Jocuri de oglinzi de Agatha Christie – recenzie

Despre autoare:

Agatha Mary Clarissa Miller, mai cunoscută ca Agatha Christie (1890-1976), este o autoare britanică, cel mai vândut scriitor din toate timpurile. Am scris mai multe despre Agatha Christie aici.

Despre carte:

Publicată în 2017 de Litera
Format: 107×177
Tip copertă: Cartonată
Număr pagini: 272
ISBN: 978‑606‑33-1294-6

jocuri-de-oglinzi

Jocuri de oglinzi este construit pe tiparul clasic al romanului polițist. Un grup de persoane se află, la un moment dat, într-un loc în care are loc o crimă, poliția își face apariția, începe să investigheze cazul și, în cele din urmă, criminalul este dezvăluit. Nu înainte de a mai face două victime. Întâmplător sau nu, la locul faptei, se găsește și Miss Marple. Mai degrabă neîntâmplător, fiindcă ea se afla acolo la rugămintea unei prietene, care bănuia că ceva neobișnuit se întâmpla cu sora sa. Cele două surori fuseseră colege de școală cu Miss Marple, la Școala Catolică de la Florența.

Ce este neobișnuit la Jocuri de oglinzi e locul unde se întâmplă cele trei crime: Stonygates, o veche reședință victoriană devenită în fel de loc de refugiu pentru două sute de tineri neadaptați social. Conacul pare astfel un adevărat pericol, prin însăși existența celor două sute de tineri delincvenți atât de aproape de membrii familiei. O familie eterogenă și suficient de ciudată și ea. Grădina lăsată în paragină și lacul din apropiere adaugă și ele o aură de mister întregii atmosfere.

Personajele

Carrie Louise Serrocold este prietena din copilărie a lui Miss Marple, o doamnă în vârstă idealistă, altruistă și generoasă, pe care toți o apreciau și chiar o iubeau. Cu toate astea cineva părea că încearcă s-o otrăvească. Deși dădea impresia că e ruptă de realitate, s-a dovedit că nu era chiar așa.

Lewis Serrocold, al treilea soț a lui Carrie Louise, este un filantrop bogat, preocupat de recuperarea socială a tinerilor cu probleme, cărora le-a pus la dispoziție nu doar reședința soției sale ci și psihihologi, psihiatri și terapeuți.

Mildred Strete este fiica din prima căsătorie a lui Carrie Louise, căsătorită cu un pastor și rămasă de curând văduvă. În copilărie, credea că mama sa o favoriza pe Pippa, fiica adoptată în detrimentul ei, așa că pare să le poarte ranchiună atât mamei sale cât și fiicei Pippei, rămasă orfană de mamă. Este cel mai enervant personaj din roman.

Juliet Bellever este secretară, menajeră, doamnă de companie și bună prietenă a stăpânei casei, căreia îi este exagerat de devotată, lucru care poate face din ea un personaj suspect.

Gina Hudd este fiica Pippei, fata adoptată de Carrie Louise, și a unui marchiz italian. Rămasă orfană de mamă încă de la naștere a fost crescută de bunici. Vrea să fie admirată de toată lumea, este mereu veselă, dar superficială și deloc empatică, fără să-și dea seama că ,prin comportamentul ei i-ar putea răni pe unii și fără să-i pese, de fapt, de asta.

Walter Hudd, soțul american al Ginei, este un personaj cam ciudat, nu este simpatizat de nimeni și lucrurile nu par să meargă prea bine nici în căsnicia sa.

Stephen și Alexis Restarick sunt doi frați, fii celui de-al doilea soț al lui Carrie Louise, amândoi implicați în opera filantropică a mamei lor vitrge și amândoi îndrăgostiți de Gina.

Christian Gulbrandsen, fiul primului soț a lui Carrie Louise, apare pe neașteptate la Stonygates și pare foarte preocupat de ceva. Iar vizita lui se pare că a deranjat foarte tare pe cineva. Cin’ să fie, cin’ să fie?

Și, desigur, Miss Jane Marple, o apariție foarte discretă în acest roman. Ancheta este condusă bine de inspectorul Curry, care, spre deosebire de alți polițisti, chiar pare s-o aprecieze pe Miss Marple. Mi-a plăcut și simțul lui de observație și analiza critică pe care o făcea fiecărui personaj.

Am insistat mai mult asupra personajelor fiindcă ele sunt sarea și piperul acestui roman de atmosferă.

Crima (prima, fiindcă celelalte două vin abia spre sfârșit) e doar un pretext pe care Agatha Christie îl folosește ca să aducă în atenția cititorului câteva teme care preocupau societatea la vremea respectivă (unele din ele de actualitate și astăzi): divorțul și soarta copiilor din căsniciile distruse, antipatia și susceptabilitatea față de străini, operele filantropice sau fascinația oamenlior față de magie.

Evaluarea mea

  • Subiect           –  roman polițist
  • Scriitură        –  lejeră, Agatha style
  • Redactare       bună
  • Traducere      bună
  • Copertă          – foarte frumoasă, ca întreaga colecție de la Litera, de altfel
  • Goodreads      4/5 stele (Miss Marple are o prezență prea discretă).

Mulțumesc, Libmag, pentru exemplarul oferit pentru recenzie!

Lectură plăcută!

 

Un gând despre „Jocuri de oglinzi de Agatha Christie – recenzie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.