Comunicarea non-verbală – fluieratul

Fluieratul este o combinație melodică de sunete produse prin suflarea printre buze. Din cele mai vechi timpuri, fluieratul a fost utilizat ca mijloc de comunicare.

Indienii Kickapoo din Mexic transmiteau mesaje de dragoste cu ajutorul unui mesaj bazat pe fluierături.

Indigenii din Insulele Canare fluierau într-un „vocabular” complex, format din 4000 de „cuvinte”. Dispărut aproape în totalitate în anii ’60, limbajul silbo este din nou folosit de oameni, iar, în prezent, pe insulă se ţine Ziua Fluieratului o dată pe an. Limbajul silbo constă în emiterea unor sunete care imită silabele folosite în vorbire. Fluierătorii îşi introduc degetele în gură pentru a emite sunete în tonuri variate şi îşi fac mâinile căuş la gură pentru ca sunetul să se audă în depărtare, uneori ajungând până la 3 kilometri distanţă. Totuşi, limbajul rămâne limitat.

whistling_smileyMarinarii comunicau pe timp de ceață cu ajutorul fluierăturilor. Conductorii de tren foloseau și ei acest mijloc de comunicare. În perioada ocupației naziste, păstorii dintr-un sat francez din Pirinei utilizau un cod secret de fluierături pentru a-i călăuzi pe evreii fugari prin munți, spre Spania.

Fluieratul era o modalitate de a intra în armonie cu natura, pentru taoiștii din China antică. În secolul al VIII-lea, a apărut chiar o carte, Principiile fluieratului, cu instrucțiuni pentru emiterea unor sunete impresionante, precum norul pasager, tigru în râpă adâncă, demoni de noapte în codru pustiu sau zmeu în copac uscat.

Fluieratul a fost folosit și pentru amuzament, dacă ar fi să amintim doar de studenții de la King’s College sau de grupurile americane de jazz sau swing.

Nu toată lumea privea cu ochi buni această îndeletnicire. Profesorul fiului lui Napoleon al III-lea a fost indignat când i-a auzit pe studenți fluierând ca “într-un cuib de mierle”, iar în Orientul Mijlociu se credea că gura unei persoane care fluieră este spurcată timp de patruzeci de zile. Am citit chiar despre un cetățean american din Oregon care a fost arestat pentru că i-a deranjat cu fluieratul său pe cetățenii din orașul Portland.

4 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.