Orașe neprietenoase cu pietonii

Arad

Că Aradul e un oraș în care pietonii au o viață grea nu mai e, probabil, un secret pentru nimeni. Aradul e un oraș de șoferi și de bicicliști. Dacă alegi să fii trotuarist, cum zicea fii-mea când era mică, ai făcut cea mai proastă alegere posibilă.

Orașul cu bizoni

În primul rând, șoferii parchează fix unde vrea volanul lor – da, știu, e oo problemă cu locurile de parcare, dar asta nu înseamnă că trebuie să blochezi trotuarul, să mă obligi pe mine să ies în șosea și să fac slalom printre mașini – iar uneori te poți trezi nas în bot cu vreo mașină circulând nestingherită de nimeni fix în centrul orașului. Li se mai spune și bizoni, dar nu pare să-i deranjeze prea tare 😊.

Bicicliștii

Bicicliștii circulă frenetic cam pe unde-i taie capul, chiar dacă s-au investit sume considerabile în faimoasele piste de circulație – și da, știu că traseul lor nu e întotdeauna cel mai bine ales, dar asta nu e vina mea și nu înseamnă că trebuie să merg pe trotuar mereu cu ochii-n patru ca să nu mă demoleze vreun biciclist. Nici pe Malul Mureșului nu scapi de pericol, în loc să biciclească pe pistă, se pare că e mai confortabil să faca slalom cu viteză printre copii și cărucioare. Ai putea crede că Aradul s-a hotărât să le concureze pe Giro, Vuelta și Le Tour de France.

Aventuri cu căruciorul

Apropo de cărucioare, poate fi o adevărată aventură să ieși dintre blocuri cu căruciorul. Cât despre persoanele cu handicap, ce să mai zic…

Veneția de pe Mureș

Când plouă, orașul se transformă într-o adevărată Veneție, fără gondolieri, din păcate. Dacă ești pieton în Arad, cizmele de cauciuc sunt un must, altfel n-ai cum să traversezi strada.

Mersul agale dăunează grav sănătății

Dacă ar fi să privesc partea plină a paharului, aș zice că cei care se ocupă de semaforizare țin la condiția fizică a noastră. Un sprint pe trecerea de pietoni ca să nu te prindă culoarea roșie face piciorul frumos? Dacă ești mai neputincios sau ai un copil cu tine, ei bine, ghinion, vorba unui clasic în viață. Stai acasă, cine te pune să bântui pe străzi, la urma urmei?

Atenție, cade tencuiala!

În plus, dacă stai acasă ești sigur că nu se prăvălesc asupra ta bucăți de tencuială de pe clădirile în curs de dezintegrare. Pe lângă cizmele de cauciuc se pare că și casca de protecție ar trebui să nu lipsească din garderoba oricărui pieton care se respectă. Că respectul autorităților și al proprietarilor se vede din avertizările de pe clădiri: Atenție, cade tencuiala! Adică circuli pe stradă pe riscul tău, să nu zici că nu ți-am spus, cum ar veni.

O cursă inedită

Tot la puncte tari s-ar înscrie și cursa de traversare pe pavatele din fața Primăriei. Ce, numai Turul Franței să aibă etapă pe pavate?

Concurența vine de la sud

Din păcate, am constatat că și Timișoara se transformă într-un oraș ostil pietonilor. Același dispreț pentru pietoni din partea celor care-și parchează mașinilor cu botul la câțiva centimetri de poartă, de zici că și trotuarul e proprietatea lor. Aceleași spații generoase pentru biciclete și role și de-a dreptul meschin pentru picioare, în zona pietonală. Cât despre semafoare, cred că timișorenii și-au propus să nu se lase mai prejos la cursa de traversare a străzii. O propunere pentru cei doi primari: ce-ar să organizați o întrecere între pietoni, să vedem cine traversează mai repede, arădenii sau timișorenii? Puteți chiar să vă prefaceți că e un proiect de optimizare a semaforizării. Cine știe, poate accesați și niște fonduri europene?

6 gânduri despre „Orașe neprietenoase cu pietonii

  1. Nici orașul meu nu-i departe de asta (mai ales la partea cu bicicliștii – sora mea se teme mai mult de bicicliști decât de mașini, au impresia că trotuarul le aparține cumva… și mai mai să te ia pe ghidon unii: ceva gen: tu să te ferești, dar cum s-o faci dacă ei vin din spate și nu îi auzi? (sper că înțelegi ideea)).

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.