O întrebare de Ziua Internațională a cărții plus giveaway

În 23 aprilie se sărbătorește Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Prima astfel de manifestare a avut loc în 1995, la inițiativa UNESCO, având ca scop promovarea lecturii, a publicării și a drepturilor de autor. Ideea unei zile internaționale a cărții este însă mult mai veche, cel puțin din 1923, când mai mulți spanioli care iubeau cartea au dorit să-l omagieze pe Miguel de Cervantes.

Ziua de 23 aprilie a fost aleasă pentru că într-o astfel de zi a trecut în eternitate marele scriitor William Shakespeare (1616). După unii, tot într-o zi de 23 aprilie s-a și născut marele Will.

Știai că…?

… în 1455, când Johannes Gutenberg a imprimat prima carte în Europa, în bibliotecile chineze și coreene existau deja zeci de mii de cărți tipărite?

… cartea cu cel mai mare tiraj din istorie este Biblia? Se pare că s-au vândut peste 6 miliarde de exemplare în întreaga lume.

… prima traducere integrală a Bibliei în limba română a fost tipărită în 1688, în timpul domniei lui Șerban Cantacuzino, drept pentru care a rămas cunoscută ca Biblia lui Șerban Cantacuzino?

… cea mai mică carte din lume a fost tipărită în Japonia, are 22 de pagini și o lățime de 0,75 milimetri? Evident că nu poate fi citită cu ochiul liber.

carti
Giveaway de Ziua Internațională a Cărții

Și dacă tot e Ziua Cărții, m-am gândit să o sărbătorim cu un giveaway cu cărți (cum altfel? :)). Și cu o întrebare despre cărți:

De ce citești?

Răspunde la întrebare până la 1 mai 2019, orele 24,00, iar cel mai interesant răspuns (alegerea mea subiectivă, desigur :)) va fi recompensat cu pachetul de cărți din imagine.

Precizare: pachetul de cărți va fi trimis doar la o adresă din România.

UPDATE: Multe răspunsuri frumoase am primit la întrebarea De ce citești?, așa că alegerea câștigătorului a fost tare grea. Dar, parafrazându-l pe Nichita, câștigătorul trebuia să poarte un nume, așa că acel nume este Ioana, autoarea blogului My life as Ioana. Aștept mesaj privat, în termen de 7 zile, cu adresa la care să trimit pachetul de cărți.

Rămâneți pe recepție! Urmează și alte surprize!

23 de gânduri despre „O întrebare de Ziua Internațională a cărții plus giveaway

 1. La multe lecturi plăcute de Ziua cărții!

  De ce citesc eu? Citesc pentru că îmi place. Citesc pentru a-mi menține creierul ocupat și antrenat. Citesc pentru a afla lucruri noi și interesante. Citesc pentru a învața. Citesc pentru a pătrunde în lumi noi. Citesc pentru a mă inspira. Citesc pentru că nu îmi pot imagina o viață fără lectură.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Fiind copil am descoperit in carti niste prieteni, iar ani in sir am citit pentru a ma autoeduca si a cunoaste lume.
  Am citit mult pentru a putea evada in alte lumi cand lumea mea imi parea prea mica sau de neinteles.

  Acum citesc pentru placerea cititului, pentru starea de relaxare pe care o aflu cautand sa primesc inlauntrul meu lumi diferite de ceea ce in mine.
  Apreciez starea de meditatie in care ma scufund in momentul in care incep sa fiu spectator la actiunea dintr-o carte buna.
  Imi place sa ma las invalutita de vraja ce o exercita asupra mea o carte cu fiecare pagina pe care o citesc. Astfel, in timp ce aflu lucuri noi despre viata, ma descopar si pe mine si ma inteleg mai bine.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Citesc pt a patrunde in acest univers minunat al cartilor. Vreau sa pot sa ajut si alte persoane sa se apasioneze de carti si vad ca nu e simplu. Cand citesti vezi cu alti ochi viata iar de multe ori intri in pielea scriitorilor.

  Apreciat de 1 persoană

 4. Eu nu citesc pentru a fugi de realitate și pentru a evada în alte lumi. Îmi place destul de mult și aceasta. Dar citesc pentru că, pur și simplu, asta mă face face să mă simt bine. E un motiv suficient pentru mine.

  Apreciat de 1 persoană

 5. Citesc de când am învățat să silabisesc și mi s-a citit de când m-am născut. Citesc ca să visez, citesc când am o zi mai puțin bună ca să ma simt mai bine, citesc pe drum ca să-i dau culoare, citesc seara ca să închei o zi bună, citesc când am o clipă liberă ca să profit de ea. Îmi amintesc etapele vieții mele după cărțile pe care le-am citit în acea perioadă. Nu știu ce aș face dacă n-aș citi.

  Apreciat de 1 persoană

 6. De ce citesc?
  Vei râde, dar e adevărat.
  Eu sunt, într-un fel, ca o ceapă. Sau ca o floare cu multe rânduri de petale (ca să fim mai plastici). Doar că nu sunt conștientă de toate „straturile” mele, de sutele sau chiar miile de straturi. Și citind, descoperind situații și tipologii, descopăr cum sunt eu, ce aș face eu, ajung să mă cunosc pe mine însămi. Nu aș putea spune dacă am început din mijloc spre exterior sau invers, dar avansez. Uneori îmi place ce descopăr, alteori nu.
  Pe lângă toate motivele banale (mă liniștește, mă relaxează, îmi place pur și simplu) de asta citesc.

  Apreciază

 7. Cititul pentru mine reprezintă mai întâi de toate un mod de relaxare. Nimic nu e mai plăcut decât să te lași cuprins de o altă realitate și să uiți de griji, pentru că atunci când citim găsim echilibrul dintre lumea noastră, interioară și cea din jur.Insa aș putea enumera sute de motive pentru care citim cărți, pentru că fiecare carte este o poartă spre cunoaștere și cu fiecare carte găsim tot mai multe motive. Într-o societate în care cultura devine tot mai prost înțeleasă, cărțile sunt singurele care ne oferă refugiu și stabilitate. Și lectura poate contribui la dezvoltarea noastră, ca societate.

  Apreciat de 1 persoană

 8. Pentru mine cititul inseamna libertate. Cunostintele, expetiente, valorile, opiniile, cugetarile si emoriile acumulate in timpul lecturii ne imbogatesc spiritul si ne ajuta sa vedem si sa intelegem viata si societatea altfel decat o putem face doar trecand prin viata cu rutina de mana. Doar citind, citind pe nerasiflate tot ce ne cade in mana putem sa ne simtim eliberati de tot ce inseamna controlul mediei, a mass-mediei si a psihologiei pietei de consunsum care nu cauta decat sa puna la pamant ideea de individ si sa promoveze doar ideea de ” masa de oameni buna pentru consum”.

  Apreciat de 1 persoană

 9. Citesc pentru ca îmi face plăcere! Cititul mă poartă în aventuri deosebite, în lumi fascinante – reale sau imaginare. Citesc, deoarece cititul mă menține mereu in alertă, îmi oferă speranța intr-o lume mai bună și nu mă lasă să mă plafonez.

  Apreciat de 2 persoane

 10. Prin intermediul cartilor imi permit sa visez, sa ajung in alte lumi, sa cunosc personaje si povesti, sa fiu oricine vreau eu. Pot fi un cercetator, un detectiv care rezolvam cele mai complicate crime, un profesor de simbolistica sau un elev pasionat de istorie artei, o fata care se joaca cu focul sau un mic vrajitor. Mai pot fi o printesa in propriul ei castel sau un necunoscut intr-un oras din sudul Angliei. Citind, pot fi oricine!

  Citesc ca sa pot ajunge in alte lumi, in alte locuri. Ma pot plimba pe strazile unor orase cunoscute sau in locuri pe care sunt nevoita sa mi le imaginez. Cartile reprezinta biletul de avion spre o alta lume.

  Apreciază

 11. De ce citești? De ce respiri? Pentru mine, întrebările acestea au același răspuns. Pentru că e ceva vital, citesc și respir pentru că doar așa pot trăi. Unde mai pui că…trăiești atâtea vieți câte cărți citești? Vreau să trăiesc mii de vieți, să călătoresc în mii de locuri, să mă pun în pielea a mii de personaje. De asta citesc.

  Apreciat de 1 persoană

 12. Când eram la şcoalã uram cititul pentru cã, nu-i aşa, tot ce e forțat îți provoacã repulsie? M-am reapucat în facultate şi am nimerit nişte cãrți faine :). De atunci citesc pentru cã mã relaxeazã, mã duce într- o altã lume pe care fiecare şi-o poate imagina cum vrea, deşi povestea este aceeaşi. Îmi place sã citesc dar câteodatã timpul mi-e duşman, fur din timpul pentru somn ca sã citesc 🙂
  Lecturi plãcute 😉

  Apreciat de 1 persoană

 13. Citesc,pentru că îmi place să fiu în pielea personajului,să aflu gândurile și sentimentele personajului.Atunci când citesc am o stare de liniște,de libertate și mai ales de fericire.💝💖💗

  Apreciat de 1 persoană

 14. De ce citesc?…Citesc pentru ca ma pot detașa de tot ce este în jur,pot călători alături de ei,pot lua parte la acțiune,imi pot imagina ce simt personajele,ce fac ele,ce as schimba,unele cărți ma maturizează,altele ma fac sa copilaresc.
  Majoritatea au descoperit aceasta pasiune devreme,eu pot spune ca destul de tarziu..pana la varsta de 30 de ani nu cred ca am citit mai mult de 200 de cărți,dar recuperez…alături de piticul meu in varsta de 3 ani..

  Apreciat de 1 persoană

 15. De ce citesc? Nu cunosc un motiv bine întemeiat, dar știu că citesc, deoarece doar așa evadez din această lume răuvoitoare și superficială, călătoresc prin locuri necunoscute, cunosc tradiții și obiceiuri străine, dar, nu în ultimul rând, citesc, pentru că, pur și simplu, viața aceasta nu îmi ajunge!

  Apreciat de 2 persoane

 16. Ai pus o întrebare foarte bună; şi m-am bucurat foarte mult când mi-a apărut link-ul.Tot ce este despre cărţi şi citit mă atrage.De ce citesc?Păi; aş putea scrie foarte mult; despre citit şi despre cărţi.Mă înduioşez şi vorbesc mereu cu dragoste despre acest subiect; dar să nu o mai lungesc şi să îţi spun de ce citesc.
  În primul rând citesc pentru că am învăţat să citesc; poate părea o afirmaţie superficială , nu este aşa.Cu ce este un om mai presus care nu citeşte de cel care ştie să citească?Aveam 4 ani şi îi vedeam pe bunicii mei care citeau; mă rugam de ei să îmi citească şi mie ceva; îmi citeau dar aveau şi ei un capăt.M-am trezit cu o tablă alfabet într-o seară pe pat.Mi-au aratătat fiecare literă în parte şi mi-au repetat-o de câteva ori aşa că la 5 ani am început să citesc.Ţin minte că am mers în oraş şi faptul că ştiam să citesc m-a determinat să îi citesc mamei tot ce era scris şi se putea citi.Am prins dragoste pentru cărţi şi pentru litere ; am simţit de atunci prietenia cărţilor şi a cititului în sine .
  În al doilea rând; cititul este hrană pentru suflet.Citesc pentru că sufletul şi mintea îmi cer hrană.Aşa cum mi-e poftă uneori de o supă de pui făcută de mama ; aşa îmi este poftă de o carte bună; o carte care să îmi lărgească orizontul; o carte care să îmi dea de bănuit în privinţa opiniei mele ; o carte de la care am ce învăţa.
  În al treilea rând; citesc pentru că în timp ce citesc călătoresc; călătoresc în celălalt capăt al lumii sau călătoresc în mintea autorului.Cunosc oameni noi- personajele şi trăiesc împreună cu ele încercând să-l descopăr pe autor.
  În al patrulea rând; citesc fiindcă iubesc această acțiune şi mă binedispune sau mă relaxează; poate chiar mă intrigă.
  În al cincilea rând ; citesc deoarece citind evoluez ; citind mă cunosc pe mine insãmi văzându-mi reacţia în faţa unor lucruri la care poate nici nu m-am gândit.
  Aş putea continua cu o mulțime de motive dar mă limitez la acestea pentru că nu îmi doresc să te plictisesc.Sunt o tânără care iubeşte lectura şi a învățat să o aprecieze şi să se bucure de ea oricând.Pentru mine cititul nu are vârstă şi mi-ar plăcea să câştig ; nu numai pentru premiul atrăgător; ci pentru că aş avea certitudinea că te-am convis şi că aş putea convige şi pe alţi că citesc pentru că cititul este extraordinar🤗Multumim pentru generosul premiu şi pentru frumoasa intrebare.😄

  Apreciat de 1 persoană

 17. In primul rand, La multi ani si la multe carti tuturor celor care iubesc aceste comori nepretuite!

  Vazand intai doar poza cu cartile pe cate le oferiti, m-am gandit ca urmeaza o mega intrebare. ☺ Dupa ce am vazut-o, in primul moment mi s-a parut foarte simpla. Acum, gandindu-ma mai bine, as asemana-o cu o mlastina destul de inofensiva in aparenta, dar in care te scufunzi si se scufunzi, atat de multe raspunsuri as putea da.

  In esenta, cred ca cititul are puterea de a ingheta timpul si ma ajuta sa ma sustrag curgerii nemiloase a momentelor vietii. Cand tic-tacul implacabil imi suna in urechi mai tare decat de obicei, ii vin de hac cu o carte (nu neaparat roman). Astfel, cititul e, mai ales, leac impotriva finitudinii.

  A fost o placere sa raspund provocarii pe care ati lansat-o si va multumesc pentru ca mi-ati oferit aceasta ocazie. M-am bucurat foarte mult sa citesc celelalte comentarii, se vede ca toti iubim cartile si vorbim/scriem cu drag despre ele.

  V-am descoperit in urma cu cateva zile si voi continua sa va urmaresc. Ma bucur sa vad imagini din Arad. L-am vizitat in urma cu aproape doua decenii, cu ocazia olimpiadei de romana.

  La multe articole (si concursuri ☺) frumoase!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.