7 cărți pentru un Halloween ca la carte

halloween

Unii sărbătoresc Halloween-ul în cluburi, alții fac petreceri tematice unde îmbracă costume haioase, hidoase sau kitschoase – după imaginație și buget – iar alții spun că e pur și simplu o sărbătoare păgână care n-ar trebui să existe. Un cititor pasionat ce face de Halloween? Ce știe el mai bine. Pune mâna pe o carte bună, se înfășoară într-o pătură pufoasă și se cufundă în lumea magică a poveștilor.

Cum nu puteam să lipsesc de la petrecerea asta, am făcut și eu o listă cu propuneri de lecturi pentru un Halloween ca la carte. Se află printre ele și câteva alegeri surprinzătoare, la prima vedere.

1. Petrecere de Halloween de Agatha Christie

petrecere-de-halloweenPentru fanii Agathei Christie (printre care mă număr și eu), lista nu putea fi deschisă decât de o carte a celei mai vândute scriitoare din toate timpurile.

Un grup de adolescenți sărbătoresc Halloween-ul la un conac din sat. Ca la orice petrecere tematică, n-au lipsit concursurile (cea mai frumoasă mătură), jocurile (cu merele, cu făina sau cu stafidele flambate) și personajele fantastice (vrăjitoarea de Halloween și pețitorul său). Una dintre participantele la petrecere este o tânără binecunoscută pentru poveștile ei despre crime și intrigi. Doar că se pare că una dintre poveștile ei a supărat atât de tare pe cineva încât s-a hotărât s-o reducă la tăcere. De tot. Dezlegarea misterului s-a dovedit o misiune tare dificilă pentru Hercule Poirot, micul detectiv belgian.

– Știi ce e o petrecere de Halloween? întrebă doamna Oliver.

– Știu ce e Halloweenul, răspunse Poirot. Este pe 31 octombrie. Îi licăriră ochii și adăugă: Când vrăjitoarele zboară pe mături.

– Da, au fost mături. S-au dat premii pentru ele.

2. Mâța Vinerii de Doina Ruști

mata-vineriiO carte cu copertă roz pe lista cărților de Halloween? O, da. Am ales-o fiindcă Mâța Vinerii este un roman care m-a surprins tare plăcut. Nu sunt neapărat pasionată de lecturile fantasy, dar cartea asta m-a fascinat prin bogăția de personaje reale și fantastice și prin fascinantul amestec de istorie cu magie sau de crime cu secrete gastronomice. Poveștii îi dau viață o mulțime de personaje pitorești:  vrăjitori, pazavanghii, țigani robi, trimișii Înaltei Porți, bonapartiști, revoluționari, arnăuți, scamatori, satorini și alte personaje mai mult sau mai puțin fantastice. Peste toate tronează Cartea bucatelor rele, un personaj în sine și ea.

Iată o rețetă din carte (ova mora sau ouă nebune, fiindcă îi cei care le mâncau înnebuneau):

După ce se curăţă icrele, se ţin în sare câteva ore. Între timp se coc nişte ardei iuţi, dar cărnoşi, dintre cei care se curăţă de pieliţă. Scurşi, tăiaţi în fâşii, sunt împărţiţi în grămăjoare. Ei devin patul, peste care se pun felioare de aguridă sau alte pometuri acre, tăiate unghie de subţiri. Abia apoi se toarnă untul, aproape topit, modelat ca un cuib, în care, în sfârşit, este pus caviarul. Acest bulgăraş se înveleşte în frunze tinere de hamei. La final, după ce tigaia e plină, se stropeşte totul cu vin îndulcit sau cu zeamă de zarzăre, în care au dormit trei feluri de buruieni ale căror nume nici să le rosteşti nu e bine.

O lectură pe placul celor cu spirit ludic, cu siguranță.

3. O poveste grimminală de Adam Gidwitz

poveste-grimminalaO reinterpretare a poveștilor fraților Grimm, o poveste tipică de Halloween, cu personaje malefice – diavolul, un dragon uriaș, luna care mănâncă copilași – dar și cu un băiat și o fată care vor să dovedească tuturor că dragostea, curajul și prietenia pot învinge forțele răului. Vor reuși oare Hansel și Gretel?

„Hansel și Gretel se întâlniră ca doi magneți lăsați în voia forței de atracție, ca doi meteoriți șuierând prin spațiu spre clipa unică a coliziunii lor. Se întâlniră la jumătatea drumului, ciocnindu-se cu zgomot. Imediat le fugiră picioarele de sub ei, alunecând pe mâzga drumului. Cei doi se prăvăliră într-o baltă de noroi înghețat.

Se uitară unul la altul, șezând în baltă.
    Pierduți și regăsiți.
    Morți și înviați.
    Plini de noroi.
    Cu fundurile în mocirlă.

4. Biblia pierdută de Igor Bergler

biblia-pierdutaO carte cu Biblia în titlu printre lecturile de Halloween? Am ales cartea asta din două motive: în primul rând, acțiunea începe la Sighișoara, un loc în care se știe că bântuie poveștile cu Dracula (mai mult poveștile decât celebrul conte :)) și unde se petrec niște lucruri îngrozitoare și, în al doilea rând, fiindcă atmosfera creepy (dacă tot ne jucăm de-a Halloween-ul, nu putea lipsi un americanism, nu?) este întreținută de apariția sporadică a unei creaturi înfricoșătoare, menită să-ți facă părul măciucă (că eu altă întrebuințare nu i-am găsit creaturii :)).

Umbra era uriașă, se lățea pe perete și se mișca. Unghiile creaturii, văzute astfel, păreau niște bare din oțel ascuțite. era adusă de spate și diformă. Capul avea o formă alungită, înspăimântătoare, și când și-lmișca, doi dinți, care păreau uriași și ei, se văzură în întreaga lor splendoare. De pe ei, ca de pe niște stalactite, picura un lichid. Părea un animal care saliva după pradă, însăși reprezentarea cea mai oribilă a diavolului.

5. Regina diavolului de Jeanne Kalogridis

regina-diavoluluiHalloween fără Regina diavolului? No way! Pardon, scuzați, americanismele sunt în altă carte, nu aici. Caterina de Medici, regina Franței, despre care se spune că se ocupa cu magia neagră, că folosea otrăvuri ca să-și înlăture dușmanii sau că a făcut vrăji ca să-și aducă pe lume copiii, este invitată de onoare la petrecerea de Halloween.

Am păstrat sânge menstrual negricios și, într-o zi friguroasă de martie a anului 1543, în intimitatea cabinetului meu, m-am uns cu el pe frunte, apoi mi-am împuns degetul cu un ac de broderie.

Era nevoie și de sânge proaspăt, spusese Ruggieri. Morții aveau să-i simtă mirosul. M-am așezat la masa de scris și mi-am presat degetul, storcând câteva picături mari și roșii pe o bucățică de hârtie. Mi-am înmuiat pana în ele și am scrijelit un mesaj:

„Trimite-mi un copil.”

Adevăr sau fantezia în poveștile care au însoțit personajul de-a lungul secolelor? N-avem cum să știm. De-o fi una, de-o fi alta, ce e scris pentru noi în cartea Jeannei Kalogridis merită cu siguranță citit.

6. Sânge și splendoare de Sarah Dunant

sange-si-splendoareDacă e adevărat măcar o parte din ce se spune despre familia Borgia, atunci viața lor a fost un Halloween permanent. Intrigi politice, otrăvuri, crime, chiar și incest, nimic din toate astea nu a fost străin cardinalului Rodrigo Borgia, devenit papa Alexandru al VI-lea și copiilor săi, Cesare și Lucrezia. Sânge și splendoare e o poveste captivantă despre una dintre cele mai celebre familii din istorie.

N-aş putea spune cu certitudine. Încă mai cumpănim. Zâmbeşte: Poate că Maica noastră Sfântă ne poate ajuta cu un răspuns.   – N-am avut timp să vorbesc cu ea cum se cuvine. Deşi… deşi mai ştiu o cale prin care putem afla. E înflăcărată. De când a devenit tatăl tuturor, are mai puţin timp să fie doar tatăl ei. Iar plăcerile adoraţiei reciproce sunt – ei, da… reciproce.   – Şi care-ar fi calea?   – Iei un bol cu apă şi desenezi în jurul lui un cerc de ceară sau de funingine de la lumânări. Ochii ei au prins să strălucească. Şi pe urmă spui câteva cuvinte şi mişti suprafaţa apei cu o lingură de lemn şi, când se limpezeşte, te uiţi în ea. (Face o pauză pentru efect.) Şi vezi acolo chipul soţului tău.   Nu trebuie să izbucnească în râs.   – Cred că nu e înţelept din partea fetei unui papă să-l invoce pe diavol ca să-şi vadă viitorul.

7. Ingeri și demoni de Dan Brown

ingeri-si-demoniCărțile lui Dan Brown nu aveau cum să lipsească din lista asta. M-am oprit la Ingeri și demoni, dar la fel de bine ar fi putut să fie și Inferno. Simboluri ciudate, o societate secrete străveche, cripte, catacombe periculoase, biserici părăsite, o armă mortală care are ca țintă chiar Vaticanul. Plus Robert Langdon, profesorul american nevoit să facă uneori pe detectivul, pornit în căutarea unor criminali. Toate astea fac din cartea lui Dan Brown un thriller excepțional și o lectură foarte bună într-o mohorâtă seară de toamnă. Iar dacă o găsești în varianta specială ilustrată, cu atât mai bine. Și mai plăcută experiența de lectură.

O limbă de foc se înălță mai sus decât celelalte și se auzi un urlet de durere. Pielea de pe picioarele bătrânului începea să se bășice. Cardinalul era ars de viu. Langdon fixă tachetul din ochi și se repezi spre el.

Tu ce propuneri ai pentru un Halloween ca la carte? Abia aștept să le aflu!

Sursa foto: Libris.ro

6 gânduri despre „7 cărți pentru un Halloween ca la carte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.