Am fost surprinsă să aflu de pe Instastory-ul unei fete care citește foarte mult că tocmai a auzit pentru prima dată expresia a pune batista pe țambal. Și mi-am adus aminte, cu ocazia aia, că la fel de surprinsă am fost când am constatat că elevii mei din clasa a XII-a nu auziseră niciodată expresia a-și ridica poalele în cap, pe care am folosit-o și m-au întrebat nedumeriți ce înseamnă.

Dacă ne uităm în dicționar, a pune batista pe țambal, care între noi fie vorba e o expresie foarte veche și foarte răspândită, înseamnă a ascunde ceva, a tăinui, a minți, a o lăsa mai moale.
Probabil că expresia vine de la momentele de odihnă ale țambalagiului care-și usca batista pe țambal și instrumentul nu se mai făcea auzit. Și coardele (țambalul fiind un instrument cu coarde) nu mai erau nici văzute. Foarte sugestiv: așa cum țambalagiul își ascunde, la propriu, instrumentul, tot așa, unii au de ascuns ceva și pun batista pe țambal, la figurat. Unii pretind că e o expresie suburbană. Mie nu mi se pare așa, mai ales că face parte din limbajul popular al unui neam de greieri, până la urmă. Avem pretenția ca greierii să folosească un limbaj academic?
Nu înţeleg nici eu de ce unii o consideră că e ceva vulgar în asta.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Interesanta expresie! ialinascrie.wordpress.com
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da 😊.
ApreciazăApreciază