră culoare muștar. Simți că te apucă o criză de bilă când te uiți la picturile lui.”

Sunt curioasă ce părere ar fi avut Miss Marple despre picturile și desenele lui Picasso expuse în muzeul din Malaga?

Trenul din Paddington nu e, cu siguranță, o capodoperă a romanului polițist, nu poate fi considerat nici măcar un clasic al genului, dar e, cu siguranță, o lectură foarte plăcută, cu o intrigă bună și cu personaje bine conturate.

Evaluarea mea:

  • Subiect            – o crimă ipotetică într-un tren (plus alte două)
  • Scriitură          – lejeră, accesibilă
  • Redactare        – bună
  • Traducere        – rezonabilă
  • Copertă            – foarte frumoasă. îmi plac mult cărțile cu copertă roșie
  • Goodreads        4/5 stele.

Cartea poate fi comandată AICI sau AICI.

Lectură plăcută!

Un gând despre „Trenul din Paddington de Agatha Christie – recenzie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.