Casa strâmbă de Agatha Christie – recenzie

Despre autoare:

Agatha Christie (1890 – 1976) este o scriitoare britanică, cel mai bine vândut autor din toate timpurile, despre care poți citi mai multe aici.

Despre carte:

Casa strâmbă este unul dintre romanele preferate ale Agathei Christie, care a mărturisit că i-a făcut mare plăcere s-o scrie. E o carte fără Poirot, Miss Marple sau Tuppence, personajele care dau sarea și piperul romanelor Agathei Christie. Cu toate astea, e o carte foarte bine scrisă, care iese cumva din tiparul consacrat al romanelor Agathei Christie. N-are multe personaje, nici acțiune complicată, nici măcar descrieri amănunțite de locuri sau personaje, și totuși reușește să capteze atenția cititorului până la ultima pagină.

casa-stramba

Dacă unele cărți au cumva un caracter cinematografic și citindu-le îți poți imagina că te uiți la un film, Casa strâmbă seamănă foarte bine cu o piesă de teatru, în care personajele intră în scenă aducând câte o piesă dintr-un puzzle. Numai că piesele rămân grămadă în scenă până la sfârșit, când toate se așează frumos la locul lor.

Casa strâmbă e un roman pe care am să-l recitesc, acum că-i știu finalul, pentru că sunt detalii cărora nu le-am acordat suficientă atenție la prima lectură, preocupată fiind să aflu cine e criminalul.

N-a fost nevoie decât de o intrigă bună, câteva personaje foarte bine construite și un decor aparte (o casă strâmbă în care locuia o familie la fel de puțin perfectă), ca cea mai bună scriitoare de romane polițiste să dea, din nou, dovada talentului și ingeniozității sale. Intriga e bine construită, tensiunea crește gradual, iar  sfârșitul e neașteptat, așa cum se cuvine unui mystery  bine scris.

Agatha Christie spunea că, în circumstanțele potrivite, oricare din personaje ar putea să fie criminalul. Și, în multe dintre cărțile sale, chiar așa e. La alți autori. îți poți imagina că n-are cum să fie criminalul fata aceea drăguță, sau personajul care n-ar avea niciun motiv să comită crima sau are cel mai solid alibi. Ei bine, la Agatha Christie, ai face bine să suspetctezi chiar pe toată lumea.

Personajele

Brenda Leonides, soția mult mai tânără a lui Aristides, suspectul de serviciu nr.1. Toți speră că ea e criminalul, deși în realitate nimeni nu pare să creadă asta. Motive ar avea: un soț mult mai bătrân decât ea, o avere pe care s-o moștenească și o poveste de iubire cu meditatorul nepoților săi vitregi. Personalitatea necesară pare să-i lipsească, însă.

Philip, unul dintre cei doi fii ai bătrânului Aristide, este un personaj destul de șters, cumva copleșit atât de personalitatea soției sale cât și de amintirea tatălui său. Fiind un personaj atât de lipsit de substanță, poți foarte bine să-l suspectezi de crimă.

Magda, soția lui Philip și mama Sophiei, este o actriță pasionată și pasională, atât pe scenă, cât și în viața reală. Toate aparițiile ei sunt spectaculoase, parcă regizate, iar când intră pe ușă ai impresia că apar trei femei, nu una singură.

Sophia, fiica cea mai mare a lui Philip și a Magdei, deși trăiește o poveste de iubire cu Charles, fiul unui ofițer de la Scotland Yard și naratorul poveștii, este un oersonaj aflat parcă într-un con de umbră, cu un comportament uneori bizar, așa că am pus-o și pe ea pe lista de suspecți.

Roger, celălat fiu a lui Aristide, conduce una dintre afacerile familiei, dar este un om de afaceri nepriceput, așa încât firma a intrat în faliment. Pentru redresarea ei, Roger are nevoie de o sumă mare de bani, așa încât poate fi și el suspectat că și-a omorât tatăl ca să facă rost de bani.

Clemency, soția lui Roger, este o femeie căreia nu-i plac banii, nici beneficiile pe care le-ar putea aduce, dar își iubește mult soțul, așa încât ar face orice pentru el. Chiar și o crimă? Roger  și Clemency devin cu atât mai suspecți cu cât plănuiesc să fugă în străinătate.

Edit de Haviland, cumnata lui Aristide și mătușa copiilor, o fată bătrână care, după moartea surorii ei, și-a dedicat viața familiei acesteia. Edit are uneori un comportament care te-ar putea face să crezi că ascunde ceva.

Mai sunt apoi ceilalți copii ai cuplului Leonides, Eustace, un adolescent cam ciudat și Josephine, căreia îi place să-și bage nasul peste tot, trăgând cu urechea pe la uși și părând că se joacă de-a detectivul. Și mai e Lawrence Brown, meditatorul copiilor, care pare că are o relație secretă cu Brenda, tânăra soție a lui Aristide.

În lipsa detectivilor consacrați, dacă pot să le spun așa, de cazul Leonides se ocupă, cu mai mult sau mai puțin succes inspectorul Taverner și Charles, logodnicul Sophiei, fiul unui ofițer de la Scotland Yard și naratorul poveștii. Cred că Hercule Poirot ar fi făcut o figură bună în roman și i-ar fi adăugat puțin farmec.

Mi-a plăcut:

  • cum a scos autoarea în evidență excentricitățile personajelor, făcând din fiecare un suspect: mai puțin din personajul care a ucis, la care eu recunosc că nu m-am gândit nicio secundă.
  • cum s-a jucat autoarea cu valențele posibile ale cuvântului „strâmb” (crooked, în engleză): într-o casă strâmbă, la propriu, locuiește o familie strâmbă, la figurat, membrii ei având relații întortocheate și comportamente ciudate.

Evaluarea mea:

  • Subiect            – să nu crezi în greci nici când îți fac daruri, varianta thriller
  • Scriitură         – lejeră, plăcută
  • Redactare      – bună
  • Traducere      –  bună
  • Copertă           – se putea mai bine, nu arată toate personajele
  • Goodreads       5/5 stele.

Poate că romanul nu este printre cele mai bune cărți scrise de Agatha Christie, dar va rămâne printre favoritele mele din alt motiv: am primit-o de la Secret Santa, ajutat de o prietenă din online, tocmai când îmi luasem gândul că aș mai putea s-o găsesc vreodată. Mulțumesc, Secret Santa!

Lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.