Personajele literare ale anului 2018

personaje-2018

Despre cărțile anului 2018 am scris deja, și cum beletristica ocupă un loc important în lecturile mele, se cuvine să dăm Cezarului ce-i a Cezarului, adică să trecem în revistă și personajele care au populat cărțile citite în 2018.

1. Personajul masculin preferat al anului

Fiindcă pentru mine se pare că a fost anul Agatha Christie, personajul preferat n-ar putea să fie decât micul (la stat) detectiv belgian, Hercule Poirot. Un personaj care ar ocupa, cu siguranță, un loc de frunte într-un ipotetic top al personajelor mele preferate din toate timpurile. Dar, cum nu-mi prea place să fac topuri, Hercule Poirot va trebui să se mulțumească cu titlul de personaj preferat al anului 2018.

2. Personajul feminin preferat al anului

Nu m-aș fi gândit vreodată că Miss Jane Marple va fi alegerea mea pentru personajul preferat, mai ales că Hercule Poirot e detectivul meu preferat, dar se pare că niciodată nu e bine să spui niciodată. Sau ceva de genul ăsta :).

3. Personajul cu care te identifici cel mai mult

Asta e categoria cea mai grea, iar dacă mă uit în urmă la lecturile anului 2018  ajung la concluzia că n-am prea empatizat cu personajele, cu mici și pasagere excepții. Așa că aleg un personaj care nu e personaj, de fapt, e chiar autorul care povestește aventurile sale într-o călătorie prin Marea Britanie, Bill Bryson în Însemnări de pe o insulă mică. L-am ales pentru că este un călător pasionat iar eu aș călători atât cât m-ar ține tălpile și buzunarul și, mai mult decât atât, alege să privească partea amuzantă a lucrurilor, chiar dacă ea e mică, aproape ca insula de mică.

insemnari-insula-mica

4. Cuplul anului

N-am avut parte de prea multe cupluri în 2018, dar cel care s-a remarcat printr-o iubire zbuciumată, care a traversat ani, războaie și continente este cel format din Tatiana, una dintre marile ducese Romanov și Dmitri Malama din Soția secretă de Gill Paul, un interesant execrcițiu de imaginație.

5. Ticălosul anului (sau ticăloasa)

Fără să stau pe gânduri, alegerea mea pentru această categorie este Pierre Armande de Guise din Coloana de foc de Ken Follett.

6. Cel mai enervant personaj al anului (masculin/feminin)

Ca să fiu sinceră, au fost mai mulți care și-au disputat titlul deloc măgulitor de Cel mai enervant personaj, dar l-am ales până la urmă pe Johannes Vermeer din Fata cu cercel de perlă de Tracy Chevalier, un artist de geniu, dar personaj egocentric foarte enervant.

fata-cu-cercel-de-perla

7. Personajul regal al anului

Puține lecturi regale în 2018, chiar mai puține decât zilele în care a stat pe tron Jane Grey (nouă), personaj cu care m-am întâlnit, absolut întâmplător, în două romane, unul bun, unul mai slab, Ultimul dintre Tudori de Philippa Gregory, respectiv Rivalități sângeroase la curtea Tudorilor de Brandy Purdy.

8. Personajul secundar preferat

N-a fost prea mare înghesuială la categoria asta, așa că Ambra Vidal, care-l secondează pe Robert Langdon în aventurile sale din Origini de Dan Brown. Foarte interesant personaj doamna asta, Ambra Vidal, mi-a plăcut.

9. Frații/surorile anului

Au fost mai multe cupluri de frați/surori interesante, dar până la urmă m-am oprit la Nicole și Sylvie Duval din Fiica negustorului de mătase, relația complicată dintre cele două surori fiind printre puținele lucruri interesante din roman.

fiica-negustorului-de-matase

10. O categorie la alegerea ta (inventează-ți propriul premiu :))

La fel ca anul trecut, rămân la categoria Cel mai plictisitor personaj și o nominalizez aici pe Brooke Alter din Noaptea trecută la Chateau Marmont de Lauren Weibeger. Cam greu pentru un personaj de chic-lit să fie plictisitor, dar uite că brooke a reușit performanța asta.

Despre cărțile nominalizate, poți citi mai multe pe pagina dedicată cărților.

Care a fost personajul tău preferat în 2018?

Publicitate

21 de gânduri despre „Personajele literare ale anului 2018

  1. Super interesante clasificarile facute de tine! Hercule Poirot si Jane Marple sunt si printre preferatii mei dintotdeauna. Daca este sa ma pui sa aleg intre cei doi… categoric o prefer pe Jane. In ceea ce ma priveste, anul acesta am citit cu prioritate non-fiction astfel incat nu pot spune ca am un personaj preferat de ultima ora. Felicitari pentru preocupari, Dorina!!!

    Apreciat de 1 persoană

  2. Interesant top! Cred ca mi-ar trebui ceva sa raspund la toate intrebarile din topul tau, din pacate uit destul de repede numele personajelor… Oricum, mi-a placut tema articolului! 😀

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.