Răul sub soare de Agatha Christie – recenzie

Despre autoare:

Agatha Christie este cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor, despre care am scris mai multe aici.

Despre carte:

O insulă în apropierea țărmului, căreia i se spunea Insula Contrabandiștilor, este locul ales de Agatha Christie pentru întâmplările din romanul Răul sub soare. Deși locul părea ideal pentru o vacanță liniștită, s-a dovedit potrivit mai degrabă pentru o crimă.

raul-sub-soare-agatha=christie

Pe insulă au ales să-și petreacă vacanța mai multe personaje, printre care și celebrul detectiv belgian Hercule Poirot. Zilele treceau liniștite, una după alta, până într-o zi când Arlena Marshall este găsită strangulată pe o plajă, în apropierea unei peșteri bine ascunse.

Un comisar șef și un inspector cu nume de pastă de dinți încep să investigheze crima, iar Poirot evident că nu poate să stea deoparte. Norocul celor doi polițiști, fiindcă, tocmai când se pregăteau să se dea bătuți, Poirot a așezat ultima piesă în complicatul joc de puzzle format din indiciile pe care le aveau.

„O foarfecă. O pipă spartă. O sticlă aruncată de la o fereastră. Un pachet cu lumânări. O oglindă și o mașină de scris. Un ghem de lână mov. Ceasul unei fete. Apa care curge pe țeava de evacuare.”

Plus un parfum, Gabrielle Nr. 8, folosit de două dintre doamne, un indiciu foarte important pentru dezlegarea misterului.

Pare destul de complicat, dar micile celule cenușii ale lui Poirot au așezat fiecare piesă la locul ei și ceea ce părea o crimă pasională, facută fac gelozie, s-a dovedit a fi rezultatul unui scenariu bine pus la punct.

Personajele

Ca de obicei în cărțile Agathei Christie, multe personaje – poate prea multe – dar poate tocmai în asta constă farmecul poveștii. Dacă ar fi puține personaje, poate te-ai prinde mai repede cine e criminalul și ce sens ar avea să mai citești cartea?

Hercule Poirot, celebrul detectiv belgian, se afla în vacanță pe Insula Contrabandiștilor.

„Hercule Poirot, strălucind într-un costum de culoarea oului de rață, cu o pălărie panama înclinată peste ochi și mustața pieptănată magnific, stătea pe un șezlong modern și admira plaja.”

Când nu admira plaja, îi privea cu mare atenție pe cei din jur și le analiza comportamentul. De altfel, ascuțitul său spirit de observație îl ajută de fiecare dată în dezlegarea misterelor.

Arlena Marshall era genul de femeie fatală, care făcea capetele bărbaților să se întoarcă după ea pe unde trecea și „practic nu putea exista în singurătate. Trăia doar în lumina admirației bărbaților.”  Oare gelozia soțului său să-i fi adus moartea pe o plajă pustie?

Kenneth Marshall s-a căsătorit prima dată cu femeie judecată pentru crimă și achitată și, a doua oară, cu Arlena, o actriță care a generat un mare scandal la divorțul unui lord. Își iubea soția și, cu toată gelozia cauzată de presupusele ei infidelităși, nu părea dornic să divorțeze. A devenit repede suspectul de serviciu nr.1, cum se zice.

Linda Marshall, fiica lui Kenneth din prima căsătorie, e o adolescentă nemulțumită de imaginea sa („o adunătură de oase și pistrui”), care credea că e oribil să ai o mamă vitregă, mai ales una ca Arlena. O detesta pe soția tatălui său, motiv pentru care a confecționat o păpușă vodoo, ca s-o omoare. a făcut-o oare și în realitate?

Patrick Redfern, un „tânăr chipeș, un înotător magnific, un bun jucător de tenis și un dansator desăvârșit.” Deși căsătorit, este îndrăgostit de Arlena Marshall.

Christine Redfern, soția lui Patrick era o tânără „tăcută și drăguță, fără să iasă în vreun fel în evidență” Îndrăgostită de soțul ei, era deranjată de atenția pe care acesta o acorda Arlenei, deși părea cumva resemnată.

Rosamund Darnley, un personaj interesant, este o renumită creatoare de modă și o prietenă veche a lui Kenneth Marshall, pentru care părea să nutrească încă o pasiune (nu prea bine) ascunsă. „Are minte, farmec și simț estetic. Este foarte plăcută la vedere.”

Maiorul Barry a fost ofițer în India, de unde s-a întors cu o mulțime de povești (lungi și plictisitoare), pe care e gata să le împărtășească cu oricine e dispus să-l asculte. Un tip de personaj des întâlnit în romanele Agathei Christie.

Horace Blatt, aparent un om bogat, care vorbea mult despre el însuși și făcea lungi plimbări cu barca în larg. „Vrea să fie prietenul tuturor. Este o situație tristă, deoarece nimeni nu-l place foarte mult.”

Reverendul Stephen Lane părea într-o stare de mare tensiune nervoasă, un fanatic care pretindea că simte răul atunci când se află prin preajmă. De aici și titlul cărții, Răul sub soare. Numai că răul s-a dovedit a fi în altă parte decât unde credea el.

Soții Gardener, un cuplu de vârstă mijlocie, cărora le plăcea să călătorească. El era dominat de soție, înfățișată mai degrabă ca un personaj caricatural.

Răul sub soare mi-a adus aminte de Misterul din Caraibe, un roman destul de asemănător, doar că o are ca protagonistă pe Miss Marple (și care mi-a plăcut mai mult, ca să fiu sinceră). De unde se vede că și marii scriitori au uneori lipsă de inspirație!

Evaluarea mea

  • Subiect         – un Christie clasic – o crimă rezolvată de Hercule Poirot
  • Scriitură      –  lejeră
  • Redactare    – foartebună
  • Traducere    –  foarte bună
  • Copertă          interesantă
  • Goodreads       4/5 stele.

Cartea poate fi comandată la librăriile online Elefant și Libris.

Lectură plăcută!

8 gânduri despre „Răul sub soare de Agatha Christie – recenzie

  1. Multumesc Dorina – cred ca e timpul sa incerc personajul original, din carte. Pana acum l-am vazut in actiune pe Hercule Poirot doar in filme si am devenit mare fan; cam in aceeasi masura cu varianta englezeasca a lui Sherlock. Ma amuza sa ma gandesc cum ar reactiona unul si celalalt in diferite situatii 🙂 .

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.