7 catedrale care m-au impresionat

Catedrala e un subiect despre care (aproape) toată lumea simte nevoia să vorbească zilele astea. Ca să fiu în trend, am zis să vorbesc și eu despre catedralele care m-au impresionat atunci când le-am văzut. Sigur, Basilica Sf. Petru și Catedrala San Giovanni in Laterano din Roma sunt absolut spectaculoase, dar nu despre ele va fi vorba azi, ci despre catedrale construite de comunități mult mai mici, dar care sunt la fel de impresionante.

1. Catedrala din Granada, Spania

Granada

Îmi amintesc că, atunci când am intrat în catedrală, nu am putut să mă abțin să exclam Wow!!! Nu mă așteptam la asemnea bogăție și grandoare. Când mergi la Roma cam știi la ce să te aștepți, așa că poate surpriza nu e chiar așa de mare. După ce mi-am revenit din uimire, m-am gândit că mă aflu totuși în orașul Monarhilor Catolici, Ferdinand de Aragon și Isabela de Castilia.O capodoperă a Renașterii Spaniole, cu elemente gotice și baroce, catedrala a fost construită pe parcursul a 181 de ani (1523-1704), pe amplasamentul Marii Moschei maure. Este un monument istoric de o importanță deosebită – găzduiește mormintele regale – dar pe mine cel mai mult m-a impresionat colecția de opere de artă care pot fi admirate în catedrală, colecție care include capodopere semnate de Sandro Boticelli, Rogier van der Weyden si Alonso Cano. Superbe sunt și vitraliile, care filtrează foarte frumos lumina. O catedrală 3 în 1 i-aș putea spune, biserică, mausoleu regal și galerie de artă.

2. Catedrala Mănăstirii Melk, Austria

Melk

Nimic nu m-a pregătit pentru splendoarea și opulența – o superbă combinație de marmură, lemn și aur -peste care aveam să dau când am intrat (pe o ușă laterală) în biserica mănăstirii Melk. Nici liniștea și serenitatea grădinilor și a curților interioare, nici măcar imaginea grandioasă a complexului de pe malul Dunării. Nu cred că pot fi descrise în cuvinte frumusețea altarului și a plafoanelor pictate care te fac să amuțești, pur și simplu.
Începând cu 1701, biserica a fost supusă unor periodice restaurări masive (și îndelungate), ultima finalizată în 1987, cu sprijinul financiar al guvernului federal. Oare de ce-o investi statul austriac într-o biserică atât de fabulos de bogată?

3. Catedrala din Sevilla, Spania

Catedrala Sevilla

Catedrala Santa Maria de la Sede este cea mai mare biserică din Spania și a treia din lume una dintre cele mai importante biserici gotice din lume. Este renumită și pentru că aici se află mormântul lui Cristofor Columb. Mi-a plăcut că, deși construită în stil gotic, are și elemente de inspirație islamică, cum ar fi Giralda, turnul cu clopot.A fost nevoie de 100 de ani pentru ca să fie terminată și de 300 de ani pentru finisarea decorațiunilor interioare, dar a meritat pentru de alte sute de ani domină Sevilla și atrage vizitatorii ca un magnet.

4. Catedrala din Malaga, Spania

Catedrala Malaga

Catedrala și Palatul Episcopal din Malaga au fost proiectate în stilul arhitectural al Renașterii, dar, din cauza lipsei de fonduri, au fost terminate în stil baroc. Catedrala a fost construită între 1528 și 1782, pe locul unei foste moschei.Deși erau proiectate două turnuri, din lipsa fondurilor n-a mai rămas decât unul, ceea ce i-a adus catedralei afectuoasa poreclă La Manquita, adică Femeia cu o singură mână. Foarte frumoase sunt și grădinile catedralei, care pot fi vizitate gratuit și, în arșița andaluză, chiar merită să zăbovești puțin acolo.

5. Catedrala St. Bavo din Gent, Belgia

Când vizitezi pitorescul oraș belgian Gent, îți apar în față la un moment dat, trei turnuri, un peisaj mai puțin obișnuit în micile orașe europene. Unul dintre turnuri este cel al catedralei St Bavo (Sint Baafskathedraal, în flamandă). Aici a fost botezal Carol al V-lea, împăratul Sfântului Imperiu Roman.

catedrala-gent

Punctul de atracție al catedralei este celebrul triptic Adorația Mielului Mistic de frații Van Eyck, cea mai furată operă de artă din toate timpurile. E și asta o poveste care atrage turiștii..  

6. Catedrala din Bruxelles, Belgia

Începutul construcției Catedralei Sf. Mihail și Sf. Gudula din Bruxelles se pierde în timp, până în jurul anului 1000, dar Ducii de Brabant, în secolul al XIII-lea, au dispus ridicarea acestei biserici gotice. Construcția a durat aproape 300 de ani, catedrala fiind gata în 1519, cu puțin înainte să-și înceapă domnia Carol al V-lea.

O clădire cu o arhitectură foarte frumoasă, care domină spațiul larg în care este amplasată, și cu un interior luminos, care-ți induce o stare de liniște. Mi-a adus aminte de San Giovanni in Laterano din Roma.

catedrala-bruxelles

7. Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba-Iulia, România

O bijuterie arhitectonică e Catedrala Încoronării cum i se mai spune catedralei din Alba-Iulia. A fost construită în 1921-1922 și poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril.

Catedrala Alba-Iulia

M-a impresionat prin frumusețea ei și prin liniștea pe care o induce vizitatorului, dar și prin dimensiunile sale, mult prea mici, dacă ar fi s-o compar doar cu biserica romano-catolică din imediata sa apropiere. Și lucrul ăsta m-a întristat, ca să fiu sinceră. Poate că o catedrală e o demonstrație de forță a bisericii (a oricărei biserici) și că e o mare consumatoare de resurse, dar, cu siguranță, dăinuie peste secole și, bine administrată, poate fi și o sursă consistentă de bani. 

Publicitate

3 gânduri despre „7 catedrale care m-au impresionat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.