Segmentarea pieței presupune împărțirea acesteia în grupuri distincte de consumatori cu nevoi, caracteristici și comportamente diferite, care ar putea reacționa asemănător la eforturile de marketing ale firmei. Astfel, o companie poate adapta mai ușor produsele/serviciile sale nevoilor fiecărui segment de consumatori.
O structurare eficientă a pieței ar trebui să ducă la constituirea unor segmente de piață care să aibă următoarele caracteristici:
- Identificabile cu ușurință
- Suficient de mari pentru a deveni potențial profitabile
- Accesibile, prin intermediul canalelor de comunicare și de distribuție utilizate de firmă
- Suficient de stabile o perioadă lungă de timp pentru a permite construirea unor strategii de marketing
- Diferite între ele – nevoile persoanelor din fiecare segment trebuia să fie clar diferite de cele ale persoanelor din celelalte segmente
- Firma trebuie să fie capabilă să ofere produse/servicii pentru segmentele respective de consumatori.
Caracteristicile segmentării sunt adaptate după Philip Kotler and Kevin Lane Keller, Marketing Management, 14th ed. (Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall, 2012).
Un concept important pentru orice firmă este cel de piață-țintă, definită ca un grup de consumatori care au nevoi similare.
Activitate pentru elevi:
- Desenați pe o coală de format A3 o silueta umană și multiplicați desenul.
- Clasa este împărțită în grupuri de 2-3 elevi.
- Distribuiți fiecărei echipe câte o coală cu reprezentarea grafică a unei siluete umane. Elevii vor decupa conturul siluetei, obținând astfel o reprezentare a pieței-țintă.
- Fiecare echipă va alege caracteristici ale unui segment de consumatori, având în vedere următoarele criterii de segmentare: geografic, demografic și social. Pot fi alese și alte caracteristici suplimentare.
- Elevii pot desena o față sau alte caracteristici decupajului, astfel încât să reprezinte cât mai bine segmentul ales. Elevii pot chiar alege un nume pentru personajul lor.
- Silueta fiecărei echipe va fi decorată cu imagini ale produselor pe care elevii apreciază că le consumă/utilizează persoana respectivă. Imaginile vor fi preluate din materiale publicitare sau de pe Internet și vor fi lipite cu bandă adezivă. Timp de lucru: o săptămână.
- La sfârșitul perioadei de lucru alocate, în clasă se va realiza o expoziție cu lucrările elevilor. Fiecare decupaj va avea atașat un imprimat cu câte trei caracteristici ale pieței-țintă.
- Se poate utiliza metoda “turul galeriei” pentru analiza lucrărilor realizate de elevi.
Câteva fișe realizate de elevii mei:
În varianta online, activitatea se poate desfășura astfel:
- Clasa se împarte în grupuri de 2-3 elevi, care vor lucra utilizând mijloacele de comunicare online pe care le preferă (Facebook, Instagram, Messenger, Skype, Zoom, etc).
- Fiecare echipă va alege caracteristicile unui segment de consumatori, având în vedere următoarele criterii de segmentare: geografic, demografic și social. Pot fi alese și alte caracteristici suplimentare.
- Elevii pot reprezenta grafic o siluetă umană (utilizând orice mijloc, la alegere), astfel încât să reprezinte cât mai bine segmentul ales. Elevii pot chiar alege un nume pentru personajul lor.
- Silueta va fi decorată cu imagini ale produselor pe care elevii apreciază că le consumă/utilizează persoana respectivă. Imaginile vor fi preluate de pe Internet și vor fi atașate siluetei consumatorului ales de fiecare echipă. Timp de lucru: o săptămână.
- La sfârșitul perioadei de lucru alocate, lucrările elevilor vor fi încărcate în platforma educațională folosită la clasa (Google Classroom, Teams). Fiecare reprezentare grafică a consumatorului va avea atașat un imprimat cu câte trei caracteristici ale pieței-țintă.