Despre autor:
Nigel Cawthorne (n.1951) este ziarist și scriitor britanic de ficțiune și non-ficțiune. Este colaboa diverserat la publicații, printre care Daily Mail, The Guardian, The New York Herald Tribune, Daily Mirror. Cărțile lui (peste 150 la număr) acoperă o mare varietate de subiecte.
Despre carte:
Publicată în 2016 de Corint
Format: 130×200
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 304
Dintotdeauna oamenilor le-a plăcut să arunce o privire în dormitorul celor celebri, fie ei/ele staruri de cinema sau membri ai diverselor familii regale, de azi sau de altădată. Profitând de acest apetit, Nigel Cawthorne adună în Viața amoroasă a regilor Angliei câteva povești de iubire (sau de sex) ale membrilor celei mai celebre familii regale din lume, ocupanți sau nu ai tronului englez. Cu siguranță, mai sunt și alte povești, cel puțin la fel de interesante, unele dintre ele pomenite în introducere. Păcat că autorul nu a găsit de cuviință să se aplece și asupra lor și apreferat să rămână pe cărarea ultra mega bătătorită a lui Henric al VIII-lea, a celor două regine Elisabeth, a lui Edward al VIII-lea care a preferat tronului o femeie divorțată de două ori, ș.a.
Infidelități, promiscuitate, adulter, relații imorale, trădare, căsătorii din interese politice, se pare că nimic nu le era străin regilor, reginelor, prinților și prințeselor din casele regale engleze și, mai apoi, britanice. Dacă ne gândim la Henric al VIII-lea, cel cu șase soții, dintre care a omorât două, sau la alte capete încoronate dominate de propriile pofte carnale, iubirea prințului Charles cu Camilla Parker-Bowles pare o poveste de adormit copiii.
Cele mai multe dintre povești îmi erau deja arhi-cunoscute și, din păcate pentru mine, cartea nu a adus nimic nou. Exceptând poveștile, amoroase sau nu, ale dinastiei Stuart, cu care eram mai puțin la curent. La fel am rămas și după ce am citit cartea, fiindcă cei doi regi Carol au avut o viață atât de aventuroasă și relații atât de numeroase, încât lectura „poveștilor” lor m-a băgat cumva în ceață.
Paradoxuri regale
1. Regina Victoria detesta să nască, cu toate astea a avut nu mai puțin de nouă copii și a fost, mai târziu, supranumită „bunica Europei”.
„Ceea ce spui tu, draga mea, despre mândria de a da naștere unui suflet nemuritor, este foarte frumos” îi scria ea fiicei sale, Vicky, care tocmai urma să nască primul ei copil, „dar eu nu pot rezona cu părerea ta, pentru că astfel de momente mă simt ca o vacă sau ca o cățea – natura noastră este redusă la o dezolantă animalitatea.”
2. Anne Boleyn, a doua soție a lui Henric al VIII-lea, a fost trimisă la eșafod pentru (presupusele ei) relații cu numeroși bărbați. Mai aproape de zilele noastre, prințesa Diana, care se pare că avut și ea relații cu mai mulți bărbați, este supranumită „Prințesa inimilor”.
3. Cei patru regi George care au condus țara vreme de peste un secol (1714-1830) au fost printre cei mai detestați regi din istoria engleză. Nici alți purtători ai numelui George (unul dintre ei chiar George de Cambridge) nu au fost mai simpatizați. Cu toate astea, William și Katherine au ales acest nume pentru întâiul lor născut, George de Cambridge. Deocamdată pare foarte simpatic micul George.
Recomandări
- O lectură utilă pentru cei pasionați de subiect și care vor să afle mai multe dintr-o singură sursă.
- Nu o recomand celor care cunosc deja subiectul, fiindcă nu aduce nimic nou.
Evaluarea mea
- Subiect – s-au mai scris multe cărți despre el
- Scriitură – nepretențioasă, accesibilă
- Redactare – rezonabilă
- Traducere – bună
- Copertă – adecvată
- Goodreads 3/5 stele.
Cartea poate fi comandată pe Elefant, Libris sau Cartepedia.
Foarte interesant 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană