Termen de garanție sau termen de valabilitate?

manual

Despre manualul de Calitatea produselor și a serviciilor pentru clasa a IX-a, profil Servicii, am mai scris aici, când vă povesteam că doamnele autoare (patru la număr) au încurcat branhiile cu bronhiile la pești, dar sunt nevoită să revin, fiindcă am constatat că nu doar branhiile le-au încurcat pe doamnele scriitoare de manual, ci și termenul de valabilitate. Pe care l-au confundat cu termenul de garanție, într-un miniproiect pe care îl propun elevilor la capitolul 4, Caracteristicile calității produselor și a serviciilor.

La o căutare rapidă pe Internet,  găsim definițiile celor doi termeni, de exemplu, pe Infocons.ro, site care furnizează un util „dicționar de termeni important de știut de toți consumatorii din România” (probabil nu și de profesorii de specialitate!):

Termen de valabilitate = limita de timp, stabilită de producător, până la care un produs perisabil sau un produs care în scurt timp poate prezenta un pericol imediat pentru sănătatea consumatorilor îşi păstrează caracteristicile specifice, dacă au fost respectate condiţiile de transport, manipulare, depozitare şi păstrare; pentru produsele alimentare acesta reprezintă data limită de consum.

Termen de garanție = limita de timp, care curge de la data dobândirii produsului sau serviciului, până la care producătorul sau prestatorul îşi asumă responsabilitatea remedierii sau înlocuirii produsului ori serviciului achiziţionat, pe cheltuiala sa, dacă deficienţele nu sunt imputabile consumatorilor.

Și acum miniproiectul cu pricina (pagina 123)

MINIPROIECT. Formează o echipă împreună cu un coleg și realizați un studiu cu privire la produsele expuse într-un centru comercial, în zona „ofertelor speciale”, urmărind exemplul și indicațiile de mai jos:

Într-un magazin, la raionul de specialitate, se vând șosete la prețul de 6 lei perechea, dar sunt clienți care cumpără. La sfârșitul lunii, magazinul face un pachet cu trei perechi, le declară „ofertă specială” și cere pentru un set „doar” 19 lei. În câteva zile, vinde întregul stoc, deși clienții trebuie să plătească mai mult decât dacă ar fi cumpărat trei perechi separat.

Indicații:

a) Studiul se va face în cadrul unui magazin în care se practică mențiunea: produse cu „ofertă specială”.

b) Analizați produsele cu mențiunea „ofertă specială” și observați dacă aceste produse se vând bine, dacă au termen de garanție scadent în timp scurt sau riscă să se deprecieze.

c) Grupați produsele la „ofertă specială” conform clasificărilor studiate.”

O să trec peste limbajul în stil tabloid (un magazin cere „doar” 19 lei!!), deși într-un manual nu cred că au ce căuta asemenea formulări, și o să pun câteva întrebări la care, desigur, nu mă aștept să primesc vreun răspuns. Deși, e posibil ca doamnele scriitoare să fi primit gradație de merit pentru „isprava” asta și, mai rău decât atât, e posibil ca Ministerul Educației să achiziționeze curând niște mii de exemplare, pentru că…învățământ obligatoriu.

question_markRevenind la întrebări:

1. Cum se practică o mențiune, că poate vreau și eu să mă apuc?

2. Cum poți observa când e scadent termenul de garanție? E afișat undeva?

3. Cam cât timp ar trebui elevii să petreacă în magazin ca să poată observa dacă produsele cu pricina se vând bine?

4. Ce pot învăța elevii din exemplul prezentat? Că magazinele urmăresc să-și înșele clienții și că aceștia sunt puțin cam fraieri, nu?

Aș mai întreba și ce caută acest „miniproiect” la tema Caracteristici de calitate ale mărfurilor nealimentare, cu care mie nu mi se pare că are nicio legătură, dar zic să nu mai intrăm în detalii didactice.

Atâta circ s-a făcut cu manualele cu ceva timp în urmă că mă așteptam ca Ministerul Educației să manifeste mai multă rigurozitate când probă manualele. Poate de-acum încolo, cine știe? Să sperăm, că speranța moare întotdeauna ultima.

16 gânduri despre „Termen de garanție sau termen de valabilitate?

 1. Dorina, nu ai inteles. Sosetele din exemplu aveau garantie si puteau fi schimbate daca se gaureau. Puteai usor sa vezi asta daca urmareai certificatul de garantie al sosetelor. Elevii pot petrece un timp nelimitat urmarind evolutia vanzarilor sosetelor, cu conditia sa le schimbe macar o data la doua zile, din motive evidente.

  Apreciat de 2 persoane

 2. Mărfurile neperisabile au o perioadă de garanție în care pot fi înlocuite dacă nu corespund specificațiilor. Mărturisesc că la șosete n-am văzut așa ceva. Dar o pereche de ghete impermebile pot fi returnate în 30 de zile dacă „iau apă”.

  Apreciat de 2 persoane

 3. Putem spera, dar cred ca speram in zadar. Fetita mea e clasa 1 si, alaturi de caietele speciale din care invata, a primit foi intregi de erate. Mi se pare trist si revoltator. Nu stiu in functie de ce criterii sunt alesi cei care sa realizeze manualele si caietele speciale, dar sunt sigura ca nu se prea descurca. Continuam sa speram la mai bine, dar cand vedem ce se intampla in tara, greu de asteptat ca sperantele noastre vor deveni realitate.

  Apreciat de 1 persoană

 4. Bieții copii! Ce-mi este termen de garanție sau termen de valabilitate? 🙂 Uff! Pentru mine, exemplul cu șosetele este absolut idiot! Când vreodată, or fi văzut ele, distinsele doamne respectabile (și să nu îndrăznim cumva să le contrazicem), termen de garanție la șosetele dintr-un magazin oarecare? Or fi având în alea specializate în șosote… nu știu… nu-mi permit din acelea scumpe! De-asta n-o să ne facem noi bine niciodată! Cu astfel de oameni atât de incompetenți, PUȘI în funcții pe care nu ar merita nici măcar să se gândească la ele.

  Apreciat de 2 persoane

 5. Si acum m-am lamurit si care este diferenta dintre cei doi termeni. Pana acum nu m-am lovit de asta si recunosc ca eram cam ignoranta. Oricum exemplul asta cu manualele nu este din pacate primul in Romania. In general, manualele astea din ultima vreme sunt facute doar sa fie, se pare.

  Apreciat de 1 persoană

 6. Wow!!!! Dorina, m-ai lasat cu gura cascata… fix ca in desene animate! Eu provin dintr-o „epoca” in care nu s-au mai vazut asemenea fantasmagorii intr-un manual. Le spun fantasmagorii, ca sa nu le numesc altfel desi… zau ca autoarele cu pricina ar merita-o din plin. Sper sa imi revin curand din socul cultural pe care mi l-ai provocat. Si inchei… WOW! (nota: ma refer, evident, la partea negativa a sunetului folosit)

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.