Curcubeu literar – ziua roșie

Începând de azi, voi avea zilnic pe Instagram câte o postare „colorată”, una pentru fiecare dintre culorile curcubeului. Te provoc și pe tine la un fel de leapșă curcubeu, așa încât să ne bucurăm împreună de cărțile noastre colorate. Dacă răspunzi provocării, folosește #rainbowbookschallenge, ca să le putem vedea mai ușor.

Roșul este prima culoare din spectrul cromatic, așa încât azi e ziua roșie. Roșul este cea mai puternică dintre culorile primare și cea mai intensă din spectrul cromatic. Este o culoare puternică, simbolizează căldura, focul, entuziasmul, pasiunea și iubirea. Dintotdeauna, roșul a avut semmnificații magice și religioase, simbolizând eroismul în miturile grecești, dar și răstignirea lui Iisus în creștinism.

Culoarea roșie are un efect stimulativ general, provoacă, incită la acțiune, dar nu trebuie folosit în exces. Vestimentația de culoare roșie poate da senzația de putere, dar și pe cea de conflict.

Roșul este o culoare foarte utilizată. Astfel, În unele culturi (China, India, Nepal) miresele îmbracă rochii de culoare roșie, roșul este culoarea cea mai des întâlnit pe steaguri, Dorothy din „Vrăjitorul din Oz” avea pantofii roșii, una dintre cele mai populare povești este „Scufița Roșie”. Toreadorii folosesc și ei o mantie de culoare roșie ca să enerveze taurul (deși se pare că nu culoarea este de vină pentru asta, ci mișcarea mantiei), de unde și expresia „să vezi roșu în fața ochilor”. 

Roșul captează imediat atenția, așa încât cărțile cu copertă roșie au șansa să fie mai repede remarcate. Restaurantele folosesc culoarea roșie deoarece stimulează apetitul, iar cazinourile pentru că, într-o încăpere decorată cu puțin roșu, oamenii pierd noțiunea timpului. Poate că ar trebui să fie decorate și librăriile cu puțin roșu :).

Pentru ziua roșie, cele mai potrivite mi s-au părut cărțile Agathei Christie, fiindcă roșu poate fi și un simbol al crimei făcute cu sânge rece, nu?

rosu

Romane/povestiri care au culoarea roșu în titlu:

(unele titluri mi-au fost sugerate chiar de către prietenii blogului, după cum se poate vedea în commentarii 🙂 – și le mulțumesc pentru asta!):

Hai pe Instagram, să vedem și cărțile tale roșii! Apropo de Instagram, sper că mă urmărești! 🙂

Sau, dacă ai un blog, poți prelua provocarea, ca s-o dăm mai departe!

21 de gânduri despre „Curcubeu literar – ziua roșie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.