Ce cărți să citești dacă vrei să călătorești în Italia

Italia este, fără îndoială, una dintre cele mai vizitate destinații turistice. Are de ceva de oferit (aproape) oricărui vizitator. Aleg să viziteze Italia cei cărora le place istoria și vor să-și poarte pașii prin locurile în care ea s-a scris cu multă vreme în urmă. Italia e o țară atractivă și pentru pasionații de artă care pot regăsi acolo, pe lângă celebrele muzee și galerii de artă, adevărate muzee în aer liber. Despre gurmanzi, nici n-are rost să mai vorbesc, Italia fiind un fel de paradis al simțurilor. La fel și pentru cei interesați de modă.

Așa că m-am gândit că n-ar strica niște recomandări literare, înainte de o (nouă) călătorie în Italia.

Dacă ești pasionat de istorie

Idele lui Martie de Valerio Massimo Manfredi

Romanul lui Valerio Massimo Manfredi spune povestea ultimelor zile din viața lui Caius Iulius Cezar, începând cu 7 martie și terminând cu 15 martie 44 î.Hr. (când romanii sărbătoreau Idele lui martie). Povestea este populată de câteva personaje interesante, printre care Calpurnia, soția lui Cezar, Cleopatra, regina Egisptului, Cicero și Marcus Antonio. O lectură obligatorie, aș zice, înainte de o vizită la Roma.

Idele-lui-martie

Sânge și splendoare de Sarah Dunant

O saga istorică foarte interesantă, care spune povestea uneia dintre cele mai cunoscute și puternice familii din istorie, Borgia, din momentul în care cardinalul Rodrigo Borgia devine papa Alexandru al VI-lea.

Iubire și moarte la Veneția

Odată ajuns la Veneția, vei remarca, cu siguranță, măștile „dotate” cu un cioc impresionant. Dacă vrei să afli ce e cu ele și de ce dai de ele peste tot, îți recomand să citești romanul Iubire și moarte la Veneția, o poveste de dragoste în timpul ciumei care a devastat Veneția, în secolul al XVI-lea.

Iubire și moarte la Veneția

Borgia. Păcatele familiei de Sarah Bower

Este povestea unei evreice care fuge din Spania regilor catolici și ajunge doamna de onoare a Lucreziei Borgia. Mister, aventură, intrigi, dragoste, toate astea nu puteau lipsi dintr-o carte despre familia Borgia.

Dacă ești un romantic incurabil

Julieta de Anne Fortier

Un chic-lit simpatic, varianta modernă a poveștii de dragoste dintre Romeo și Julieta. Plus ocazia oferită cititorului să facă o minunată călătorie imaginară prin Toscana.

Love&gelato. Vacanță la Florența de Jenna Evans Welch

O frumoasă poveste de dragoste pentru adolescență sau pentru cei cu sufletul tânăr între o americancă și un italian. Dragoste, gelato, vacanță, Florența și ceva umor, ce-ți poți dori mai mult de la o carte pe care s-o citești în vacanță?

Dacă ești un pofticios

Fotbal și pizza de John Grisham

Un jucător de fotbal american semnează un contract cu echipa locală din Padova. Acomodarea americanului cu viața în Italia este dificilă, dar foarte amuzantă. Iar gastrnomia italiană te face să-ți lase gura apă când citești despre ea.

fotbal-si-pizza

Dacă îți plac romanele polițiste

Moarte în La Fenice de Donna Leon

Un thriller captivant, al cărui protagonist este comisarul Brunetti, care a devenit rapid unul dintre detectivii mei preferați. Poate și pentru că locuiește în Veneția, minunata Serenissima, iar investigațiile lui sunt un minunat prilej să dai o raită – imaginară, desigur – prin orașul din lagună.

– Forma apei de Andrea Camilleri

Altă zonă a Italiei, Sicilia și un alt comisar, Salve Montalbano, la fel de simpatic și de gurmand ca venețianul Brunetii. E o carte polițistă, după acțiune, dar, în același timp, e o adevărată declarație de dragoste a autorului pentru Sicilia. La fel cum e întreaga serie cu comisarul Montalbano, serie în care Forma apei e primul volum.

Forma apei

Dacă arta e una dintre pasiunile tale

Agonie și extaz de Irving Stone

Este biografia unui artist italian de excepție, Michelangelo Buonarotti, dar și povestea unui secol de istorie, cultură și religie europeană. O carte pe care orice iubitor de artă ar trebui s-o citească. O carte care te va face să pui cetatea eternă pe un loc fruntaș în lista ta de călătorii. Pentru că, nu-i așa, toate drumurile duc la Roma?

Dacă iubești Roma

Al optulea păcat de Philipp Vandenberg

O călătorie pe străzile Romei și la Vatican prilejuită de o carte cu un ritm alert și care te paote face să-ți pui întrebări. Dar mai ales te faci să-ți aduci aminte de Roma, dacă ai fost deja acolo, sau să vrei neapărat s-o vizitezi, dacă n-ai făcut-o încă.

al-optulea-pacat

– Îngeri și demoni de Dan Brown

Vechiul conflict între religie și știință e tema principală a romanului lui Dan Brown. În rest, patru cardinali, dintre care urma să se aleagă viitorul papă sunt asasinați, „sacrificați” pe așa-numitele „altare ale științei”, în fapt obiective turistice foarte cunoscute din Roma. Ca să-ți trezesc interesul, cred că sunt suficiente două cuvinte: Vatican și Illuminati.

Tu ce cărți despre Italia ne recomanzi?

24 de gânduri despre „Ce cărți să citești dacă vrei să călătorești în Italia

 1. Superb articol, am citit „Borgia. Pacatele familiei”,”Agonie si extaz” si „Ingeri si demoni”, ma tenteaza „Al optulea pacat” si, bineinteles, „Fotbal si pizza”! ❤ Italia este in topul preferintelor mele. Am descoperit cartile Elenei Ferrante despre Napoli, un alt oras interesant.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Wow, ce de titluri minunate. Am pus si eu ochii pe mai multe dintre aceste carti, dar cred ca intaietate vor avea Love Gelato si Borgia. Pacatele familiei. Ahm si bineinteles Ingeri si demoni. Inca nu am ajuns in Italia dar planuiesc sa o fac cat de curand. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 3. Eu m-am îndrăgostit iremediabil și definitiv de Italia citind INSULA LUI ARTUR, de Elsa Morrante… Acțiunea se petrece pe spectaculoasa insulă amalfitană….Este de neuitat, încercați…

  Apreciat de 1 persoană

 4. Elena Ferrante da! M-a facut sa tanjesc după napoli. Altele despre italia? Mănâncă, roaga-te, iubește. Apoi mi-a plăcut The villa de Rosanna Meu, despre o moștenire in însorită Sicilie. Apoi mi-a plăcut o carte citită recent Fata si marea de Maureen Johnson, acțiunea are loc în apele italiei. Iar ca film, Sub soarele toscanei este unul dintre favoritele mele.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.