Fiica ceasornicarului de Kate Morton – recenzie

Despre autoare:

Kate Morton este o scriitoare născută în Australia (1976), despre care poți citi mai multe aici.

Despre carte:

fiica-ceasornicarului

Dintre toate cele șase cărți scrise de Kate Morton până acum, Fiica ceasornicarului este cea mai interesantă și, cu siguranță, cea mai provocatoare pentru cititor. Deși nimic nu te-ar duce cu gândul la vreo provocare când începi să citești cartea, un început plat, poate chiar ușor banal. Dar asta nu m-a păcălit, știam foarte bine ce aștept de la o carte scrisă de Kate Morton, și am primit ce așteptam, ba chiar mai mult decât atât.

Înainte să mă apuc de citit cartea, am aruncat o privire la unele recomandări și cele mai multe începeam cam așa: „Kate Morton este una dintre scriitoarele mele preferate, dar Fiica ceasornicarului nu e neapărat cea mai bună carte a ei”. Recunosc că am început să-mi fac griji și mă temeam să nu am parte de o nouă dezamăgite, așa cum am mai avut în ultima perioadă (Maria Duenas, Care Santos, de exemplu). Din fericire, n-a fost cazul. Nu știu dacă e neapărat preferata mea, dar e, cu siguranță,o carte foarte bună.

În mare parte, Kate Morton a scris după „rețeta” care a consacrat-o, așa încât regăsim în Fiica ceasornicarului o casă care ascunde secrete, o pendulare (dar ce pendulare!) între mai multe planuri narative, personaje interesante și o grijă deosebită pentru atmosferă și detalii, multe detalii, care dau farmec cărții. Plus o crimă și o dispariție, dar și artă, pasiune și iubire pentru natură.

Ce e deosebit la Fiica ceasornicarului e stilul narativ, cu mai multe voci care spun povestea, una dintre ele chiar neașteptată, și viteza năucitoare cu care pendulează planurile narative – dacă nu ești suficient de atent riști să pierzi firul intrigii! În afară de asta, sunt și multe personaje care par să nu aibă nicio legătură unele cu altele, iluzie bine întreținută de autoare aproape până la sfârșit.

Fiica ceasornicarului – povestea Frumoasei adormite într-o altă interpretare

În vara anului 1862, câțiva prieteni artiști, membri în Frăția Magenta, împreună cu femeile care îi inspirau să creeze se adună la Birchwood Manor, casa de pe malul Tamisei a unuia dintre ei, pictorul Edward Radcliffe. Dar liniștea de care se bucurau este tulburată brusc într-o zi, când o femeie este împușcată, iar o alta dispare fără urmă, aparent luând cu ea și un diamant foarte valoros aparținând familiei Radcliffe.

După un secol și jumătate, Elodie Winslow, o tânără arhivistă londoneză, descoperă întâmplător o geantă veche, care pare să fi aparținut unui pictor din epoca victoriană, geantă în care găsește un carnet de schițe și fotografia unei tinere femei de o frumusețe deosebită. Intrigată de descoperirea ei, Elodie încearcă să afle de ce casa dintr-una din schițele din caiet i se pare familiară.

Fiica ceasornicarului – un roman ca un puzzle de asamblat

Și nu orice fel de puzzle, ci unul din acela complicat, cu mii de piese mici, a cărui asamblare îți dă bătăi de cap. Și pe care eu una n-aș fi reușit să-l „dovedesc” de una singură.

Uneori am avut chiar impresia că s-a stârnit din senin o furtună care mi-a amestecat micile piese pe care, cu atâta trudă, le așezasem la locul lor. Lectura a mers însă mai departe pentru că:

Nimic nu miroase mai bine ca o furtună care se apropie.

Fiica ceasornicarului – un roman ca o țesătură prețioasă de admirat

Citind romanul, îmi imaginam adesea că văd în fața ochilor cum din mâinile dibace ale autoarei iese o minunată țesătură jacard, cu un desen complicat și migălos țesut, dar cu atât mai prețioasă. O țesătură cu minunate pete de culoare, date de detaliile pitorești ale vieții rurale din Anglia.

Când a apăsat clanța porții, a rămas încremenit, căci i se ivise în fața ochilor un peisaj care părea prea minunat ca să fie adevărat. Între aleea pietonală cu dale și casă se întindea o grădină bogată, cu degeței roșii legănându-se agili în adierea vântului, margarete și violete sporovăind peste marginile dalelor. Iasomia care acoperea zidul grădinii se întindea și pe fațada casei, înconjurând ferestrele cu numeroase ochiuri și amestecându-se cu florile roșii, rapace ale caprifoiului care se cățăra peste copertina ușii de la intrare. Grădina zumzăia de insecte și păsări, care făceau casa să pară neclintită și tăcută, ca palatul din povestea Frumoasei adormite.

Fiica ceasornicarului – un roman ca o complicată piesă de teatru de vizionat

Una cu multe personaje, care intră și ies din scenă când te aștepți mai puțin, pntru ca să reapară mai târziu (unele mult mai târziu, când aproape ai uitat de ele :)) și să-și dezvăluie adevărata identitate. asta mi s-a părut fascinant.

Apropo de personaje, din punctul meu de vedere, cel mai interesant personaj a fost Birchwood Manor, casa cu două frontoane de pe malul râului, o casă plină de secrete, încă de când a fost construită, în vremea reginei Elisabeta I.

Primul semn că se apropie de casă fusese zidul de piatră înalt de vreo doi metri și  jumătate, de după care abia se vedea acoperișul cu două frontoane, cu țigle de ardezie cenușie. Leonard a băgat de seamă cu plăcere cum plăcile imitau natura: dreptunghiuri mărunte, regulate în vârf, căpătând dimensiuni tot mai mari pe măsură ce coborau spre streșini, asemebea penelor de aripi.

Recomandări:

 • dacă-ți plac romanele de ficțiue istorică, asta e cartea pe care trebuie s-o citești, înainte să cauți alta
 • nu scăpa din vedere niciun detaliu, oricât de nesemnificativ și derutant ți-ar părea
 • citește cartea „dintr-o bucată”, nu te lungi cu lectura prea mult, fiindcă ai putea să pierzi din vedere lucruri care se vor importante (eu cam așa am pățit :)).

Evaluarea mea:

 • Subiect            – o casă care ascunde multe mistere
 • Scriitură          – stil narativ aparte, o scriitură deosebită, ca de obicei
 • Redactare        – bună
 • Traducere        – foarte bună
 • Copertă            – superbă
 • Goodreads       5/5 stele.

Chiar dacă nu este neapărat preferata mea dintre cărțile scrise de Kate Morton, e o carte excepțională. Nu se citește ușor, e ceva de „muncit” la ea, dar la sfârșit, după ultima pagină, ajungi la concluzia că a meritat efortul. Cel puțin eu așa cred.

CARTEA POATE FI COMANDATĂ PE:

elefant.ro

libris.ro

Lectură plăcută!

∗ Articolul conține link-uri de marketing afiliat. Dacă achiziționezi cartea din sursele recomandate, tu plătești același preț, iar eu primesc un mic comision, util pentru întreținerea blogului. Fapt pentru care îți foarte mulțumesc!

31 de gânduri despre „Fiica ceasornicarului de Kate Morton – recenzie

 1. Mi-a atras atentia coperta, mai apoi descrierea. Acum ma indeamna sa o citesc si recenzia ta. De abia astept sa o achizitionez si eu ca sa pot face asta. De altfel, nu am mai citit nimic de la Kate Morton. O fi o prima lectura potrivita de la aceasta autoare?

  Apreciat de 1 persoană

 2. Este de muncit la ea, dar merita toată munca. 🙂 Este frumoasă istoria casei, dar as fi preferat sa presare mai mult mister, mai multa acțiune. A fost același model, dar cumva altfel.

  Ați văzut părerea mea deja. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 3. Dupa ce am citit recenzia ta… recunosc cu ochii plecati ca nu am citit inca nici o carte scrisa de Kate Morton. Dar, cum ador cartile care te tin in tensiune si iti creaza o iluzie ce e spulberata la final… cu siguranta Fiica Ceasornicarului va fi prim carte scrisa de aceasta autoare, pe care o voi citi. Multumesc pentru recomandare!

  Apreciat de 1 persoană

 4. Am citit o singura carte de Kate Morton si mi-a placut, asa ca mi-am propus sa recuperez si sa le citesc pe toate, candva. Imi place cum suna aceasta. Multumesc pentru recomandare! Nu intotdeauna gusturile cititorilor se potrivesc, de acolo si diferentele acestea de opinie referitoare la o carte, dar ma bucur sa vad ca nu este o carte rea. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 5. Ce mă bucur de această recenzie! Mă tenta cartea, dar trebuie să recunosc că îmi era teamă să nu fie o dezamăgire la final. Parcă prea multă lume vorbea de ea, prea era iubită de toți și prea, prea comercializată. Acum nu mai trebuie să îmi fac griji 🙂

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.