Calendar: 24 iulie

24-iulie

1567Mary, regina scoțienilor (1542-1587) este forțată să abdice, iar în locul ei pe tron a urcat fiul ei de un an, James al VI-lea. A fost regina scoțienilor între 1542 și 1567. A devenit regină la moartea tatălui său, când avea doar șase zile, apoi și-a petrecut copilăria în Franța, unde s-a căsătorit cu Francis, Delfinul Franței. În 1558, Francis a devenit rege, iar Mary regină consoartă, până la moartea regelui, în 1560. Mary s-a întors în Scoția, iar patru ani mai târziu, s-a căsătorit cu Henry, lord Darnley și, după moartea acestuia, în 1567, cu James Hepburn, conte de Bothwel. A fost nevoită să abdice în 1567, în favoarea fiului săi, James, iar după o lungă perioadă de detenție (optsprezece ani și jumătate), regina Angliei, Elisabeta I, al cărui tron îl revedincase cândva, o decapitează în 1587.

1802 – s-a născut Alexandre Dumas, romancier francez (d.1870). Scriitorul poartă numele bunicii sale paterne, Marie-Césette Dumas, o sclavă de culoare din Saint Domingue (azi Haiti), iar tatăl lui Alexandre Dumas este primul general de culoare care a servit în armata franceză, sub comanda lui Napoleon. La început, Alexandre Dumas a scris piese de teatru și abia mai târziu a început să scrie proză. În 1844, a publicat cel mai cunoscut roman al său, Cei trei mușchetari. Dumas a scris peste 100 000 de pagini, iar operele sale s-au bucurat de peste 200 de ecranizări. Îi plăcea viața confortabilă, așa că și-a construit chiar un castel, Château de Monte Cristo, în Port Marly, devenit astăzi muzeu.

1897 – s-a născut Amelia Earhart, autor și pilot american. A fost prima femeie pilot care a zburat singură peste Oceanul Atlantic. A stabilit și alte recorduri și a scris cărți de succes despre experiența sa aviatică. A dispărut în anul 1937, în timpul unui zbor deasupra Oceanului Pacific.

1900 – s-a născut Zelda Fitzgerald, scriitoare americană (d.1948), soția scriitorului F.Scott Fitzgerald.

Recomandări de lectură

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.