O singură literă diferențiază cele două cuvinte, branhii și bronhii. Oare tot la fel de mică e și diferența între înțelesurile celor două cuvinte? Să vedem ce zice dicționarul despre asta.
- bránhie sf [At: DA / Pl: ~ii / E: lat branchio] Lamelă care aparține unei serii ce formează aparatul respirator al animalelor acvatice.
Adică ceva care ajută animalele acvatice să respire, cum ar veni.
- brónhies f [At: DA / V: ~nșie / Pl: ~ii / E: fr bronche] Fiecare dintre tuburile cartilaginoase în care se bifurcă traheea și care se prelungesc în plămâni în ramificații din ce în ce mai fine.
Adică altceva care ajută animalele terestre (și oamenii) să respire.
Acestea fiind zise – scrise, mai exact – am și eu o întrebare pentru autoarele manualului de Calitatea produselor și serviciilor, clasa a IX-a, apărut la CD Press în 2018 și avizat de Ministerul Educației: peștii or fi animale acvatice sau terestre? Dacă mă uit la pagina 99 a manualului, aș zice că umblă pe pământ, din moment ce au bronhii (cuvânt care apare de mai multe ori, nu o singură dată, să zici că e o greșeală).
Or fi primit și gradație de merit, ca recompensă pentru faptul că au confundat branhiile cu bronhiile, nu?
Sursa foto: pixabay.com
Cine-i oare mai vinovat în lanţul ăsta? Cine scrie sau cine aprobă?
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Ambele părți, dar cred că mai mult cei care scriu. Înainte să dai mai departe un manual, ar trebui să verifici de o sută de ori. Părerea mea.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Evident. Dar dacă e vorba de o căruţă de bani la mijloc, la fel de vinovaţi mi se par şi cei care dau undă verde. Aş putea scrie şi eu un manual? În ţara asta, da, e posibil orice. Trebuie să existe totuşi o „barieră” de care să nu treacă chiar orice cu atâta uşurinţă.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, corect, din punctul ăsta de vedere, ai dreptate. 😊
ApreciazăApreciază