Comunicarea non-verbală – fluieratul

Fluieratul este o combinație melodică de sunete produse prin suflarea printre buze. Din cele mai vechi timpuri, fluieratul a fost utilizat ca mijloc de comunicare.

Indienii Kickapoo din Mexic transmiteau mesaje de dragoste cu ajutorul unui mesaj bazat pe fluierături.

Indigenii din Insulele Canare fluierau într-un „vocabular” complex, format din 4000 de „cuvinte”. Dispărut aproape în totalitate în anii ’60, limbajul silbo este din nou folosit de oameni, iar, în prezent, pe insulă se ţine Ziua Fluieratului o dată pe an. Limbajul silbo constă în emiterea unor sunete care imită silabele folosite în vorbire. Fluierătorii îşi introduc degetele în gură pentru a emite sunete în tonuri variate şi îşi fac mâinile căuş la gură pentru ca sunetul să se audă în depărtare, uneori ajungând până la 3 kilometri distanţă. Totuşi, limbajul rămâne limitat.

whistling_smileyMarinarii comunicau pe timp de ceață cu ajutorul fluierăturilor. Conductorii de tren foloseau și ei acest mijloc de comunicare. În perioada ocupației naziste, păstorii dintr-un sat francez din Pirinei utilizau un cod secret de fluierături pentru a-i călăuzi pe evreii fugari prin munți, spre Spania.

Fluieratul era o modalitate de a intra în armonie cu natura, pentru taoiștii din China antică. În secolul al VIII-lea, a apărut chiar o carte, Principiile fluieratului, cu instrucțiuni pentru emiterea unor sunete impresionante, precum norul pasager, tigru în râpă adâncă, demoni de noapte în codru pustiu sau zmeu în copac uscat.

Fluieratul a fost folosit și pentru amuzament, dacă ar fi să amintim doar de studenții de la King’s College sau de grupurile americane de jazz sau swing.

Nu toată lumea privea cu ochi buni această îndeletnicire. Profesorul fiului lui Napoleon al III-lea a fost indignat când i-a auzit pe studenți fluierând ca “într-un cuib de mierle”, iar un cetățean american din Oregon care a fost arestat pentru că i-a deranjat cu fluieratul său pe cetățenii din orașul Portland.

Superstiții legate de fluierat

În Orientul Mijlociu se credea că gura unei persoane care fluieră este spurcată timp de 40 de zile. De aceeași părere erau și puritanii din New England), doar că perioada era de 50 de zile.

Arabii erau de părere că fluieratul aduce ghinion, pentru că ar fi „vorbăria djinilor (spiritelor rele)”.

În Evul Mediu, marinarii erau credeau că fluieratul încurajează vântul să sufle cu putere în pânzele corăbiilor, dar și că fluierând, ar atrage piaza rea. Așa încât, mai târziu, s-a instaurat interdicția de a fluiera pe orice fel de ambarcațiune. Singurul căruia i se permitea să facă asta era bucătarul, întrucât, atâta timp cât fluiera, nu avea cum să fure din hrana echipajului.

Fluieratul și discriminarea de sex

Fluieratul era văzut ca un atribut specific masculin, iar pe vremuri exista chiar o prejudecată conform căreia dacă o femeie fluiera se puteau produce tot soiul de rele, inclusiv furtuni puternice. Fetițelor li se spunea că dacă îndrăznesc să fluiere, le va crește barbă sau mustață!

În Cornwall, Anglia, oamenii credeau că fluieratul unei femei și cotcădăcitul unei găini sunt cele mai nenorocoase lucruri de sub soare și era populară zicala, „Când o femeie fluieră, o face pe Sfânta Fecioară Maria să plângă.” Germanii, la rândul lor, erau de părere că atunci când o femeie fluieră, îngerii plâng și diavolii se bucură!

O legendă de demult pretindea că atunci când s-au făurit cuiele pentru crucificarea lui Iisus, o femeie fluiera prin preajmă.

Deci, atenție, doamnelor și domnișoarelor, dacă vă vine să fluierați! Nu se știe niciodată cine vă aude!

4 gânduri despre „Comunicarea non-verbală – fluieratul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.