Soția secretă de Gill Paul – recenzie

Despre autoare:

Gill Paul (născută la Glasgow) este o scriitoare britanică de ficțiune și nonficțiune, cunoscută mai ales pentru romanele sale de ficțiune istorică.

Despre carte:

„Existaseră o mulțime de teorii ale conspirației despre Romanovi, cu zeci de impostori care se iviseră de-a lungul timpului, dar cercetătorii dovediseră categoric că muriseră cu toții.”

Și totuși, ce-ar fi fost dacă una dintre Marile Ducese Romanov ar fi scăpat cu viață din masacrul din noaptea de 16/17 iulie 1917? Și nu e vorba despre Anastasia, ca în poveștile multora, ci de Tatiana, a doua fiică a țarului Nicolae al II-lea. Și nu e o teorie a conspirației, ci un excelent exercițiu de imaginație, care pleacă de la realitatea istorică și se transformă într-o ipotetică poveste de dragoste dintre Marea Ducesă și un ofițer din garda imperială.

Soția secretă este o lectură interesantă atât pentru cei care nu știu prea multe despre destinul tragic al familiei Romanov și au ocazia să afle câte ceva citind cartea – minuțios documentată – cât și pentru cei care îl cunosc și care au ocazia, poate, să-și pună unele întrebări. Cum ar fi: chiar n-a reușit să scape niciunul dintre ei? Sau: ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi supraviețuit? Romanul e o lectură plăcută, dar cu unele aspecte brutale, de-a dreptul șocante.

Soția secretă e o narațiune dublă. Prima îi are ca protagoniști pe ofițerul Dmitri Malama și pe Tatiana, a doua fiică a țarului, care se îndrăgostesc și decid chiar să se căsătorească în secret. Dar destinul este implacabil și își urmează cursul. Sau reușesc cei doi să-l fenteze cumva?

În cea de-a doua narațiune, cea contemporană, Kitty Fisher, strănepoata lui Dmitri, descoperă că soțul ei a înșelat-o și se refugiază în America, la o cabană moștenită de curând de la străbunicul Dmitri, despre care nu știa nimic până atunci. La cabană, Kitty descoperă un pandantiv spectaculos, care o pune pe urmele unui secret de familie care părea îngropat de mult.

Povestea se întinde pe o perioadă lungă de timp, din 1914 până în 2016 și traversează tragice evenimente ale istoriei mondiale (cele două războaie mondiale și revoluția bolșevică). Ea își plimbă cititorul din Rusia până în America, de la Berlin la Constantinopol, de la Londra la Praga sau la Brno.

La început, credeam că Kitty e doar un pretext pentru povestea de iubire dintre Dmitri și Tatiana, dar am descoperit o femeie puternică, perfect capabilă să-și depășească angoasele trecutului. Și-a la fel de capabilă să renoveze cabana abandonată de multă vreme. Mi-a plăcut mult personajul, m-am atașat emoțional de ea, dar n-aș putea spune același lucru despre străbunicul său, Dmitri Iacovlevici Malama, adesea impulsiv și violent (inclusiv cu proprii săi copii) și, mai ales, capabil să ducă o viață dublă.

Nu voi intra în prea multe detalii, pentru că aș risca să dezvălui prea mult din poveste și atunci lectura n-ar mai avea niciun farmec. așa că o să spun doar că este o lectură emoționantă și cu siguranță captivantă. O carte bine scrisă, cu multă istorie, iubire și atmosferă.

Despre familia Romanov s-au scris atât de multe cărți, încât te-ai gândi că o nouă carte n-ar mai putea aduce nimic nou. Cu toate astea, felul în care Gill Paul a împletit trecutul cu prezentul, realitatea istorică cu ficțiunea, face ca Soția secretă să fie cea mai interesantă carte pe tema asta pe care am citit-o până acum. Nu e o carte scurtă, are aproape 400 de pagini, dar se parcurge la fel de ușor ca una cu mult mai puține pagini.

Cred că Gill Paul a făcut o treabă foarte bună cu cartea asta și abia aștept să citesc și alte cărți ale ei. Aveți recomandări?

Evaluarea mea

  • Subiect            – provocator
  • Scriitură          – lejeră, plăcută
  • Redactare       – merita o redactare mai atentă
  • Traducere       –  bună
  • Copertă          – interesantă
  • Goodreads       5/5 stele.

CARTEA POATE FI COMANDATĂ PE:

Elefant.ro

Libris.ro

Lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.