Curcubeu literar – ziua galbenă

Ziua a treia a curcubeului literar (provocarea mea de pe Instagram) este dedicată culorii galben, cea mai deschisă, strălucitoare și mai vizibilă culoare a spectrului cromatic, așadar prima culoare sesizată de ochiul uman.

Galbenul este una dintre cele trei culori primare iar efectul psihologic al lui se schimbă în funcție de tonalitate, nuanță sau intensitate. Galbenul simbolizează razele solare, fericirea și căldura și este culoarea cea mai frecvent asociată cu divinitatea în multe culturi ale lumii. În astrologie, galbenul este asociat cu zodia Taurului – interesant lucru, fiindcă nu se numără printre culorile mele preferate :).

Cât de minunată este culoarea galbenă. Ea înseamnă soare.

Vincent van Gogh

Semnificații pozitive ale culorii galbene: optimism, speranță, voioșie, speranță, energie, înțelepciune, inteligență.

Semnificații negative: gelozie, lașitate, înșelăciune, trădare, risc, primejdie.

Goethe spunea despre galben că este „o culoare veselă, vie şi cu efect liniştitor; însă ea alunecă lesne într-o culoare neplăcută, prin cele mai uşoare combinații ea depreciindu-se, devenind urâtă şi bătând în gri”.

Există multe asociari ale galbenului cu boala, suferința, gelozia, răul: galben ca lămâia, cartonaș galben, cod galben, friguri galbene, galben ca ceara, a râde galben, etc.

În secolul al XVI-lea, galbenul era apanajul oamenilor cu stare, dar și a femeilor din bordeluri.

Regina Anne poartă galben, așa cum a apărut pentru prima oară la curte, dansând, cu masca pe față, în anul 1521… Galbenul a început să se poarte în Basle, printre oamenii cu stare; în câteva luni, dacă un negustor de mătăsuri izbutea să-l găsească, se umplea de bani. Iar pe urmă, brusc, a apărut prste tot, în mâneci și în ciorapi și chiar și în panglicile cu care se prinde părul, la cele care nu-și permiteau decât o mică fâșie. Când Anne a fost scoasă în societate, deja ajunsese și în străinătate; în teritoriile de sub stăpânirea împăratului, puteai să vezi o femeie în bordel ridicându-și țâțele dolofane și strângându-și șireturile corestului galben.

O regină pe eșafod de Hilary Mantel

Culoarea galbenă este astăzi larg răspândită și utilizată: de taximetriștii din SUA și Canada care folosesc mașini galbene, de poliție care delimitează locul „faptei” cu panglică de culoare galbenă, de formația Beatles într-un hit cu un submarin, de britanici care numesc jurnalismul imoral sau iresponsabil jurnalism galben, de actorii chinezi care își vopsesc fața în galben când interpretează un personaj fățarnic. Și este folosită, evident, și pentru coperte de cărți.

carti-galbene

Cărți care au culoarea galbenă în titlu:

Hai pe Instagram, unde se desfășoară provocarea, să  vedem cărțile tale galbene. Nu uita să folosești hashtag-ul #rainbowbookschallenge. Și nu uita să mă urmărești, dacă vrei să fii la curent cu noutățile!

Sau, dacă ai un blog, poți prelua provocarea, ca s-o dăm mai departe!

14 gânduri despre „Curcubeu literar – ziua galbenă

  1. Aoleu!!! Am vazut galben in fata ochilor cand mi-am dat seama ca suntem la ziua a treia si… am pierdut-o pe a doua. M-am albit de suparare. Fug sa vad culoarea de ieri, care va sa zica. Super seria asta! Ti-am mai spus, dar ma repet ca sa fiu sigura ca ma fac inteleasa :-))))

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.