Băiatul cel nou de Tracy Chevalier

baiatul-nou

Despre autoare:

Tracy Chevalier (n.1962) este o scriitoare americană naturalizată în Marea Britanie, despre care poți citi mai multe aici.

Despre carte:

Produs publicat în 2018 de Humanitas Fiction
Colecția Raftul Denisei
Format: 130×200
Număr pagini: 248
ISBN: 978-606-779-371-0

Băiatul cel nou face parte din seria Hogarth Shakespeare, care propune unor apreciați scriitori contemporani să reimagineze capodoperele marelui Will și a fost demarat în 2015, la 400 de ani de la moartea lui Shakespeare.

Tracy Chevalier l-a transpus pe Othello în contextul unei școli dintr-o suburbie a orașului Washington, așa se face că Iago se întrupează în Ian, băiatul care domină curtea școlii, Otheloo în Osei, băiatul de culoare nou venit în școală, iar Desdemona în Dee, pe numele ei întreg Daniela Benedetti.

Autoarea surprinde foarte bine spiritul anilor ’70 și esența copilăriei din acele vremuri. În curtea școlii, al căror stăpân absolut este Ian, zilele au un soi de rutină a lor – fetele sar coarda, băieții bat mingea, iar uneori mai apare și câte un flirt – până în ziua în care apare băiatul cel nou, în persoana lui Osei Kokote, care va da totul peste cap.

Personajele

Osei Kokote (zis și O.), fiul unui diplomat din Ghana, este la a patra școală în ultimul timp, așa că e cumva obișnuit să fie băiatul cel nou din curtea școlii. Cu toate astea, viața unui elev nou nu e niciodată simplă, cu atât mai mult cu cât culoarea pielii lui îl face diferit de toți ceilalți. Apariția lui O. cu doar o lună înainte de sfârșitul școlii strică echilibrul precar din curtea școlii și scoate la iveală atmosfera tensionată. O. este bun sportiv, așa că pune în pericol supremația lui Ian, care începe să țeasă intrigi în jurul băiatului cel nou. Chiar dacă este un băiat puternic și inteligent, O. cade în plasa întinsă de Ian. Parcă nu m-aș fi așteptat la așa ceva din partea lui.

Ian, acasă fiul cel mai mic, pe care frații lui nu prea îl bagă în seamă, a devenit pe parcursul anilor stăpânul absolut al curții școlii și nu se dă în lături de la nimic ca să-și păstreze acest statut. De cele mai multe ori agresiv, uneori manipulator, el nu se sfiește să apeleze chiar la minciună sau șantaj atunci când e nevoie.

Dee, una dintre cele mai frumoase și admirate fete din școală, îl simpatizează imediat pe O. și se împrietenește cu el. Batista Desdemonei ia forma unui penar cu căpșuni pe care Dee îl primește de la O., dar, din atenție, îl pierde și ajunge în mâinile lui Ian.

De două sute și ceva de pagini și multă imaginație a avut nevoie Tracy Chevalier ca să transpună temele lui Othello – tensiunile rasiale, iubirea și trădarea – într-o școală americană, pe parcursul unei singure zile. Interesantă abordare, totuși cred că așteptam ceva mai mult de la autoarea romanului Fata cu cercel de perlă.

După părerea mea, Băiatul cel nou nu e o carte pentru adulți. Atât prin limbaj, cât și prin intrigă, se potrivește mai degrabă tinerilor și foarte tinerilor cititori. Cu toată atmosfera tensionată, nu am simțit că sunt acolo, parcă aș fi privit o piesă de teatru (de fapt, e reinterpretarea unei, nu?), dar nu una care să mă capteze în mod deosebit. Abia la ultimele pagini, simți că ești atras rapid într-un final bulversant.

Recomandare

– o lectură bună despre discriminare pentru elevii de gimnaziu și început de liceu, care vor regăsi aici prototipul unor colegi, a unor profesori și chiar a unor părinți.

Evaluarea mea

  • Subiect          – versiunea modernă a lui Othello, cam infantilă
  • Scriitură       – simplistă
  • Redactare     – foarte bună
  • Traducere     –  excelentă
  • Copertă          – foarte reușită
  • Goodreads       3/5 stele.

Cartea poate fi comandată pe Elefant, Libris sau Cartepedia.

Lectură plăcută!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.