Curcubeu literar – ziua indigo

Ziua a șasea a curcubeului literar (care se desfășoară pe Instagram) este dedicată culorii indigo. Termenul indigo provine din limba latină (indicum) și înseamnă care provine din India, deoarece pigmentul folosit la fabricarea vopselei de culoare indigo era adus din India.

Indigo este o combinație între albastrul calm și roșul dinamic. Este o culoare care exprimă spiritualitate, înțelepciune, compasiune, ordine, disciplină și structură.

Are o influență benefică asupra organismului uman, generând un efect de purificare și inducând visele. De aceea, n-ar strica să avem o pijama de culoare indigo :).

Faraonii din Egiptul Antic erau înfățișați uneori ca având pielea și părul de culoare indigo. Ea mai este denumită și albastru regal, fiind asociată regalității. În Anglia, în timpul domniei reginei Elisabeta a I-a, aveau dreptul să poarte această culoare doar cei care proveneau din familiile regale.

Pictorii renascentiști foloseau culoarea indigo doar pentru cele mai importante personalități, pentru că era foarte scumpă (pentru obținerea ei se măcinau pietre de lapis-lazuli). Chiar Michelangelo se pare că a avut, la un moment dat, o problemă cu indigo-ul atunci când a pictat Capela Sixtină.

Culoarea indigo a fost folosită și pentru uniformele armatei franceze, dar Napoleon a renuțat la ea în 1806, din cauza dificultății procurării ei și a reintrodus culoarea albă.

În anul 1905, Adolf von Bayer a primit premiul Nobel pentru că a descoperit o modalitate de a produce pigmentul în laborator.

Culoarea indigo a devenit tot mai solicitată odată cu creșterea popularității blugilor Levi Strauss.

Cât despre cărți cu coperta indigo, sunt și acestea destule în biblioteca mea.

indigo

În privința cărților care să aibă cuvântul indigo în titlu, recunosc că sunt într-o mare pană de idei. Sugestii?

Hai pe Instagram, unde se desfășoară provocarea, să  vedem cărțile tale galbene. Nu uita să folosești hashtag-ul #rainbowbookschallenge. Și nu uita să mă urmărești, dacă vrei să fii la curent cu noutățile!

Sau, dacă ai un blog, poți prelua provocarea, ca s-o dăm mai departe!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.