10 cărți cu acțiunea în Asia

carti-asia

Asia, un teritoriu atât de îndepărtat, dar atât de întins, încât e un teritoriu foarte ofertant din multe puncte de vedere, inclusiv literar. Tema de azi mi-a fost sugerată de o postare de pe Facebook, care mi-a readus în minte atâtea cărți bune, a căror acțiune se întâmplă în Asia.

fiica-negustorului-de-matase

1. Fiica negustorului de mătase de Dinah Jefferies (Vietnam)

Este povestea unei tinere metise, Nicole Duval, fiica unui francez și a unei vietnameze, aflată într-un echilibru precar între cele două jumătăți ale ei, cea franceză și cea vietnameză, fapt care o face să fie adesea indecisă, inclusiv în alegerea bărbatului alături de care vrea să trăiască. O lectură interesantă despre evenimentele tragice din Vietnam, în perioada care a urmat celui de-al doilea război mondial.

vanatorii-de-zmeie

2. Vânătorii de zmeie de Khaled Hosseini (Afganistan)

Acțiunea romanului acoperă aproape trei decenii (1975-2001) de istorie afgană deosebit de frământată. începând cu căderea monarhiei până la sfârșitul regimului taliban. O carte tulburătoare, care te pune serios pe gânduri când citești ce sunt unii oameni capabili să facă. O carte care mi-a tăiat serios cheful de a mai citi ceva o bună perioadă de vreme.

3. Dragostea Florii-de-Bujor de Lisa See (China)

Floare-de-Bujor este o tânără a cărei căsătorie a fost aranjată de tatăl său, așa cum era tradiția în China secolului al XVII-lea. Până la căsătorie, ea se îndrăgostește de un tânăr și crede că nu va putea să trăiască împreună cu bărbatul ales de tatăl său. Numai că viața i-a rezervat o surpriză de proporții. Este o carte pe care o recomand celor fascinați de magia Orientului și care vor să afle mai multe despre tradițiile și ritualurile vechi, unele neschimbate până în zilele noastre.

4. Numai cu fiica mea de Betty Mahmoody și William Hoffer (Iran)

Este povestea uneia americance căsătorită cu medic iranian, Sayeed Mahmoody. Familia Mahmoody ducea o viață liniștită în Statele Unite până când, în august 1984, Sayeed decide ca, împreună cu fiica lor, Mahtob, cei doi să facă o vizită de două săptămâni în Iran, la familia lui. odată ajunși acolo, Betty constată că planurile soțului ei erau să rămână definitiv în Iran. Betty și Mahtob devin, practic, prizoniere în casa lui Sayeed și sunt nevoite să trăiască conform regulilor din noua lor țară. Până într-o zi, când Betty se decide să fugă, împreună cu Mahtob. Dificilă misiune, dar, în cele din urmă, ele se întorc cu bine acasă. Povestea este continuată de fiica lui Betty, în cartea Numele meu este Mahtob.

Soția plantatorului de ceai

5. Soția plantatorului de ceai de Dinah Jefferies (Ceylon)

Soția plantatorului de ceai este o poveste de dragoste, pe tiparele unui roman clasic, dar este scrisă într-un limbaj care se adresează categoric cititorului contemporan. Gwendolyn, o tânără englezoaică, se căsătorește cu Laurence Hooper, un plantator de ceai înstărit și pleacă în Ceylon (actuala Sri Lanka), plină de speranțe pentru viața care o aștepta. Numai că atmosfera luxuriantă, plină de culori, sunete și miresme nu este suficientă pentru o viață fericită.

cel-care-ma-asteapta

6. Cel care mă așteaptă de Parinoush Saniee (Iran)

Cel care mă așteaptă este un roman despre condiția femeii în Iran, protagonista fiind Masumeh, care, spre deosebire de Betty Mahmoody, își acceptă resemnată condiția, probabil fiindcă a fost crescută într-o familie tradiționalistă. E cartea care a fost interzisă de două ori în Iran, dar și cartea care s-a bucurat de cele mai mari vânzări.

7. Evantaiul lui Yasumi de Jocelyne Godard (Japonia)

Este povestea unei tinere din Japonia anului 1000, în timpul dinastiei Heian. La Kyoto, Yasumi trăiește într-o lume a caselor de ceai, a modei sofisticate și a versurilor sub formă de waka scrise pe hârtie colorată, pe care doamnele le înmânau domnilor pe vârful evantaiului. Un roman care induce cititorului o stare de bine, de liniște.

8. Jurnalul Perlei Orientului de Maureen Lindley (Japonia)

Perla Orientului este fiica unui prinț chinez și a celei de-a patra sa concubină. Pentru că a fost prinsă spionându-și tatăl în timp ce făcea dragoste cu o servitoare, Perla este trimisă în Japonia, să fie crescută de niște rude îndepărtate. Curând, va descoperi că Japonia este o țară condusă de bărbați, iar femeile respectabile trebuie să se închidă în apartament și să se supună dorințelor soțului. Perla Orientului, o fire independentă și aventuroasă, alege să cunoască lumea, chiar dacă asta înseamnă să se supună dorințelor, uneori crude, ale mai multor bărbați și să fie o femeie nerespectabilă.

9. Shogun de James Clavell

Shogun este o reconstituire minuțioasă și complexă a Japoniei la începutul secolului al XVII-lea. Un european ia contact cu civilizația japoneză, total diferită de cea pe care o cunoștea el. O carte captivantă, cu acțiune, intrigă și dragoste. Plus codul de onoare al samurailor cu care cititorul are ocazia să se familiarizeze.

10. Ucenicul arhitectului de Elif Shafak (Turcia)

Jahan, un băiat indian, sosește la curtea sultanului otoman împreună cu Chota, un elefant alb primit în dar de sultanul Suleyman de la șahul Indiei. La Topkapî Seray, Jahan și Chota au parte de tot felul de peripeții. Micul indian se îndrăgostește, fără speranță, de fiica sultanului, și ajunge ucenicul arhitectului sultanului Mimar Sinan, împreună cu care schimbă fața Istanbulului.

#JoiaCuCărți

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.