Cartea lunii iunie 2018

cartea-luniii-iunie

Luna iunie a fost, din punct de vedere literar, să zic așa, mai bună decât lunile anterioare, atât în ce privește numărul cărților citite (un indicator prea puțin important pentru mine) cât și al satisfacției pe care am avut-o citind cărțile. De data asta, nicio dezamăgire, așa cum s-a întâmplat în mai. Dar poate că nici n-am avut așteptări prea mari. Știi vorba aia, cu cât cazi mai de sus, cu atât te doare mai tare. Așa că am lăsat așteptările la un nivel mai scăzut :).

Dar, să revenim la oile cărțile noastre :).

1. Șapte ani în Provence de Ioan T. Morar

E o carte de memorii a scriitorului arădean, mutat de ceva vreme în Franța, mai întâi la Marsilia și apoi în La Ciotat, o mică și pitorească localitate provensală. Ioan T. Morar povestește cum s-a acomodat unei alte culturi, mult diferită de cea din care provenea, scrie despre viața lui în Provence, „condimentată” din plin cu ulei de măsline, lavandă, cassoulet (un fel de fasole cu cârnați), 13 feluri de desrt la Crăciun, festivaluri locale și multe alte imgrediente care fac viața localnicilor mai frumoasă. O carte mult mai bună decât m-am așteptat.

2. 13 probleme de Agatha Christie

13 povestiri cu tot atâtea mistere de dezlegat pentru Miss Jane Marple, simpatica domnișoară bătrână din St. Mary Meads, la prima sa apariție pe scena literară. Un personaj destul de anost, care nu se remarcă decât printr-o ascuțime deosebită a minții. Va avea apariții mult mai interesante mai târziu.

3. Al optulea păcat de Philipp Vandenberg

O carte interesantă, care are în centrul întâmplărilor giulgiul de la Torino, o carte care aduce cumva cu cărțile lui Dan Brown. Are o intrigă destul de încâlcită, e scrisă într-un ritm alert, te face să-ți pui niște întrebări la care poate nu te-ai gândit până atunci și mai ales, te face să-ți dorești să vezi (sau să revezi) Roma. Dacă ar fi s-o rezum într-un singur cuvânt, acesta ar fi, fără îndoială, Roma.

4. Fotbal și pizza de John Grisham

Dacă tot e Cupa Mondială, am zis să citesc și eu ceva cu fotbal. Titlul m-a indus în eroare, e vorba de fapt despre un jucător de fotbal american care vine să joace la o echipă din Parma, fără să știe prea multe despre Italia și despre italieni. Acomodarea lui cu stilul de viață italian dă naștere la câteva întâmplări amuzante.

5. Furtul rubinului regal de Agatha Christie

Așa cum Miss Marple a avut colecția ei de 13 probleme de rezolvat, la fel și Hercule Poirot, micul detectiv belgian și tizul lui Hercule cel cu 12 munci, are de dezlegat 11 mistere aparent de nedeslușit. Până când începe Poirot să-și pună la contribuție micile celule cenușii. O carte interesantă, dar nici pe departe printre cele mai bune care-l au ca protagonist pe Poirot.

6. Provocarea dragostei de Lorraine Heath

O carte ușoară, agreabilă o poveste romantică de dragoste, perfectă de citit într-o după-amiază ploioasă sau într-o călătorie mai lungă cu trenul sau cu avionul.

7. Omul de la capătul firului de Rodica Ojog-Brașoveanu

Am încheiat luna cu un roman de spionaj și contraspionaj românesc foarte bun, care are în centrul acțiunii un personaj strașnic, cum a caracterizat-o cineva pe Minerva Tutovan, maiorul cu numele unei zeițe, dar departe de a semăna cu vreuna.

Și dacă tot a fost, după câte se pare, luna cărților mystery, atunci s-ar cuveni să aleg și cartea lunii iunie dintre ele, nu? Deși recunosc că mă bătea gândul să aleg Șapte ani în Provence :).

al-optulea-pacat

Tu ce ai citit interesant în iunie?

Publicitate

2 gânduri despre „Cartea lunii iunie 2018

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.