10 cărți de citit în Anul Centenarului

carti-anul-centenarului

Dacă tot sărbătorim anul acesta Marea Unire de la 1918, n-ar strica să citim câteva cărți despre România și oamenii ei, de ieri și de azi, cărți scrise de autori români sau străini.

1. Hanul lui Manuc de Simona Antonescu

Hanul lui Manuc este o poveste care-și duce cititorul înapoi în timp, în Principatele Române, la începutul secolului al XIX-lea. O scriitură atât de frumoasă încât parcă auzi aievea „glasul coborât a poveste a jupânesei” .

2. Mâța Vinerii de Doina Ruști

Mâța Vinerii este o poveste fascinantă căreia îi dau viață vrăjitori, pazavanghii, țigani robi, trimișii Înaltei Porți, bonapartiști, revoluționari, arnăuți, negustorii de pe Lipscani, scamatori, satorini și alte personaje mai mult sau mai puțin fantastice. Plus Cartea bucatelor rele, un personaj în sine și ea. Povestea Bucureștiului la începutul secolului al XIX-lea este una în care se amestecă istoria cu magia, realul cu imaginarul, crimele cu secrtele de bucătărie.

3. Fotograful curții regale de Simona Antonescu

Fotograful curții regale este ca un album de fotografii vechi în care personajele prind viață și spun povești pline de farmec despre Bucureștiul din alte vremuri. Bucureștiul la sfârșit de secol XIX este populat de sacagii, chivuțe, copiii, lăutari, servitoare, negustori, ofițeri. În afară de personajele ficționale, în poveste apar și personaje reale, printre care regina Elisabeta, prințul George Bibescu, Nicolae Grigorescu, Carol Davilla, Grigore Capșa.

4. Darul lui Serafim de Simona Antonescu

De la Bucureștiul secolului al XIX-lea la Bucureștiul interbelic nu este decât o carte distanță. Carte care reunește trei povești ale unor personaje foarte diferite între ele: un important industriaș (Nicolae Malaxa), o fiică de general (Aglăița Vlădoianu) și o reprezentantă a protipendadei bucureștene (Eliza Moruzi Slătineanu). Ce au în comun cele trei personaje? Pe Serafim, un cerșetor de la colțul Bisericii Amzei.

5. Povestea Castelului Peleș de Principele Radu al României

O carte-album foarte frumoasă nu doar despre una dintre cele mai frumoase clădiri, o capodoperă a arhitecturii secolului al XIX-lea, ci și despre o etapă importantă în istoria României. O carte superb ilustrată, cu imagini contemporane, dar și de epocă.

6. Ultima romantică de Hannah Pakula

Nu e o carte scrisă de un român, dar e biografia uneia dintre figurile remarcabile care au contribuit la Marea Unire. O carte foarte bine documentată despre regina României, o personalitate interesantă, nepoata unei regine, mamă, soție, și bunică de rege, dar, mai ales o femeie cu bune și cu rele, cu pasiuni, iubiri dar și neîmpliniri.

7. Baltagul de Mihail Sadoveanu

Poate că Baltagul este o monografie a satului românesc. Poate că e o reinterpretare a baladei Miorița. Poate că e o epopee. Pentru toate astea la un loc, dar și pentru frumusețea graiului și a straielor moldovenești, ar trebui să citești anul acesta Baltagul.

8. Ion de Liviu Rebreanu

Din bibliografia pe care am avut-o de citit la liceu, îmi aduc aminte că Ion a fost romanul care mi-a plăcut cel mai mult. Glasul pământului se întâlnește și se desparte de glasul iubirii într-o poveste a vieții și a morții în satul românesc. O galerie impresionantă de personaje dau viață poveștii, o poveste care ar putea fi cumva interpretată și într-o cheie contemporană.

9. Nebiruita flacără a vieții de Anna Kretzulescu-Lahovary

O carte de memorii, cu amintiri, bucurii și tristeți ale Annei Lahovary (1865-1964), descendenta unor importante familii de pașoptiști români. File de istorie din care se desprind evenimente importante, dar și personalități care le-au dat viață. O carte de citit neapărat.

10. Din Liverpool în Carpați de Arabella McIntyre Brown

Este o carte de memorii a unei scriitoare britanice care, deși trecută demult de prima tinerețe, și-a părăsit țara și s-a mutat într-un sat parcă uitat de lume de pe lângă Brașov. Cartea e o adevărată declatrație de dragoste pentru România, pe care autoarea  a ajuns s-o îndrăgească, cu bunele și cu relele ei, pe care nu ezită să le scoată în evidență. Cartea e un fel de oglindă în care românii ar putea să se privească din când în când. Dacă ar reuși să-și scoată ochelarii de cal pe care și i-au pus de ceva vreme.

Tu ce cărți ne recomanzi să citim în Anul Centenarului?

#JoiaCuCărți

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.