Calendar: 9 ianuarie

calendar-9-ianuarie

1908 – S-a născut Simone de Beauvoir (d.1986), scriitoare franceză, activistă politică, a avut o mare influență asupra teorieie feminismului. A scris romane, eseuri, biografii, autobiografii. A avut o relație de lungă durată (51 de ani) cu filosoful  francez Jean-Paul Sartre. N-a vrut niciodată să-și întemeieze o familie, ceea ce i-a permis să se ocupe de educația și de scrierile ei, să se implice în cauze politice, dar și să aibă mai mulți iubiți. În 1943, a fost suspendată din învățământ, fiind acuzată că a sedus o minoră de 17 ani, una dintre elevele sale. A câștigat premii literare, printre care Premiul Gonciurt, în 1954.

1928 – S-a născut Judith Krantz, scriitoare iudeo-americană, cunoscută pentru romanele sale de dragoste. A fost căsătorită cu producătorul de film și televiziune, Steve Ktrantz, până la moartea lui în 2007. Unele dintre romanele sale au fost adaptate ca miniserii pentru televiziune.

1933 – S-a născut Wilbur Smith, romancier, specializat în romane de ficțiune istorică. A scris trei serii de romane, saga Courtney (16 volume), despre istoria Africii de Sud, saga Ballantyne, cu acțiunea în Rhodesia, Zimbabwe de azi (5 volume) și seria Egiptului Antic (6 volume). Economist de profesie, a încheiat un contract de film pentru primul său roman, Festinul leilor, ceea ce l-a determinat să se dedice în totalitate scrisului.

1941 – S-a născut Joan Baez, muziciană și activistă socială și politică, cunoscută pentru muzica folk pe care o interpreta și, uneori, compunea, inclusiv cântece de protest și de justiție socială. A înregistrat melodii de Stevie Wonder, Bob Dylan, Rolling Stones, Beatles, Leonard Cohen și mulți alții. S-a implicat în multe campanii pentru drepturile omului, de mediu,  împotriva războiului din Vietnam sau a celui din Iraq și chiar în campanii electorale. A avut relații, printre alții, cu Bob Dylan (în anii ’60) și cu mult mai tânărul Steve Jobs.(la începutul anilor ’80).

Recomandări de lectură:

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.