Camera rubinie de Pauline Peters

Despre autoare:

Pauline Peters (n.1966) este pseudonimul jurnalistei germane Beate Sauer, autoarea unor romane istorice și polițiste. Locuiește și lucrează ca autor independent în Koln.

Despre carte:

Publicat în 2018 de RAO
Format: 210×130
Tip copertă: Cartonată
Număr pagini: 448
ISBN: 978-606-006-060-4

camera-rubinie

Camera rubinie este un amestec interesant de roman istoric (mai degrabă ficțiune istorică) cu thriller, o carte atât de captivantă încât te ține conectat de la prima până la ultima pagină.

Anul: 1907. Locul: Londra eduardiană. Prima pagină: un marș al sufragetelor în Londra, care militau pentru dreptul de vot al femeilor. Ultima pagină: happy end.  Între timp …Victoria Bredon, o tânără orfană, locuiește în casa familiei sale, împreună cu majordomul tatălui său, în vârstă de aproape șaptezeci de ani. Victoria era o tânără cam rebelă pentru vremurile rigide în care trăia. Îi place să facă fotografii și, ca să-și rotunjească veniturile diminuate drastic după moartea tatălui său, le vinde unui ziar. Hopkins, majordomul, are și el o rubrică cu rețete, sub un pseudonim feminin.

Deși erau nevoiți să facă drastice economii, Victoria și Hopkins, cărora li se alătura din când în când o menajeră voluntară, trăiau liniștiți în casa familiei Bredon, până când Victoria a aflat că trecutul familiei sale ar putea ascunde un secret. Și că tatăl său, fost medic legist, i-ar fi ascuns lucruri importante. Cel care i-ar fi putut dezvălui secretul este însă asasinat, așa încât Victoria, o tânără foarte voluntară, pornește pe urmele asasinului, sperând că va descoperi astfel secretul familiei sale. Până la secret, descoperă însă alte trei crime.

Camera rubinie este o poveste despre secrete de familie bine ascunse, vicii și prejudecăți, pasiuni ascunse, iubiri trădate, conspirații, în care fapte reale se împletesc cu ficțiunea. Întâmplările au loc în luxoase reședințe nobiliare, dar și în sărăcăciosul East End. Apropo, camera rubinie, care a dat titlul romanului, este o cameră dintr-un bordel.

Personajele

Victoria Bredon este o tânără căreia îi plăcea să sfideze adesea regulile rigide ale societății în care trăia: se alătură mișcării sufragetelor – chiar ajunge la închisoare, la un moment dat, din cauza asta -, nu se sfiește să călărească în Hyde Park în costum cu pantaloni, își înfruntă bunicul și mătușa care dezaprobau comportamentul ei și, împreună cu Hopkins, face o adevărată muncă de detectiv ca să descopere criminalul (inclusiv studiază amprente :)). Chiar dacă nu pare afectată prea tare de lipsurile în care este nevoită să trăiască, tânjește uneori după o baie relaxantă și se gândește cu nostalgie la rochiile luxoase de la Harrods. Ca orice tânără, se îndrăgostește de un tânăr duce, chipeș, curtenitor și bogat, căruai nu părea să-i pese de comportamentul uneori rebel al Victoriei.

Stephen Hopkins, prototipul majordomului perfect din casele aristocrației engleze, îi este foarte devotat Victoriei. El încearcă să păstreze câte ceva din viața îndestulată din copilăria ei și, chiar dacă este nevoit să servească masa în bucătărie, nu uită niciodată să folosească fețe de masă apretate, serviciul de porțelan fin și să decoreze masa cu câte un buchet de flori. Se alătură Victoriei în încercarea sa aproape nebunească de a descoperi un asasin care pare capabil de orice. Este loial, stăpân pe sine, are o minte foarte ascuțită (l-am asemănat lui Poirot din punctul ăsta de vedere), cu toate acestea are, la un moment dat, un comportament care pare ciudat. Și care i-a făcut loc pe lista (mea) de suspecți. Un personaj complex, preferatul meu în acest roman.

Jeremy Ryder, un tânăr ziarist, simpatic de felul lui, se împrietenește cu Victoria și pare că vrea s-o ajute în cercetările ei. Totuși pare un personaj cu mai multe fețe, mai ales când descoperi că are obiceiul de a purta un pistol la el. Și că se comprtă duplicitar.

Lady Glenmorag, mătușa Victoriei, personifică moda eduardiană, bea ceaiul la Ritz, face cumpărărturi la Harrods, este o obișnuită a saloanelor aristocratice și își însoțește fiica și nepoata la balul debutantelor de la Buckingham Palace. La un moment dat, a fost și ea pe lista mea de suspecți.

Lor li se alătură o mulțime colorată de personaje: Randolph, ducele de Montague, un personaj fermecător, în aparență, Mrs. Dodgson, care-l ajută pe Hopkins în gospodărie, perfida Isabel, verișoara Victoriei, simpaticii soți Hogarth, plus înalți funcționari guvernamentali, servitori în reședințe aristocratice, sufragete, prostituate.

Recomand cartea

  • pasionaților de cărți polițiste (da, Scotland Yard-ul e acolo :))
  • fanilor serialului Downton Abbey și a romanului Belgravia.

Camera rubinie e doar prima din trilogia Victoria Bredon. Abia aștept să fie traduse și celelalte.

Evaluarea mea

  • Subiect       – secrete de familie și crime misterioase în Londra edwardiană
  • Scriitură    –  lejeră, plăcută, ușor de parcurs
  • Redactare –  foarte bună
  • Traducere –  foarte bună (chiar dacă apare superenervanta expresie „un prieten de-ai mei” – știu că e corectă, dar tot sună aiurea)
  • Copertă       foarte reușită
  • Goodreads       5/5 stele.

Mulțumesc, Libmag, pentru exemplarul oferit pentru recenzie!

Lectură plăcută!

4 gânduri despre „Camera rubinie de Pauline Peters

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.