Povestea florii-soarelui

floarea-soarelui

Floarea-soarelui (Helianthus) este o plantă anuală din familia Asteraceae (cu peste 70 de specii), cultivată pentru semințele sale bogate în ulei, dar și ca plantă decorativă. Este originară din America de Nord (cu excepția a trei specii originare din America de Sud), iar în Europa a fost cultivată ca plantă decorativă, până în 1835, când a fost descoperită presa pentru ulei.

Cei mai mari producători de floarea-soarelui sunt Argentina, Rusia, Ucraina, Franța, Statele Unite ale Americii și China.

floarea-soarelui

Povestea

A fost odată ca niciodată un rege, care avea o fată de o frumusețe neasemuită, căreia niciumul dintre prinții veniți să-i ceară mâna nu-i era pe plac. Asta pentru că fata era îndrăgostită de Soare. De frica unui blestem care ar putea s-o transforme într-o floare, regele și-a închis fiica într-o cameră izolată. Prințesa a reușit însă să scape și a plecat în căutarea iubirii. Când a văzut-o, Soarele s-a îndrăgostit de ea, a luat-o de soție, iar fata s-a transformat într-o floare ce privește mereu către Soare.

floarea-soarelui
Unde ești, soare?

Simbolistică

Floarea-soarelui, care-și întoarce capul după cum se mișcă soarele pe cer, este simbolul devotamentului. Un simbol folosit și de pictorul Van Dyck care, pentru a-și exprima devotamentul pentru regele Carol I al Angliei, l-a reprezentat pe rege lângă o pălărie uriașă de floarea-soarelui.

floarea-soarelui

Beneficii pentru frumusețe și sănătate

Cel mai sănătos ulei este cel presat la rece, dar chiar și așa, are multe calorii, așa că trebuie consumat cu moderație. Consumul de semințe de floarea-soarelui crește imunitatea, ameliorează problemele digestive, scade febra.

Nu doar semințele florii-soarelui au proprietăți curative, ci și alte părți ale plantei. De exemplu, ceaiul din pălăria de floarea-soarelui combate răceala. Atenție însă la tulpină, care este iritantă.

floarea-soarelui

Știai că…?

  • floarea-soarelui era cultivată în America încă din anul 1000 î.Hr. și era folosită ca hrană, medicament, ulei și vopsea
  • odată ce floarea produce semințe și devine mai grea, nu mai urmărește soarele și rămâne statică, de obicei cu fața către răsărit
  • cea mai înaltă floarea-soarelui (916 cm) a intrat în Cartea Recordurilor, în 2014
  • în 2012, câteva semințe de floarea-soarelui au călătorit în spațiu, unde s-au transformat în flori
  • fiecare floare conține, de fapt, mii de flori mai mici
  • francezii îi spun tournesol, care înseamnă se întoarce după soare
  • uleiul de floarea-soarelui se folosește pentru producerea săpunurilor și, ca lubrifiant, pentru obținerea vopselelor
  • floarea-soarelui absoarbe foarte bine toxinele din mediu, de aceea milioane de plante au fost utilizate în acest scop după dezastrul de la Fukushima.

floarea-soarelui

Floarea-soarelui în artă

Floarea-soarelui a fost o sursă de inspirație pentru mai mulți pictori. Printre ei, Gustave Klimt, Claude Monet și Vincent Van Gogh, care a pictat-o în două serii. Prima dintre ele, realizată în 1887, la Paris, reprezintă florile culcate la pământ, pe când în cea de-a doua, pictată un an mai târziu, la Arles, florile sunt înfățișate sub forma unui buchet într-o vază.

Recomandare de lectură:

Publicitate

2 gânduri despre „Povestea florii-soarelui

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.