Gillette și masculinitatea toxică

Ai văzut ultima reclamă de la Gillette? Aia în care, dintr-un minut și 49 de secunde, un minut și vreo 20 de secunde practic și-a insultat grupul-țintă? Acela majoritar masculin, care are un comportament absolut nepotrivit, dacă ar fi să ne luăm după reclamă. și care este îndemnat, în primul rând, să-și schimbe comportamentul și abia apoi să le cumpere lamele.

De ce eu cred că asta e o reclamă proastă? În primul rând, pentru că generalizează într-un mod nepermis, denaturând astfel adevărul. În niciun caz, nu toți bărbații manifestă o masculinitate toxică. Cel puțin, în lumea mea, așa îngustă cum e ea, eu nu cunosc niciunul.

În al doilea rând, eu nu înțeleg ce a fost în capul lor când au ales practic să-și insulte clienții? În egală măsură pe „practicanții” masculinității toxice, cât și pe cei care nu se simt vinovați de așa ceva. Doar ca să le facă pe plac promotoarelor mișcării #metoo, care tinde să ia forme tot mai absurde?

Nu e prima companie care simte nevoia să dea lecții de corectitudine politică și care încearcă să-și vândă produsele exploatând niște probleme sociale cu care n-au, de fapt, nicio legătură. Oamenii așteaptă de la Gillette lame de ras, nu lecții de viață, la urma urmei. exact la fel am gândit și atunci când unele companii de pe la noi s-au implicat într-o campanie recentă, generatoare de noi controverse. De la o editură aștept cărți bune, nu teoria chibritului de ambe sexe. La fel cum aștept băuturi răcoritoare bune, nu comparații forțate între oameni și sticlele de cola. Unii, mai cârcotași, spun că asta se întâmplă când milenialiștii pun mâna pe conducerea departamentului de marketing. Nu știu dacă pot să-i contrazic.

Iar dacă Gillette vrea neapărat să se implice în campania pentru susținerea feminismului, are la dispoziție nenumărate posibilități. Poate să sponsorizeze un documentar, poate să sprijine fete lipsite de posibilități financiare să aibă acces la educație, poate să inițieze campanii destinate îmbunătățirii stării de sănătate a femeilor, sau poate să facă multe alte lucruri. Poate chiar să înceapă cu ieftinirea produselor lor destinate femeilor, care n-am înțeles de ce sunt mai scumpe decât cele pentru bărbați. un pas mic, dar absolut necesar, zic.

Între timp, să credem în bărbați (dacă tot se numește reclama Believe) și să-i lăsăm să fie bărbați. la fel cum trebuie să lăsăm femeile să fie femei și să avem încredere că-și pot apăra interesele și singure, fără intervenția bărbaților „buni” care să-i tragă la răspundere pe cei „răi”.

Publicitate

2 gânduri despre „Gillette și masculinitatea toxică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.