Dragă scriitorule

scriitor

Să știi că am tot dreptul din lume să nu-mi placă cartea ta (na, uite și cacofonia, dar ce să fac dacă asta e limba română). Din o mie și unul de motive care ar putea să-mi treacă prin cap. Unul dintre ele ar putea fi chiar coperta. Da, știu lozinca aia cu nu judeca o carte după copertă, dar, sinceră să fiu, puțin îmi pasă de ea. Se întâmplă adesea ca primul contact cu o carte să fie coperta, care poate să-ți placă sau nu. Dacă nu ar fi importantă coperta, de ce nu au toate cărțile copertă la fel? Unele te iau de ochi cam la fel ca poza de cover a scrisorii. Hai, recunoaște că prea mult roșu strică!

Și să mai știi, scriitorule, că pot alege să-ți cumpăr cartea sau nu. La urma urmei, e o marfă și, ne place sau nu, decizia de a băga mâna în buzunar – sau în cont – e a clientului. Și chiar nu te poți aștepta să placă tuturor cartea ta. Dacă o faci, înseamnă că ești ușurel rupt de realitate.

Și nu în ultimul rând, dragă scriitorule, să știi că am tot dreptul să-mi dau cu părerea despre cartea ta. Și tu n-ai cum să mă oprești să fac asta, cu atât mai puțin cu agresivitate (verbală, desigur).

Și mai află, dragă scriitorule, că librăriile au tot dreptul din lume să-ți expună cartea în vitrină sau nu, dacă apreciază că ar putea să-i ofenseze pe unii trecători (clienți potențiali, de altfel). Librăriile sunt afaceri private și au tot interesul să nu le creeze disconfort clienților lor. La fel cum firma aia grecească care vinde produse printr-un lanț de supermarketuri a scos de pe etichete crucea creștină, deoarece ar putea să-i ofenseze pe unii clienți, la fel și librăriile au dreptul să-ți expună sau nu coperta în vitrină.

Și, dragă scriitorule, n-ar strica să mai cobori puțin cu picioarele pe pământ și să revii în lumea cititorilor. Iar dacă nu ai chef să le auzi părerile, care uneori se întâmplă să nu coincidă cu ale tale, ce-ar fi să te lași de scris și să te apuci de grădinărit, de pildă?

Cu aleasă considerație,

doar un cititor

P.S. Și pentru că ești simpatic atunci când vrei, îți fac o sugestie: dacă te enervează rău careva, trage adânc aer în piept și numără până la zece. Poate îți trece impulsul să-l apostrofezi. Nu e deloc elegant să faci asta, parol!

6 gânduri despre „Dragă scriitorule

 1. De acord cu dumneavoastra.

  Totusi, sunt destule librarii care, fara discriminare de calitate, ci doar discriminare de editura, inghesuie toate cartile publicate la edituri mici, la subsol doi, unde nu le vede chiar nimeni. Da, scriitori debutanti si scriitori cu 20 de carti publicate anterior, cu coperti si titluri care nu ofenseaza… toate la subsol doi. Si ne mai miram ca nu a auzit nimeni de cartea X/ scriitorul Y, indiferent de calitatile cartii. Distributia de carte este o problema. Scriitorii din provincie sunt cunoscuti in special in zona lor si nu ajung pana la Bucuresti, scriitorii din Bucuresti… la subsol 2, ca cei straini sunt la parter…

  Apreciază

  1. Da, pentru că librăriile funcționează și ele după regulile pieței și ale marketingului. Exact ca la supermarket, ca să ajungi la raftul principal trebuie să muncești puțin. Indiferent ce calități crezi tu că ai avea. Până la urmă, consumatorul, respectiv cititorul, decide ce calități ai. Sau nu. Fără supărare, dar așa stau lucrurile.

   Apreciat de 1 persoană

   1. Cu asta sunt de acord numai partial. Adica as fi de acord in totalitate, daca alegerile librariilor s-ar face pe baza valorii literare a cartilor, fara discriminare de editura. Daca editurile si autorii nu au nicio sansa sa fie cunoscuti, nici nu vor fi vreodata, si nu va sti nimeni daca sunt buni sau nu.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.