10 romane istorice de citit

romane-istorice

Îmi plac romanele istorice și de ficțiune istorică, așa că ele se regăsesc adesea printre cărțile pe care le citesc. Nu întotdeauna am făcut cele mai bune alegeri, dar astăzi va fi vorba despre romanele istorice bune pe care le-am citit. Posibil să fie doar o primă listă :).

1. Onorabila venețiană de Rosa Ventrella

Poveste a unei celebre curtezane și poete venețiene din secolul al XVI-lea, Veronica Franco, Onorabila venețiană este un roman bine documentat și bine scris, o veritabilă frescă a Veneției, un oraș mândru de măreția lui, căruia nu degeaba i s-a spus La Serenissima.

2. Regina albă de Philippa Gregory

Regina albă este Elisabeth Woodville, una dintre reginele Angliei din perioada Războiului celor Două Roze. Deși era văduva unui cavaler care a murit pentru Casa de Lancaster, Elisabeth l-a făcut pe Edward al IV-lea, proaspăt rege al Casei de York să se îndrăgostească de ea și s-o ia de soție. Mi-a plăcut mult povestea, deși n-aș putea spune că am simpatizat-o prea mult pe protagonista ei.

3. Marea ducesă. O viață sub semnul iubirii de Lauren Graham

Victoria Melitta,  poreclită Ducky, era fiica unei ducese Romanov și a unui duce de Edinburgh, nepoata reginei Victoria a Marii Britanii și sora reginei Maria a României. Suficient cât să ne stârnească interesul povestea ei, cred. Dacă mai adaug și traducerea impecabilă, aproape că am spus totul, nu?

4. Regina diavolului. Un roman despre Caterina de Medici de Jeanne Kalogridis

Un subiect generos – viața controversatei regine a Franței, Caterina de Medici – și o scriitoare talentată, iată condițiile necesare, și suficiente, pentru un roman de ficțiune istorică foarte bun.

5. Prințesa statornică de Philippa Gregory

Katherine de Aragon, fiica regilor Spaniei și prima soție a regelui Henric al VIII-lea, este înfățișată în majoritatea romanelor care o au ca protagonistă, ca un personaj îmbătrânit, rece, rigid, incapabilă să asigure succesiunea la tronul Angliei, în general, un personaj cu care e greu (spre imposibil) să empatizezi. Philppa Gregory ne arată o altă față, mult mai umană, a personajului.

6. Regii blestemați de Maurice Druon

Este o serie de șapte romane, fiind probabil cea mai cunoscută serie de romane istorice. Cu toate că mi-a plăcut seria, n-a reușit să mă determine să mă uit la Urzeala tronurilor, a cărei sursă de inspirație se pare că a fost.

7. Isabela de Castilia. Legământul iubirii de C.W.Gortner

Isabela de Castilia este una dintre personajele controversate ale istoriei europene, fapt care face ca viața ei să fie o sursă bună de inspirație pentru scriitori. Ea este regina care, împreună cu Ferdinand de Aragon, a pus capăt dominației maurilor pe teritoriile spaniole, regina care a crezut în visul lui Cristofor Columb, dar și regina care a permis înființarea celebrei (și temutei) Inchiziții spaniole.

8. Sânge și splendoare de Sarah Dunant

O saga bine scrisă despre una dintre cele mai cunoscute familii din istorie, Borgia, e un must-read pentru pasionații genului. În 1492, cardinalul Rodrigo Borgia devine papa Alexandru al VI-lea. Vor urma nenumărate intrigi și controverse, al căror protagonist va fi papa Alexandru, dar și cei trei copii ai săi, Lucrezia, Cesare și Juan.

9. Borgia – păcatele familiei de Sarah Bower

Este un roman bine scris, cu personaje puternice, bine conturate, cu siguranță un roman de citit pentru cei interesați de familia Borgia. Poate fi privit și ca (un fel de) continuare a romanului Sânge și splendoare.

10. Ucenicul arhitectului de Elif Shafak

O poveste cu  sultani și sultane, cu marele arhitect Sinan, care a lăsat omenirii multe capodopere arhitecturale magnifice, dar mai ales o călătorie imaginară foarte interesantă prin Istanbului secolului al XVI-lea.

Tu ce romane istorice bune ai citit și vrei să ni le recomanzi?

4 comentarii

  1. Foarte interesante! Sunt multe romane istorice care mi-au placut. In topul listei este seria Saxon a lui Bernard Cornwell, dar recomand si trilogia In cautarea Graalului, de acelasi autor. Mika Waltari, nu toate mi-au placut la fel de mult, dar de exemplu „Egipteanul” este foarte faina. Massimo Valerio Manfredi. Eiji Yoshikawa (Musashi!) Conn Iggulden, seriile lui in general si mai ales cea despre Genghis Han. Phillipa Gregory, de care ai amintit. Am zis cateva rapid dintre preferate, dar sunt multe.

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.