Curcubeu literar – ziua albastră

Ziua a cincea a curcubeului literar (în curs de desfășurare pe Instagram) este dedicată culorii albastru, una dintre culorile primare ale spectrului cromatic, care, potrivit unor studii științifice este culoarea preferată a majorității oamenilor. Deși îmi plac unele nuanțe de albastru, eu nu mă număr printre ei, culoarea mea preferată fiind violetul.

Albastru, culoarea cerului și a mării, este asociat cu calmul și serenitatea, dar și cu tristețea și singurătatea. Bărbații se pare că preferă albastrul, mai ales tonalitățile lui închise, deoarece îi atribuie semnificații precum autoritatea și succesul. Apropo de tonalități, albastrul închis inspiră încredere și demnitate, iar cel deschis pace, seninătate și infinit.

Nu mă satur niciodată de cerul albastru.

Vincent van Gogh

În afară de calm și serenitate, culoarea albastră are și alte semnificații pozitive: curățenie, meditație, contemplație, prospețime, satisfacție, fidelitate, succes. În simbolistica creștină, albastru este culoarea veșmintelor Fecioarei Maria, în hinduism, zeul Krishna este înfățișat cu piele de culoare albastră, iar grecii antici credeau că albastrul apără de deochi.

Tot așa cum galbenul esre întotdeauna asociat cu lumina, se poate spune și că albastrul aduce cu el și un principiu al întunericului. Această culoare are un efect special și aproape indescriptibil asupra ochiului. Pe scara culorilor este una puternică, însă de partea negativă, și la maximum de puritate este, um s-ar zice, o negație stimulatoare. Aspectul său este deci un fel de contradicție între excitație și calm.

Goethe – Teoria culorilor

Culoarea albastră este larg răspândită, începând cu mai mult de jumătate din steagurile lumii, cu multe logo-uri de mare notorietate, cu blugii (atât de apreciații pantaloni albaștri) și terminând cu plicul albastru cu care se pare că sunt concediați lucrătorii în Germania (Blaue Briefe) sau cu miresele din Anglia sau SUA, care obișnuiesc să poarte „ceva vechi, ceva împrumutat și ceva albastru”. În afară de asta, albastrul este culoarea doliului în Iran, Picasso a avut o ”perioadă albastră”, iar Johann Strauss fiul a compus Dunărea albastră, unul dintre cele mai cunoscute valsuri din lume.

Cât despre cărțile albastre, se pare că sunt destule în biblioteca mea, așa că am ales doar câteva.

albastru

Cărți care au culoarea albastru în titlu:

Hai pe Instagram, să vedem cărțile tale portocalii! Nu uita să folosești hashtag-ul #rainbowbookschallenge ca să le putem vedea mai repede! Apropo de Instagram, mă urmărești?

Sau, dacă ai un blog, poți prelua provocarea, ca s-o dăm mai departe!

Publicitate

3 gânduri despre „Curcubeu literar – ziua albastră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.