Cărți care NU ne-au plăcut

carti

Când zic ce cărți nu ne-au plăcut mă refer la mine și la cititorii paginii de Facebook a blogului, unde le-am lansat provocarea să ne spună ce cărți nu le-au plăcut și de ce. Vezi mai jos ce cărți au fost nominalizate și ce motive le-au adus un loc pe listă.

Am lăsat fiecărui răspuns și câte un comentariu, că așa e frumos, nu? (Comentariile mele pot fi citite în paranteză.)

A existat, desigur, și o recompensă pentru cel mai interesant răspuns, dar asta e altă poveste.

Lista cărților care NU ne-au plăcut arată cam așa:

1. Dincolo de ploi de Nicole C. Vosseler – am scris aici de ce nu mi-a plăcut.

2. Trei dinți din față de Marin Sorescu.

„Am început-o de vreo 5 ori și mai mult de 50 de pagini n-am putut să parcurg. Mi s-a părut foarte greoaie și n-am înțeles nimic. Poate eram prea tânără pentru un astfel de roman.” (40+ e OK?)

3. Patul lui Procust de Camil Petrescu

Nu mi-a plăcut Patul lui Procust. De ce? Pentru că s-a terminat.” (Ce să-i faci, tot ce e bun se termină repede!)

4. Eleganța Ariciului de Muriel Barbery, nomnalizată de două ori.

„Nu mi-a placut Eleganța Ariciului…nu am o explicație, poate pentru că era în spaniolă.” (Încercăm în română, poate e mai bună?)

„Oricât m-am forțat, nu am reușit sa o înțeleg, și am abandonat-o.” (Mi se pare corect.)

5. Pendulul lui Foucault de Umberto Eco

„Am încercat să citesc de trei ori Pendulul lui Foucault de Umberto Eco, dar nu am reușit să o termin. Mă așteptam să fie multă semiotică, dar cartea asta a fost de-a dreptul un delir din punctul meu de vedere. Pur și simplu am renuntat.” (Poate a patra oară o să fie cu noroc!)

6. Maestra de L.S. Hilton – a fost nominalizată de două ori.

„E exagerată, plină de acțiuni prostești.”

„Nu mi-a plăcut Maestra de L.H.Hilton, acțiunea a fost mult prea trasă de păr și prost construită.” (Când doi îți spun că … o carte e proastă, du-te și te culcă, în loc să te apuci de ea!)

7. Absolut tot de Nicola Yoon

„… pentru povestea fără sens, pentru dialogul anost și pueril și pentru lipsa de acțiune, această carte nu mi-a plăcut absolut deloc.” (Sigur e mai interesantă decât lecțiile mele, că am văzut-o manevrată pe sub bancă, în timpul orelor.)

8. Mănăstirea Northager de Val McDermid

„Nu e chiar așa de rea, doar că mi se pare cea mai lungită carte din câte am citit. Prea multe chestii fără rost în ea.” (Never heard of.)

9. Hai să furăm pepeni de Nora Iuga

„De ce? Nu sunt sigură, probabil am avut prea mari așteptări, dar nu mi-a plăcut deloc cu toate că m-am încăpățânat să o termin cu speranța că voi gasi ceva care sa-mi fie pe plac, noroc că a fost scurtă.” (I-au furat până la urmă sau a fost timpul prea scurt?)

10. Femeia pierdută de Jude Devereaux

„Am crezut că e o poveste de dragoste, dar a fost prea erotică pentru gustul meu și cam a lăsat de dorit.” (Oare o fi fost găsită?)

11. Orlando de Virginia Woolf

„… pentru că nu am înțeles-o, nu i-am înțeles rostul.” (Chiar așa, care o fi rostul ei?)

12. Te-am ales pe tine de Mia Sheridan

„Este o carte cu o acțiune banală, aproape imposibil de crezut, clișeică și exagerată din toate punctele de vedere. Am avut impresia că această carte a fost scrisă într-un moment de totală lipsa de inspirație, doar pentru că trebuia scrisă.” (Dacă trebuie, trebuie, n-ai ce să-i faci!)

13. Soția tăcută de A.S.A. Harrison

„…am tot văzut că lumea o citește și că este bună, dar pe mine nu m-a impresionat deloc, chiar m-a lăsat rece.” (O fi din cauza temperaturii de afară?)

14. Dragoste în vremea holerei a lui Gabriel Garcia Marquez.

„Nu mi-a plăcut. Nu e genul meu de carte și nici autorul nu-mi place cum scrie.” (Ca să fiu sinceră nici mie. Simt o sprânceană ridicată a mirare pe undeva?)

15. De vorba cu Ema de Vitali Cipileagă

„…am încercat de vreo 4 ori să tot o citesc și am rămas tot la primele 20 de pagini. Poate nu este genul meu.” (De patru ori? O încăpățânare demnă de o cauză mai bună decât lectura unei cărți care nu-ți place.) 

16. Dama cu camelii de Alexandru Dumas fiul

„Parcă este recenzie la carte, nu roman, așa cum are pretenția. Și subiectul este unul banal: o dama de companie, bolnavă de tuberculoză.” (Cred că se impune redefinirea recenziei, poate și a romanului) 

17. Hotel Iris de Yoko Ogawa

„Nu mi-a plăcut această carte, totuși am dus-o la capăt. Dar nu este ceva ce să țin în biblioteca personală și să o recitesc cândva.” (Să o dăm mai departe, până ajunge la cititorul potrivit.)

18. Sub luna de șofran de Niocle C. Vosseler

„… obositoare în detalii, acțiune puțină!” (Dar ce detalii!)

19. Fiul de Michel Rostain

„Nu mi-a plăcut pentru felul în care a fost scrisă, mult prea tristă pentru gustul meu în materie de cărți.” (Nu știu cine e fiul ăsta care-și întristează cititorii)

20. Misterul fetei de zăpadă de Danya Kukafka

„… m-a enervat teribil :.. Nu mă întreba de ce. Pur și simplu nu mi-a plăcut cum a fost construită povestea, personajele… Nu mi-a plăcut nimic. Ce mai încoace si încolo.” (Bine, atunci îmi iau ]ntrebarea înapoi.)

21. Obiecte ascuțite de Gillian Flynn

„…m-a secat. Un ritm mult prea monoton pentru o carte cu crime.” (Ce i-o fi apucat pe cei de la HBO să facă o miniserie după plicticoșenia asta?)

22. Mergi acolo unde te poartă inima de Susana Tamaro

„Nu mi-a plăcut deloc, prea multe detalii.” (Ce e prea mult, e prea mult.)

23. Cum m-am lăsat de gândit de Hannes Stein
„Hannes Stein…chiar ne recomandă metode de a ne lăsa de gândit și încearcă să demonstreze că gândirea este rea.” (Așa o fi oare?)

24. Adulter de Paulo Coelho

„Aveam așteptări, la cât de lăudate sunt cărțile lui și el, dar Adulter mi s-a părut slăbuță și cu un sfârșit neutru.” (Știi vorba aia? La pomul lăudat să nu mergi cu sacul de așteptări!)

25. O viață și încă o zi de Alexandru Mihai Gulie

„Nu m-a impresionat foarte tare, deoarece mă așteptam să fie o poveste mai amplă.” (N-am auzit nici de carte, nici de autor, trebuie să recunosc.)

26. Portretul lui Dorian Gray de Oscar Wilde

 „…altă carte care se bucură de laude pe care eu nu le înțeleg. O idee interesantă, dar foarte slab dezvoltată. Portretul este amintit de 2-3 ori, iar în rest discuțiile au legătură cu vremurile de atunci, cu politica, cu orice altceva în afară de ceea ce mă interesa…” (Acuma, ce să zic? Interesul poartă fesul, cum ar veni. Fiecare cu interesul lui.)

Acuma, dacă nouă nu ne-au plăcut, nu înseamnă că acestea sunt niște cărți proaste, cu siguranță ele își au fanii lor. Dacă sunt pe-aici, abia aștept să le aud părerea :).

12 gânduri despre „Cărți care NU ne-au plăcut

  1. De unele titluri din lista ta m-am lăsat și eu. Ori mi s-au părut dificil de înțeles, ori nu mi-au plăcut. Pe unele le-am citit de nevoie, în facultate, erau în programă. Pentru cărțile lui Muriel Barbery e nevoie de o anumită stare, nu știu să explic. Am și eu una începută și pusă deoparte. Cartea lui Alex Gulie mi-a plăcut, parcă s-a pliat pe dorințele mele la momentul respectiv. Eu cred că sunt puține cărțile cu adevărat proaste. Momentul ales și starea sunt foarte importante. Și gusturile nu se discută 🙂

    Apreciat de 2 persoane

  2. ha ha, zau ca mi-a placut statistica asta. Eleganta ariciului nici mie nu mi-a placut. am incercat sa o citesc, am tras de mine cateva zeci de pagini si acolo am incheiat. m-a scos din sarite! Zau ca nu iti place Dragoste in vremea holerei? hmmm… da, e o spranceana ridicata acolo! :))

    Apreciat de 1 persoană

  3. Eu sunt fan Gabriel Garcia Marquez. Mi-a placut mult Dragoste in vremea holerei. Este realismul magic, atmosfera aceea sudamericana de acum o suta de ani si mai bine… Orlando si Patul lui Procust nu mi-au placut nici mie. Cred ca fiecare carte are cititorii ei si oamenii pe care nu a reusit sa-i capteze. Se intampla, diferenta de gusturi.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.