Poveste imorală de Rodica Ojog-Brașoveanu – recenzie

Despre autoare:

Rodica Ojog-Brașoveanu (1939-2002) este o scriitoare româncă, cunoscută mai ales pentru romanele ei polițiste, despre care poți citi mai multe aici.

Despre carte:

poveste-imorala

Acțiunea romanului Poveste imorală se desfășoară în București, pe parcursul unei săptămâni din primăvara anului 1997, fiecare zi a săptămânii dând titlul câte unui capitol. Mai multe prostituate de lux sunt găsite moarte în apartamentele lor, și poliția începe să ancheteze crimele. Căpitanii Costea, zis și Cap Bob (naratorul poveștii) și Bădoiu (poreclit Babuinul), sub conducerea șefului lor, maiorul Demetru, poreclit de subalterni Suliță, încearcă să descâlcească ițele unei afaceri care se dovedește mai complicată decât se așteptau polițiștii. Unde mai pui că, la un moment dat, chiar șeful Suliță parcă începe să se comporte suspect.

Nu doar polițiștii au porecle amuzante (în afară de cele pomenite deja, ei se mai „alintau” reciproc Tarzan, Herculache) ci și celelalte personaje: Țeastă, Morcoveață, Richard Gere, Robert Redford, Sinuzită, Bundestag.

Intriga este destul de complicată, chiar prea complicată, iar personajele sunt atât de numeroase încât, la un moment dat, nu mai știam exact care cu cine votează. Adică ce rol are fiecare în complicata încrengătură de relații și de ce se face vinovat.

Chiar Cap Bob devine confuz în fața numărului mare de cadavre (vreo opt, dacă nu le-am pierdut șirul) și de suspecți:

În capul meu e un trafic încâlcit ca la întretăierea dintre Academiei cu Bulevardul Elisabeta, „la ore de maximă audiență”. Încerc cele mai acrobatice corelații, dar mi-e imposibil să întrezăresc măcar legătura dintre asasinarea Wandei, sechestrarea Ninei vizându-l ca subiect de șantajpe Herr Bundestag, omniprezentul Țeastă, care nu-i șeful bandei – cine mama dracului o fi? -…. și tot omniprezența peștilor exotici!

Dacă intriga nu este neapărat punctul forte al romanului Poveste imorală, limbajul colocvial și spumos, precum și personajele foarte amuzante constituie sarea și piperul cărții. Demult n-am mai râs atât citind o carte, m-am amuzat copios la expresiile neaoșe (explicate adesea în subsol) folosite de autoare. Cartea mi-a adus aminte de seria Montalbano a lui Andrea Camilleri.

Replicile personajelor sunt foarte amuzante și destind atmosfera în care victimele cad, una după alta, precum popicele la bowling. Caracterizarea personajelor este și ea de natură să amuze cititorul. Un politician german este „rudă de sânge cu vreo trei statui din oraș”, soția lui, o prostituată de lux, este descrisă de bunica ei ca o „fată cu bacaloriat şi trei păsărești”, adică vorbește trei limbi străine. Dimineața de joi nu începe prea optimistr pentru căpitanul Cap Bob: „Intru în programul zilnic ca într-un prezevativ prea strâmt.” Cât despre Babuinul, are o mare capacitate de disimulare. „Derutează aerul malac. iar în capul de brută nu bănuiești cine știe ce trafic.”

Personajul preferat

Dintre toate personajele, cel mai mult mi-a plăcut un puști de 11 ani, Dorinel Florescu, isteț, tupeist (dar cu bune maniere :)), cu un simț de observație foarte ascuțit și mare cinefil. Dorinel plănuiește să-și sărbătoarească ziua de naștere printr-o plimbare, împreună cu colegii lui, cu…dricul. Dorinel are un  „cap rotund ca o bilă, o cireașă de nas și o pereche de ochelari Optinova”, iar mâinile lui sunt permanent reci și lipicioase. El are tot timpul la îndemână bomboane Bon Bon și gumă de mestecat, pe care o mai „depozitează” câteodată în spatele urechii. Dar, mai presus de toate, îi place să se joace de-a detectivul și, uneori, este de mare ajutor polițiștilor.

Plusuri:

  • ritm alert
  • personaje amuzante
  • dialoguri spumoase.

Evaluarea mea

  • Subiect            – roman polițist
  • Scriitură         – colocvială, amuzantă
  • Redactare      – se putea mai bine
  • Copertă          – apreciez mai mult aspectul practic decât cel estetic
  • Goodreads      5/5 stele.

Cartea poate fi comandată AICI sau AICI.

Lectură plăcută!

2 gânduri despre „Poveste imorală de Rodica Ojog-Brașoveanu – recenzie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.