Poate că anul 2018 n-a fost atât de spornic în număr de cărți citite comparativ cu 2017 sau cu target-ul pe care mi l-am propus pe Goodreads, dar mă declar mulțumită cu ceea ce am citit și cred că asta e important, la urma urmei, să fim mulțumiți cu lecturile noastre și nu neapărat campioni planetari la citit viteză.
Se pare că nici tematica n-a fost la fel de diversificată ca în anii anteriori și că anul 2018 a fost pentru mine anul romanelor polițiste. Nu e ca și cum mi-aș fi propus asta sau l-aș fi declarat înainte, cum am văzut că a fost 2019 declarat, cu surle și trâmbițe, Anul Cărții, s-a întâmplat, pur și simplu, să constat asta acum, după ce anul s-a terminat.
Statistici personale
Dacă ar fi să mă iau după bilanțul Goodreads, am citit 57 de cărți din 70 propuse (bine, între timp am mai terminat una, așa că s-au făcut 58), puțin peste 18 000 de pagini.
Cea mai scurtă carte: Domnișoara Brodie în floarea vârstei de Muriel Spark (128 de pagini)
Cea mai lungă: Coloana de foc de Ken Follett (768 de pagini)
Cea mai populară carte: Fata cu cercel de perlă de Tracy Chevalier – o carte pe care am recitit-o
Cea mai puțin cunoscută: Nebiruita flacără a vieții de Anna Kretzulescu-Lahovary (păcat, aș zice).
Cărțile preferate în 2018: Origini de Dan Brown, Casa de la Marginea Nopții de Catherine Banner
Surpriza anului 2018: Șapte ani în Provence de Ioan T. Morar
Dezamăgirea anului 2018: Cumpătarea de Maria Duenas
Pe unde am „călătorit”: Călătoria mea literară a început în Spania, pe urmele profesorului Robert Langdon (Origini de Dan Brown) și a cotinuat în Anglia, Australia, Austria, Caraibe, Cehia, Chile, Cuba, Guatemala, India, Iran, Irlanda, Italia, Franța, Germania, Mexic, Moldova, Noua Zeelandă, Olanda, România, Scoția, Sicilia, Slovenia, SUA, Suedia, Thailanda, Turcia, Vietnam. Se pare că cel mai des am poposit în Anglia :).
Genuri: Beletristică 53, non-ficțiune 5
Cărți scrise de femei: 36 (din care 12 de Agatha Christie :))
Cărți scrise de bărbați: 22
Autorul român al anului: Rodica Ojog-Brașoveanu.
Tu ce cărți bune ai citit în 2018?
Frumoasă lista dumneavoastră, pentru care vă felicit! Eu am citit mulți autori români: Camelia Cavadia, Adrian Sângeorzan, Doina Ruști, dar și străini. Nu pot alege care m-a impresionat mai tare, poate „Copilul divin” de Pascal Bruckner, ori „Copila de zăpadă”? Nu știu, pentru că pe fiecare le-am savurat din plin.
Am citit multe cărți pentru copii, din categoria 12/+14 și pot spune că nu sunt chiar cărți pentru copii, ci indicate, multe din ele, și părinților. Am bifat și noi, nesperat, peste 70 de cărți, dar nu asta contează ci bucuria cu care le-am parcurs. Ce va fi în 2019 nu am de unde ști, însă îmi doresc să fim sănătoși pentru că așa ne vom putea trăi, cum ne pricepem, viețile. Iar asta înseamnă și lectură.
Un An Nou plin cu multe bune, dar mai ales sănătate!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Adevărul e că și mie mi-a fost greu să aleg cărțile preferate, fiindcă au fost mai multe, ca să fiu sinceră.
Un An Nou fericit împreună cu cei dragi vă doresc și să ne citim cu bucurie! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Frumoase calatorii literare! Nu am avut target pe Goodreads, nu imi pun de obicei. Statistica arata ca am citit 95 de carti, 37866 pagini. Am mai citit cateva care fie nu erau pe Goodreads, fie nu mi le-a pus din cauza unui bug ciudat intre cele de la Want to read si cele Already read. Multe carti bune si foarte bune. Iti urez an nou fericit si multe lecturi cat mai placute! ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc, la fel îți doresc! 😊
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Vraciul, Un barbat pe nume Ove, Sotul meu, Michael si mai multe am pus aici
https://bibliotecaprafuita.ro/2018/12/31/ce-am-citit-in-2018/
Un an ofertant si bun.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
2019 să fie și mai bun! 😊
ApreciazăApreciază
M-am bucurat de recenziile dumneavoastra pe tot parcursul lui 2018.Ati omis sa ne amintiti de calatoria in Grecia atat la propriu cat si prin intermediul cartii Zorba grecul.Va urez un an plin de lecturi!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc, la fel vă doresc! 😊 Creta și Zorba au fost în 2017 😊. Ce repede trece timpul, parcă ar fi fost ieri!
ApreciazăApreciază
Origini e si-ntre preferatele mele. Am retinut Casa de la Marginea Nopții. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mi-a plăcut foarte mult „Casa de la Marginea Nopții”. Sper să fie o continuare.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Labirintul spiritelor, de Carlos Ruiz Zafón , vol. 4 din seria Cimitirul cărților uitate, este cartea preferată din 2018, dintre cele 46 de cărți citite.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Domnisoara Brodie in floarea varstei mi-a placut si mie. Am citit-o acum peste 20 de ani, poate chiar 30, dar inca o tin minte, tocmai pentru ca m-a impresionat 🙂 Iar Rodica Ojog Brasoveanu… e deosebita 🙂 Mie mi-a placut tot ce a scris, dar in special seria cu Logofatul Radu Andronic.
ApreciazăApreciat de 1 persoană